Het Binnenhof: 24 mei

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Een gek vragenuurtje deze dinsdag: over een tweet van Plasterk en over een gerucht aangaande Schultz. Hier zijn uw Dagkoersen.

Wilt u onze politieke nieuwsbrief in uw mailbox ontvangen? Meld u hier aan.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
De Wereld Draait Niet Door

Hij kan het gewoon niet laten. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk had geen enkele reden om zich op het terrein van zijn collega Sander Dekker (Media) te begeven, toch deed hij het. Vrijdag hadden talkshows DWDD en Pauw hun laatste afleveringen van het seizoen en gingen vervolgens drie maanden met zomerstop. Te vroeg, vond gastheer Jeroen Pauw zelf.

Dat gevoel bekroop ook de minister van Binnenlandse Zaken toen hij gisteren een (vrijwel) talkshowloze avond beleefde. Het verleidde hem tot de tweet: 'Actualiteit en debat is paar maanden geen kerntaak publieke omroep meer. Dat is toch gek? @pauwnl @dwdd RTL4 gaat wel door: @RTLLateNight.'

Zijn collega Dekker, sinds zijn aantreden verstrikt in een glibberige worstelpartij met de publieke omroep, moest vandaag aantreden in het vragenuurtje om de tweet te duiden. Volgens Dekker betrof het 'de mening van een tv-kijker'. Dat zal de meesten zijn ontgaan toen '@RPlasterk, Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties' zijn mening verkondigde.

Plasterk hoeft in elk geval geen steun te verwachten van Dekker. Die is namelijk niet van plan de omroepen aan te spreken op hun talkshowarme zomermaanden. 'Ik denk dat Plasterk het als liefhebber van praatprogramma's jammer vindt dat Pauw even verdwijnt. Ik ben zelf een liefhebber van sport en misschien wel blij met wat er voor Pauw in de plaats komt.' PVV'er Martin Bosma deed ook nog een duit in het zakje: 'Hoe langer de zomerstop, hoe beter. Kan Dekker er niet voor zorgen dat die zomerstop duurt tot ver na de Kerst?'

Minister van Binnenlandse Zaken (tevens tv-kijker) Ronald Plasterk. Beeld anp

KAMERVRAAG VAN DE DAG
Minister van Verkeer aan de slag bij Schiphol?

Moest eerst staatssecretaris Dekker in de Kamer opdraven om een tweet van collega Plasterk van reactie te voorzien, vervolgens mocht minister Schultz van Infrastructuur zich in het vragenuur verweren tegen een gerucht. Dat gerucht is dat Schultz genoemd wordt als de nieuwe directeur van Schiphol. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren wilde het naadje van de kous weten.

Eerder wekte Schultz' voorganger Eurlings verontwaardiging met zijn overstap van het ministerie naar KLM. Hoe zit het met kennis van vertrouwelijke dossiers? Wie zegt dat de bewindspersoon zijn toekomstige werkgever niet al jaren bevoordeelde?

Schultz ziet niets in een verplichte 'afkoelingsperiode', zoals Van Tongeren opperde. De minister: 'Schiphol is het dossier van de staatssecretaris. Dus die spanning herken ik niet. Verder vind ik dat bewindspersonen dit zelf mogen bepalen, op basis van hun eigen integriteit. Als ik hier nu zou zeggen dat ik straks eerst een half jaar een sabbatical ga nemen, hebben we weer een heel andere discussie.'

De minister beklemtoonde overigens dat zij verder niets weet van een baan bij Schiphol. 'Voordat u nou denkt 'daar gaat ze dan': ik ben niet aan het solliciteren, ik ben niet gevraagd en ik heb Schiphol niet benaderd. Ik ben dan ook verbaasd dat ik deze vraag krijg.'

Schultz heeft niet gesolliciteerd bij Schiphol, maar ziet niets in een 'afkoelingsperiode'. Beeld anp

WETSVOORSTEL VAN DE DAG
Adempauze voor schuldenaars

Goed nieuws voor de ChristenUnie, in 2017 wordt het leven voor mensen die diep in de schulden zitten een klein beetje makkelijker. De christelijke partij vraagt al langer aandacht voor de schuldenproblematiek. Nu vindt ze maar liefst twee bewindslieden aan haar zijde. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en minister Van der Steur van Justitie presenteerden vandaag een wetsvoorstel dat het mogelijk moet maken om mensen met schulden een half jaar adempauze te geven.

De toestand is dusdanig zorgelijk dat de PvdA'er en de VVD'er elkaar hebben gevonden in de overtuiging dat schuldenaren wel enig respijt verdienen. Vorig jaar had bijna een op de vijf huishoudens te maken met risicovolle schulden of zat in een schuldhulpverleningstraject. Voor de crisis was dat nog een op de negen. 'De financiële instabiliteit brengt een continue stress met zich mee die effect heeft op het vinden of behouden van werk en op de gezondheid', schrijven Klijnsma en Van der Steur.

Als de wet de goedkeuring van de Raad van State en het parlement krijgt, biedt het gemeenten een instrument om bij de rechter een periode van windstilte af te dwingen. Mensen met schulden kunnen een half jaar worden gevrijwaard van aanmaningen en deurwaarders en onderwijl werken aan een plan van aanpak voor hun financiële malaise.

Staatssecretaris Klijnsma op het Binnenhof. Beeld anp

WAAR WE NAAR UITKIJKEN
De onthullingen van Oosting

Morgen om 11. 00 uur presenteert de commissie-Oosting nieuwe bevindingen over de Teevendeal, de zoektocht naar 'het bonnetje' en de toestand op het ministerie van Veiligheid en Justitie toen dat nog geleid werd door Ivo Opstelten. Die is al gestruikeld over het dossier, de vraag is of 'Oosting II' consequenties zal hebben voor Van der Steur, Opsteltens opvolger.

Opstelten was minister, is nu erelid van de VVD. Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden