Het Binnenhof: 23 november

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Pakt Ronald Plasterk nu dan toch door waar de drie voorgaande kabinetten draalden? En hoe komen we er op tijd achter dat Sybrand Buma premier wordt?

Hier zijn uw Dagkoersen, die u ook dagelijks per e-mail kunt ontvangen. Gratis!

Beeld de Volkskrant

SLOW POLITICS
Het boerkaverbod

Het is geen geheim dat de Haagse molens langzaam draaien, maar soms zit er wel erg weinig schot in.

Volgende maand is het elf jaar geleden dat de Tweede Kamer tamelijk onverwacht voor een boerkaverbod in de openbare ruimte stemde. De Lijst Pim Fortuyn zat nog in de Kamer en de indiener van de motie was het Kamerlid Wilders, toen nog van de eenmansgroep. In zijn motie noemde hij de boerka 'middeleeuws en extreem vrouwonvriendelijk'.

Wat daarna volgde is het ultieme bewijs dat een motie tegenwoordig ook maar een motie is. Kabinetten vielen, nieuwe kabinetten kwamen, andere ministers traden aan, partijen verdwenen, andere staken de kop op en af en toe haalde iemand het boerkaverbod weer eens van stal.

Opvallend genoeg is het nu minister Plasterk - vaak bespot omdat hij zo weinig voor elkaar krijgt - die het wetsvoorstel dan toch echt in de Tweede Kamer heeft gebracht. In elk geval VVD, PvdA, CDA en SP lijken van zins om voor te gaan stemmen. Dat moet genoeg zijn in beide Kamers.

Als Plasterk zijn zin krijgt, staat er straks een boete van maximaal 400 euro op het in de openbare ruimte dragen van kleding die alleen de ogen onbedekt laat. Dat geldt dus ook voor niqaabs, helmen, maskers en bivakmutsen. Hoeveel mensen getroffen worden door dit verbod, is niet precies bekend. Het kabinet schat dat het in Nederland om zo'n honderd boerkadraagsters gaat.

Die kunnen straks in elk geval niet zeggen dat de politiek ze plots heeft overvallen.

Plasterk op het Binnenhof. Beeld anp

GESPREK VAN DE DAG
Hoe nu verder met de peilingen?

Wie gelooft de peilingen nog? Dat is een vraag die opeens ook op de Nederlandse opiniepeilers afkomt nadat hun Britse en Amerikaanse collega's zich verkeken op de Brexit en de presidentsverkiezingen.

We moeten iets verzinnen, zeggen enkele belangrijke peilers tegen BNR, dat een rondgang maakte. Want terecht of niet: de peiling heeft een geloofwaardigheidsprobleem. Alle bureaus benadrukken wel dat de situatie in Nederland anders is, omdat de anti-establishmentkiezer hier al sinds 2002 van zich laat horen. Het mysterie is er wel vanaf.

Niettemin willen de peilers proberen de 'emotie' van de kiezers beter te vangen. Wat is het onderbuikgevoel? Ze lichten hun panels nog eens door en nemen hun methoden onder de loep. Kantar Public (voorheen TNS/Nipo) wil bijvoorbeeld meten hoe snel iemand een antwoord geeft. Hoe sneller hoe emotioneler, is grofweg de gedachte.

'Maar het meten van emotie is geen panacee om kiezersvoorkeuren te achterhalen', zegt Tim de Beer van Kantar Public tegen Volkskrant-verslaggever Robert Giebels. Hooguit kunnen peilers vaststellen welke partijen emotionele stemmen trekken en welke meer rationele. 'Een partij die de emotie aanspreekt, scoort makkelijker, daar zou je een soort van correctiefactor op los kunnen laten.'

Wie zich afvraagt hoe belangrijk die peilingen eigenlijk zijn moet dezer dagen even gaan buurten bij de campagneteams. Die raken er niet over uitgepraat. Al is het alleen maar omdat de omroepen die de tv-debatten organiseren niet iedereen kunnen uitnodigen. Zij maken straks een selectie van partijen die er goed voor staan. Op basis van, inderdaad: de peilingen. Wie nu achterblijft, is straks niet op tv.

Morgen in de Volkskrant meer over het niet aflatende belang van de dagkoersen.

Sybrand Buma. Beeld anp

ONDERTUSSEN IN DE RECHTSZAAL
Het laatste woord

'Spreek me vrij. Spreek ons vrij.' Geert Wilders had vanmiddag letterlijk het laatste woord, op de laatste dag van zijn proces. Hij richtte zich direct tot zijn drie rechters: 'Een oordeel over mij is een oordeel over een miljoen mensen.'

Wilders zei de 'gekozen woordvoerder' te zijn van 'mensen die hun land terug willen, naar wie niet wordt geluisterd. U vonnist over de toekomst van Nederland.' Hij waarschuwde voor een revolutie van het volk tegen de elite, en dat het volk zou winnen. 'Men zal zich goed herinneren wie aan de goede kant van de geschiedenis staat.'

Uitgebreider verslag leest u hier.

Wilders in de rechtszaal. Beeld anp

PLAN VAN DE DAG
Premier terug naar het Catshuis

Dries van Agt was begin jaren tachtig de laatste premier die in het Catshuis woonde. Sindsdien doet de ambtswoning van de minister-president dienst als locatie om belangrijke (buitenlandse) gasten te ontvangen en soms om coalitieonderhandelingen te voeren.

Maar het ziet er nu naar uit dat de premier in 2020 noodgedwongen weer zijn (of haar) intrek in het Catshuis zal nemen, niet om er te wonen, wel om er te werken. Minister Blok van Rijksdienst stuurde vandaag een update aan de Kamer aangaande de renovatie van het Binnenhof.

Aanvankelijk zou Algemene Zaken, het departement van de premier, verhuizen naar het gebouw van de Hoge Raad aan het Lange Voorhout, maar dat blijkt niet geschikt voor AZ. Wanneer de premier en zijn staf uitwijken naar het Catshuis en wat tijdelijke aanbouw, kan de senaat zijn intrek nemen aan het Lange Voorhout. De Tweede Kamer krijgt een tijdelijk heenkomen in het voormalig ministerie van Buitenlandse Zaken aan het Bezuidenhout.

Al met al een 'eenvoudiger oplossing', stelt Blok. Hoe eenvoudig het uitpakt zal moeten blijken in 2020.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Beeld Paul Koopman
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden