Het Binnenhof: 23 september

Uw politieke nieuwsbrief

30.000 hennepplantjes in een bedrijfspand in Zaltbommel.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. The Day After the Algemene Politieke Beschouwingen before. Wat is het uitlekgewicht van twee dagen debatteren? Wat is het communicatieresidu? Dat lijkt toch 'Pleur op!' te zijn. We zullen het nog campagnemaandenlang over het Pleur op-debat hebben en dat lijkt precies de bedoeling van Mark Rutte. Niet premier Rutte, maar VVD-leider Rutte.

In de luwte van dat debat bleek een D66-inititiefwetsvoorstel alweer op de kleinst denkbare Tweede Kamermeerderheid te kunnen rekenen. Na de orgaandonatie gaat het nu om wiet. De teelt daarvan zou gereguleerd moeten worden.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u natuurlijk ook per e-mail kunt ontvangen.

Beeld de Volkskrant

DOORBRAAK VAN DE DAG
Initiatief wietvoorstel

Tien dagen geleden vloeiden de tranen van geluk bij D66-Kamerlid Pia Dijkstra toen haar donorwet met 75 tegen 74 stemmen werd aangenomen in de Tweede Kamer. Vandaag is het weer feest bij de Democraten. De wietwet van Vera Bergkamp kan ook op een meerderheid rekenen. Gereguleerde wietteelt komt een stap dichterbij.

Wie geeft de doorslag? Jan Roos, de nieuwe baas van VNL-Kamerleden Bontes en Van Klaveren (ex-PVV). Roos bewees tijdens de campagne tegen het Oekraïneverdrag al dat hij aandacht kan genereren. Nu laat hij als kersvers VNL-voorman zien dat hij het Haagse spel prima begrijpt. Volgens het AD liet hij zich overtuigen tijdens een 'geheim overleg' met Alexander Pechtold. Roos maakt een pragmatische afweging, zo schrijft hij op Twitter: 'We spekken de staatskas met 300 miljoen euro waar we criminaliteit mee aanpakken.' Het is ook een electorale afweging: volgens peilingen zijn Nederlanders in meerderheid voor.

Bergkamp heeft zodoende een bonte stoet voorstanders verzameld: D66, SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50Plus, Bontes/Van Klaveren (VNL), Kuzu/Öztürk (Denk), Klein (VPN), Houwers (ex-VVD). Ook de PvdA wijkt, met verkiezingen op komst, af van coalitiepartner VVD.

Voor deze wietwet geldt wat voor de donorwet geldt: in de Eerste Kamer ontbreekt een meerderheid nog. D66 hoopt op verdeeldheid binnen de VVD-fractie in de senaat, nu een rechtse concurrent het wietplan omarmt.

De wietwet van Vera Bergkamp (D66) kan op de kleinst denkbare Kamermeerderheid rekenen.Beeld ANP

CAMPAGNETRUC VAN DE WEEK
'Pleur op' nauwgezet voorbereid

Zijn er ooit twee effectievere woorden geweest voor een lijsttrekker? Bijna een maand na de uitzending van Zomergasten domineren ze nog steeds het debat. Vijftien jaar nadat wijlen Hans Dijkstal worstelde met de marsorders van zijn partijgenoten om zich met Jip en Janneke-taal in de strijd met Pim Fortuyn te mengen, kijkt het liberale campagneteam tevreden terug op de Algemene Beschouwingen. Commentator Raoul du Pré weet: Mark Ruttes 'pleur op' zal tot 15 maart niet meer uit het collectieve geheugen verdwijnen.

Ook vandaag tijdens de wekelijkse persconferentie kreeg de premier weer vragen over de woorden die hij uitsprak in Zomergasten. De drie uur durende uitzending was minutieus voorbereid. Het fragment met de zich misdragende Turkse-Nederlanders doelbewust uitgekozen.

Tegenstanders zijn er van overtuigd dat de VVD doelbewust inspeelt op het sentiment dat Nederlanders met een immigrantenachtergrond moeten vertrekken als ze zich hier misdragen. Dat mensen met een dubbele nationaliteit zich daardoor tweederangsburgers kunnen voelen, neemt de premier op de koop toe.

De VVD wuift die kritiek weg. Rutte zei donderdag dat hij ook 'pleur op' zou zeggen tegen 'Nederlandse-Nederlanders'. Volgens Halbe Zijlstra was het een jij-bak. De Turkse-Nederlander schreeuwde 'rot op' in de camera, de premier zei 'pleur op'.

De VVD oogt niet ontevreden met alle ophef. De partij heeft er een gewoonte van gemaakt om tijdens verkiezingscampagnes controverses te creëren, schrijft Frank Hendrickx vandaag in krant. In het verleden gebeurde dat met voorstellen om inbrekers uit woningen te laten meppen, de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur te verhogen of jihadgangers te laten sterven in de woestijn. Het is een vertrouwd recept: Hoe groter de verontwaardiging bij linkse tegenstanders, hoe meer de eigen VVD-achterban de rijen sluit.

Met 'pleur op' lijkt dat effect opnieuw bereikt.

Premier Mark Rutte na afloop van de eerste termijn van het Pleur op-debat.Beeld ANP

WEIGERING VAN DE DAG
'Ik kan niet wat Diederik kan'

Jeroen Dijsselbloem wil het echt niet, zegt hij morgen in een groot interview in de Volkskrant. De PvdA'er op Financiën mag dan duizend keer de populairste minister van het kabinet zijn - veel populairder dan zijn partij bovendien - hij gaat de kar echt niet trekken. Wie zich ook als kandidaat-partijleider van de PvdA aanmeldt, Dijsselbloem is het niet. Voor hem is er maar één en dat is Diederik Samsom. 'Hij is gewoon slimmer dan ik', zegt Dijsselbloem over zijn vriend.

En Samsom is tot dingen bereid waar zijn wapenbroeder geen zin in heeft - je moet enigszins een masochist zijn om de PvdA te willen leiden. 'Het is zijn karakter', weet Jeroen van Diederik. 'Hij kan een inzet, gedrevenheid en passie op de mat leggen die je ook in die topbaan nodig hebt. Dat zie je ook bij Mark Rutte. Die mannen gaan er gewoon voor.'

Dijsselbloem heeft, toen hij nog Kamerlid was, regelmatig gevloekt op die partij van hem. Partijtoppers 'die louter bezig waren met de eigen positie en de ander het liefst het raam uit zouden gooien'; een kabinet, Balkenende IV, dat mislukte door het totaal ontbreken van persoonlijke chemie; alle ruzies en problemen die je als vice-fractievoorzitter moet oplossen; fractievoorzitters die er niks van bakten; PvdA-Kamerlid Dijsselbloem uit Wageningen was er bij tijd en wijle helemaal klaar mee.

Achter zijn rug fluisterden sommigen bovendien dat hij eigenlijk te rechts was voor de PvdA. 'Dat is zeker waar', zegt de minister van Financiën morgen in de krant. 'Maar ik houd van die partij. Ik ben op mijn 19de lid geworden, was gemeenteraadslid en heb als Kamerlid het he-le land afgereisd, van Maastricht tot Stadskanaal, om voor zaaltjes op te treden. Bij een congres ken ik de helft van de zaal, en zij mij ook. Ze tolereren me.... Dat was een grapje.'

Jeroen Dijsselbloem (rechts) over Diederik Samsom (links): 'Diederik is gewoon slimmer.'Beeld ANP

OOK DAT NOG
Een koksquotum

Het hoeft in de politiek niet altijd om grote gebaren te gaan. Na afloop van de ministerraad vandaag kwam dan ook de mededeling dat de komende jaren minder Aziatische koks een vergunning krijgen om tijdelijk in Nederland te mogen wonen en werken. Die quotumregeling van minister Asscher (Sociale Zaken) moet verdringing op de arbeidsmarkt voorkomen.

Asscher blijkt al precies te weten hoeveel gespecialiseerde koks uit Azië Nederland maximaal kan hebben. De komende twaalf maanden 1800, daarna 1400 en over drie jaar duizend. Waarom deze koksqouta? 'Omdat er nog te weinig Nederlandse koks kunnen werken in Aziatische restaurants', schrijft Asscher in een van die persberichten die na de wekelijkse kabinetsvergadering altijd in mailboxen druppelen terwijl de premier zijn persconferentie houdt.

Elementaire economie: creëer schaarste en de Chinese, Indonesische, Japanse, Indiase, Koreaanse, Maleisische, Thaise, Tibetaanse en Vietnamese restaurants móeten wel Nederlandse koks in dienst nemen.

Minister Asscher in de keuken van restaurant Sea Palace.Beeld ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden