Het Binnenhof: 23 juni

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld anp/de volkskrant

Goedemiddag. Op de 100ste dag is het zover: vanaf 18.00 uur gaan Mark Rutte, Sybrand Buma, Alexander Pechtold en Gert-Jan Segers voor het eerst met z'n vieren om tafel. Volgende week beginnen de echte onderhandelingen.

Hier zijn uw Dagkoersen.

Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Regel het hier heel eenvoudig.

Beeld de Volkskrant

DE FORMATIE, DAG 100
Aan tafel...

Vandaag wordt het opnieuw bewezen, voor wie nog niet overtuigd was: politiek is geen exacte wetenschap. Verschillen in ideologie, principes of partijprogramma's kunnen precies zo groot of klein worden gemaakt als de betrokken politici zelf gepast achten.

Het beste bewijs is nog altijd de recordformatie van 1977, die na 171 dagen uiterst moeizame onderhandelingen plots in een doldrieste stroomversnelling kwam zodra CDA-onderhandelaar Dries van Agt de PvdA als partner had ingeruild voor Hans Wiegels VVD. 'Waar een wil is, is een weg. Een snelweg', noteerde PvdA-onderhandelaar Ed van Thijn vanaf de zijlijn in zijn dagboek, niet zonder verbijstering. 'Dries is een ander mens geworden.'

Zullen we dat binnenkort ook kunnen zeggen over Rutte, Buma, Pechtold en Segers? Vanaf 18.00 uur zitten ze dan toch samen aan tafel in de Stadhouderskamer. Precies honderd dagen lang werden de verschillen zo groot mogelijk gemaakt. Groter ook dan nodig? Wie weet. Als Rutte en Buma diep in hun hart enig geloof hadden gehad in een stabiele coalitie met GroenLinks, hadden ze het ook over het immigratiebeleid best eens kunnen worden. Kennelijk was dat geloof er niet.

En nu is het er wel. Zelfs in het fluistercircuit in de wandelangen zijn VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie het plots eens dat zij het met elkaar moeten zien te rooien. En zo keert de formatie op de 100ste dag terug naar dag 1, toen deze combinatie al veruit het vaakst werd getipt als de meest logische.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers.Beeld ANP

...zonder tegenzin

De eerste uitdaging van het viertal is nu om de formatie uit de sfeer van de tegenzin te halen. Als Rutte, Buma, Pechtold en Segers hun kiezers vanaf nu willen meenemen in dit avontuur, moet het chagrijn worden ingeruild voor kordate ambitie.

Zaterdag in de Volkskrant zet verslaggever Robert Giebels de hoofdlijnen van een potentieel regeerakkoord van deze combinatie vast op een rij: een enthousiast klimaatbeleid conform het Verdrag van Parijs, een deltaplan immigratie- en integratie, gerichte investeringen in het onderwijs en de zorg, herwaardering van defensie: de partijoverstijgende ambities dringen zich als vanzelf op, mits de overeenkomsten worden benadrukt in plaats van de verschillen.

Waar een wil is...

Het 'motorblok' begint te geloven in de goede afloop.Beeld anp

ONDERTUSSEN BIJ...
Denk

Wat Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk vandaag overkwam, zal hun bekend voorkomen. In 2014 verlieten zij met donderend geraas de PvdA. In een openhartig interview in de Volkskrant luchtten zij hun hart over de partij in het algemeen en Diederik Samsom en Lodewijk Asscher in het bijzonder. Waarna zij hun eigen Denk-partij begonnen.

Vandaag kregen zij zelf, voor de tweede keer, te maken met een opstand. Eind vorig jaar al vertrok Sylvana Simons, nu is het onrustig in het zuiden: de afdeling Breda weigert volgend jaar mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Afdelingsvoorzitter Ali Tsouli hekelt in een interview in de Volkskrant het 'ondemocratische en weinig transparante' handelen van de partijtop. De afdeling Breda was de eerste lokale Denk-afdeling.

Partijvoorzitter Öztürk is volgens Tsouli niet vatbaar voor kritiek. 'Toen ik hem aansprak op de pijnpunten, antwoordde hij: zo praat je niet met je leider.'

Denk laat in de Volkskrant weten zich niet te herkennen in de kritiek.

Beeld anp

SCHERP OP VRIJDAG
Elbert Dijkgraaf


Geruststellend nieuwtje voor alle Binnenhofbewoners die zich ook wel eens afvragen of zo'n complex met duizenden bezoekers per dag wel goed te beveiligen is: de dienst beveiliging staat er niet alleen voor.

Vandaag hield het SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf in de Tweede Kamer een inbreker tegen, waarna hij hem overdroeg aan de beveiliging. Het bleek om een acteur te gaan die door de politie was ingezet om de alertheid van de Tweede Kamer te testen. De persoon maakte een verdachte indruk door in allerlei vertrekken te kijken, aldus een SGP-woordvoerder vrijdag. Dijkgraaf sprak hem aan en hield hem tegen toen hij wilde ontsnappen, waarna de man zich voorstelde als een acteur.

Hoeveel acteurs er intussen wél in geslaagd zijn ongestoord rond te neuzen, is vrijdag niet bekend gemaakt.

Elbert Dijkgraaf (r) naast CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt (geen acteur).Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden