Het Binnenhof: 23 november

Uw politieke nieuwsbrief

Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. De Tweede Kamer debatteert vanavond over de controleerbaarheid van de Nederlandse ontwikkelingsmiljarden. Maakt ons geld ook echt een verschil in de levens van de allerarmsten? Intussen krijgt staatssecretaris Wiebes hulp van de polder en heeft minister Koenders het aan de stok met de Amerikanen.

U leest het in uw Dagkoersen.

Beeld De Volkskrant

DEBAT VAN DE DAG
Onmeetbare hulp

Nederland geeft jaarlijks 4,1 miljard euro uit aan ontwikkelingssamenwerking, maar uit de begroting van minister Lilianne Ploumen is niet op te maken wat met dat geld wordt bereikt. Leidt het verstrekken van condooms daadwerkelijk tot minder ongewenste zwangerschappen en minder soa's? Hoeveel meisjes in ontwikkelingslanden krijgen onderwijs en halen diploma's dankzij Nederlands geld?

De begroting van 'OS' zou een hoofdstuk met prestatiegegevens moeten bevatten, stellen de ambtenaren van het Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven (BOR). Zij toetsten samen met de Kamerleden Joost Taverne (VVD) en Eric Smaling (SP) de begroting op controleerbaarheid. 'Het gaat hier om heel veel belastinggeld. De Kamer moet kunnen controleren of dat nuttig is besteed', zegt Taverne tegen verslaggever Natalie Righton.

De Kamer debatteert vanavond over de conclusies van het BOR. Het rapport is koren op de molen van rechtse partijen zoals VVD en PVV, die het geld liever in eigen land zouden besteden.

Minister Dijsselbloem van Financiën maakt een babbeltje met minister Ploumen van OS tijdens de 'heidag', de aftrap van het nieuwe parlementaire jaar.Beeld anp

ADVIES VAN DE DAG
Polder in de bres voor 5 miljard

Beste senatoren, durf af te wijken van het stemgedrag van uw zusterfracties in de Tweede Kamer. Zo ongeveer is de strekking van een brief van de Stichting van de Arbeid aan de Eerste Kamer. De auteurs zijn vakbondsvoorman Ton Heerts en MKB-voorzitter Michaël van Straalen.

'De polder' vreest dat de senatoren tegen het Belastingplan van Eric Wiebes zullen stemmen en zodoende een streep zetten door 5 miljard euro aan lastenverlichting voor werkende Nederlanders. In de Tweede Kamer kreeg het plan steun van een meerderheid van VVD, PvdA en CDA, maar die drie partijen hebben in de Eerste Kamer slechts 33 van de benodigde 38 zetels. 'Van uitstel zal een negatieve invloed uitgaan', schrijven Heerts en Van Straalen.

De meeste oppositiepartijen zien die lastenverlichting wel zitten, maar hebben eisen aan hun steun verbonden. Het is staatssecretaris Wiebes niet gelukt die uiteenlopende eisen te verenigen. Hij heeft tot 15 december om minstens vijf senatoren te overtuigen. Die dag stemt de Eerste Kamer over zijn Belastingplan.

Het belooft een gewetenskwestie te worden voor de senatoren. De Eerste Kamer toetst wetgeving onder meer op uitvoerbaarheid. Door tegen het Belastingplan te stemmen, zou de senaat het de Belastingdienst vooral moeilijker maken. De systemen zijn half december al ingesteld op het plan van Wiebes.

FNV-voorman Ton Heerts.Beeld anp

SCHOFFERING VAN DE DAG
Amerikanen niet welkom

'Koenders vindt het een hoop heisa', zegt een bron in Brussel vandaag in de Volkskrant. Die 'heisa', dat is een bezoek van een delegatie van het Amerikaanse Congres aan Amsterdam. In het kader van het warmhouden van de Amerikaans-Europese banden, brengt een delegatie van Amerikaanse politici eens per half jaar een bezoek aan de roulerend EU-voorzitter van dat moment.

De eerste helft van 2016 is Nederland voorzitter. Zodoende zouden de Amerikanen in het voorjaar op visite komen in Amsterdam, maar Nederland ontvangt het gezelschap liever in Brussel. 'Dit is een klap in ons gezicht', zegt de delegatievoorzitter tegen onze correspondent Michael Persson in Washington.

Lees het nieuwsstuk van verslaggevers Persson en Natalie Righton hier.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken tijdens een bezoek aan de Oekraïense hoofdstad Kiev.Beeld anp

OOK DAT NOG

Jorritsma op emancipatietoer
VVD-coryfee Annemarie Jorritsma (sinds dit voorjaar Eerste Kamerlid) is het nieuwe gezicht van de website Topvrouwen.nl. De site is een initiatief van minister Bussemaker (OCW). Saillant detail: de Kamer stemde in april voor een motie van de VVD tegen de online databse, die zou concurrentievervalsend werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden