Het Binnenhof: 24 januari

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Het is een feestdag voor de oppositie. En die is vast van plan er een hele feestweek van te maken.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u voortaan per e-mail ontvangt als u hier het hokje aanvinkt.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Van der Steur wankelt

Politicologen, campagnestrategen en parlementair geschiedschrijvers kunnen nog jarenlang plezier hebben van de bonnetjesaffaire op het ministerie van Justitie. Twee opeenvolgende ministers die door dezelfde zaak aan het wankelen raken - de politieke schade is zonder weerga en de VVD heeft het begrip 'wrijven in een vlek' een geheel nieuwe dimensie gegeven.

Zouden Ivo Opstelten en Mark Rutte zich nog wel eens afvragen wat hen bewoog toen ze in 2014, na de eerste onthulling, besloten om de details over de oude deal van officier van justitie Fred Teeven met hasjbaron Cees H. maar niet met de Tweede Kamer te delen? Het voorkomen van gezichtsverlies voor 'crimefighter' Teeven ging kennelijk boven alles.

De VVD staat op het punt om na Kamervoorzitter Van Miltenburg en de bewindslieden Opstelten en Teeven een vierde kopstuk kwijt te raken. De oppositie had in verkiezingstijd uiteraard geen groter cadeau kunnen krijgen en is dus op oorlogspad. En bovendien 75 man sterk, sinds het vertrek van Jacques Monasch uit de PvdA.

Daar komt bij dat de de VVD de loyaliteit van coalitiepartner PvdA in deze affaire al enkele malen tot het uiterste op de proef stelde. Volgt de PvdA nog een keer, nu lijsttrekker Asscher zich juist probeert te verlossen van het imago van 'beste vriend van de VVD'?

Van der Steur toonde zich vanmiddag in een brief aan de Kamer alvast zeer nederig. 'Het dossier toont geen fraai beeld, er is veel fout gegaan, er zijn moeilijke debatten over gevoerd met uw Kamer en ik heb er lessen uit getrokken niet alleen voor mijn rol als Kamerlid maar ook voor het ministerie.'

Of dat hem redt? Teken aan de wand: een poging van de VVD om snel door de zure appel heen te bijten en het beslissende Kamerdebat vanavond al te plannen, strandde vanmiddag. In de afgelopen jaren werden zulke dingen binnenskamers afgekaart tussen de coalitiepartners, maar nu koos de PvdA zonder blikken of blozen het kamp van de oppositie, die graag wat meer tijd neemt en het debat uitstelde tot donderdag.

Die gang van zaken zal Van der Steur niet geruster maken op de afloop.

Beeld anp

BLUNDER VAN DE DAG
Wie een kuil graaft...

De Denk-Kamerleden Kuzu en Öztürk maakten zich het afgelopen jaar niet populair bij hun collega-Kamerleden met hun video-overvalstrategie. Bij onderwerpen die de Turks-Nederlandse of Marokkaans-Nederlandse achterban van de partij raken, vragen zij tijdrovende hoofdelijke stemmingen aan. De beelden daarvan gebruiken zij vervolgens op Facebook om Turks-Nederlandse of Marokkaans-Nederlandse Kamerleden van andere partijen aan de schandpaal te nagelen indien zij volgens Denk niet juist stemmen.

Vandaag deed Öztürk het weer bij de stemming over de verlaging van de naar Marokko geëxporteerde uitkeringen. Denk is daar tegen. 'Nee, de camera kan niet uit', grapte Kamervoorzitter Arib nog toen Kamerleden onrustig op hun stoel begonnen te schuifelen. Waarna alle Kamerleden een voor een hun stem uitbrachten en Öztürk even niet zat op te letten. Hij stemde per ongeluk voor en kreeg een salvo hoongelach over zich heen. Voorzitter Arib reageerde ad rem: 'Dat wordt geknipt, neem ik aan.'

Beeld anp

WETSVOORSTEL VAN DE DAG
De Kamer versus Brussel

Haagse molens malen langzaam, blijkt weer eens. Vanavond ligt een erfstuk van LPF-kopstuk Mat Herben (sinds 2006 uit de Kamer) ter stemming voor in de Eerste Kamer. Het betreft een initiatiefwetsvoorstel om het parlement meer zeggenschap te geven bij wijzigingen van Europese verdragen. Toen de Lijst Pim Fortuyn na de verkiezingen van 2006 uit de Kamer verdween, nam SGP'er Kees van de Staaij de initiatiefwet over.

Momenteel is een gewone Kamermeerderheid (de helft plus één) voldoende om Europese verdragswijzigingen van Nederlandse goedkeuring te voorzien. De SGP wil met het voorstel die drempel verhogen naar een tweederde meerderheid. Daarvoor is een grondwetswijziging nodig.

Van der Staaij heeft de eerste horde genomen, in september 2015 stemde een krappe rechtse meerderheid in de Tweede Kamer voor. Ook regeringspartij VVD was toen voor, maar de VVD'ers in de senaat willen het voorstel nu liever betrekken bij de onderzoeksopdracht van de staatscommissie die het hele parlementaire stelsel onder de loep gaat nemen. Een motie in die trant zou een stemming over het wetsvoorstel op de lange baan kunnen schuiven.

Mocht de Eerste Kamer vanavond toch voor het wetsvoorstel stemmen, dan moet de SGP de grondwetswijziging nogmaals, na volgende verkiezingen, door beide Kamers zien te loodsen. Bij een tweede lezing is een tweederde meerderheid nodig. De geest van Mat Herben blijft nog wel even rondwaren op het Binnenhof.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.