Het binnenhof: 24 oktober

Uw politieke nieuwsbrief

Wordt hij het nieuwe gezicht van de PvdA? Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. De PvdA presenteert vanavond haar programma, maar welk gezicht gaat daarbij horen? Dat moeten de PvdA-leden onderling nog uitmaken de komende weken. Er valt in elk geval wat te kiezen: een witte man.

En verder: Jesse Klaver van GroenLinks hoopt vanavond met een 'meetup' over linkse samenwerking de aandacht af te leiden van de PvdA.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze nieuwsbrief dagelijks per mail ontvangen? Regel het hier: volkskrant.nl/dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

PROGRAMMA VAN DE DAG
Kan de PvdA nog linksaf?

Toen de PvdA vier jaar geleden een programma moest schrijven, was de wereld nog een stuk overzichtelijker. De partij had ongehinderd oppositie gevoerd tegen Rutte I en hoefde in de campagne alleen nog het initiatief op de linkerflank terug te pakken van de SP. Dit keer wordt meer politieke lenigheid gevraagd van de opstellers van het programma, dat vanavond in Rotterdam wordt gepresenteerd.

Onder leiding van oud-staatssecretaris Wim Meijer staat de programmacommissie voor de schier onmogelijke taak trots uit te stralen ovor vier jaar regeren en de partij tegelijkertijd te bevrijden uit de wurgende houdgreep van Mark Ruttes VVD. Toch is dat wat de PvdA gaat proberen, weten we inmiddels uit de plannen die uitlekten.

Zo keert de PvdA zich na de verhogingen van de afgelopen jaren nu tegen het eigen risico in de zorgverzekering. Voorts moeten banken extra belasting betalen en komen er strengere regels om misbruik van faillissementen te voorkomen. Of dat genoeg is om te spreken van een 'ruk naar links'? We horen het vanavond.

PvdA-voorzitter Hans Spekman is een van de leden van de programmacommissie. Beeld anp

DEADLINE VAN DE DAG
Alleen maar witte mannen

Wie mag met het PvdA-programma de boer op? Pas op 9 december wordt de winnaar van de lijsttrekkersstrijd bekend. Kandidaten konden zich tot vanochtend 10.00 uur melden. Uitsluitend witte mannen hebben publiekelijk hun ambitie gedeeld: Diederik Samsom, Lodewijk Asscher, Jacques Monasch en outsiders Pelle Oosting, Gerard Bosman en Henk Dorrestijn. Ook Tom Staal van weblog GeenStijl doet een poging. Verslaggever Robert Giebels lichtte de eerste vijf uit (+).

Het is nog de vraag of deze mannen allemaal aan de eisen van de selectiecommissie voldoen en of het daadwerkelijk bij deze namen blijft. Het partijbestuur houdt stijf de kaken op elkaar tot 7 november. Dan maakt de commissie de definitieve selectie bekend. Een woordvoerder wil zelfs niet zeggen hoeveel mensen zich hebben gemeld.

De Telegraaf veroorzaakte enige ophef in de gelederen vanochtend door te melden dat de PvdA afzag van het 'flitslidmaatschap'. Buitenstaanders die willen stemmen zouden alsnog voor ten minste een jaar lid moeten worden. Monasch (die hoopt op veel fans buiten het partijkader) sprak er meteen schande van. Niets van waar laat de partij weten, een lidmaatschap kost 2 euro per maand en is maandelijks opzegbaar. En wie nu lid wordt, krijgt meteen een stem bij de interne verkiezingen.

Deze drie witte mannen willen PvdA-lijsttrekker worden: Monasch, Samsom, Asscher. Beeld ANP/Fotomontage AD

ONDERTUSSEN IN EINDHOVEN
Samenwerken op links

Het is inmiddels goed gebruik op het Binnenhof: kaap de aandacht voor het programma van de ander door zelf een gewiekst plan te presenteren. GroenLinks-leider Klaver ('Jesse' voor kiezers) houdt vanavond een 'meetup' in Eindhoven, gelijktijdig met de lancering van het PvdA-program in Rotterdam. Klaver gaat dit keer spreken over 'progressieve samenwerking' en 'de toekomst van linkse politiek'. Hij haakt handig in op PvdA-lijsttrekkerskandidaat Asscher ('Lodewijk' voor kiezers) die zich een week geleden ook al opwierp als voorman van de 'progressieve beweging'.

Groenlinks-leider Klaver ('Jesse' voor kiezers). Beeld anp

GASTOPTREDEN VAN DE DAG
Van Miltenburg gerecenseerd

Op verzoek van Dagkoersen heeft collega Rutger Pontzen, kunstredacteur van de Volkskrant, een blik geworpen op het portret van oud-Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Het doek van schilder Paul Kerrebijn werd vorige week onthuld. Dit is wat Pontzen zag:

'Natuurlijk moeten portretten het liefst zo gelijkend mogelijk zijn. Zeker van nog in leven zijnde personen van enig belang. En toch, let altijd op wat er zich buiten het geschilderde gezicht voordoet: het zijn meestal stille aanwijzingen van wat de kunstenaar écht over zijn of haar model te vertellen heeft.

'Zo ook bij de beeltenis van Madame Van Miltenburg. Opvallend is namelijk hoe laag het standpunt van de schilder is, en hoe hoog het hoofd van de ex-Kamervoorzitter op het doek is afgebeeld, zowat tegen de bovenrand. Met als effect dat mevrouw een heroïsche karakter krijgt, als een gewezen veldheer of -dame. Let ook op de vlammende achtergrond, waardoor je zou willen roepen: 'Kijk achter je, Anouchka, brand!'

'Haar stoïcijnse houding met de armen over elkaar, geeft haar heroïek een extra dimensie: ze heeft het (parlementaire) binnenbrandje al lang gezien. En daarbij wordt een imago gesuggereerd of bevestigd: dit is geen vrouw slash Kamervoorzitter die je zonder handschoenen of brandblusser tegemoet kan treden.'

Van Miltenburg in vuur en vlam. (Foto genomen door SGP-persvoorlichter Menno de Bruyne) Beeld twitter

Deze politieke nieuwsbrief dagelijks in uw inbox? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden