Het Binnenhof: 23 januari

Uw politieke nieuwsbrief

Premier Rutte in debat met PVV-leider Wilders.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. We moeten een beetje normaal doen met z'n allen. Althans, dat vindt VVD-lijsttrekker Mark Rutte. En dan vooral mensen die van oorsprong niet uit Nederland komen.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het heel eenvoudig hier.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Doe normaal

'Doe normaal of ga weg.' Zo luidt een zin in de boodschap van Mark Rutte gericht 'aan alle Nederlanders', vandaag in een paginagrote advertentie in alle landelijke dagbladen. Dit zinnetje is echter niet bedoeld voor alle Nederlanders, maar vooral voor die mensen 'die naar ons land zijn gekomen voor onze vrijheid', maar ondertussen 'de boel hier verstieren'.

Volgens VVD-lijsttrekker Rutte zitten tussen die nieuwkomers 'mensen die zich niet willen aanpassen, afgeven op onze gewoontes en onze waarden afwijzen'. Of ook autochtone Nederlanders moet vertrekken als die zich niet gedragen, wordt uit het pamflet niet duidelijk, maar in een toelichting in het AD zegt Rutte van wel: 'Dat zeg ik tegen iedereen. Als het je hier niet bevalt, ga je maar weg.'

Rutte stelt ook dat dé vraag van deze verkiezingen is: 'Wat voor land willen we zijn?' Zijn antwoord: 'Laten we duidelijk blijven maken wat hier normaal is en wat niet.' De brief is onderaan de pagina samengevat in de nieuwe VVD-slogan 'Normaal. Doen.' Concrete voornemens voor economie, arbeidsmarkt, onderwijs of gezondheidszorg ontbreken in zijn brief.

De advertentie is de derde strategische klapper in een drietrapsraket, analyseert Raoul du Pré, chef politiek van de Volkskrant: 'Eerst 'pleur op' in Zomergasten, toen de H.J. Schoo-lezing van Edith Schippers over onze cultuur die de beste zou zijn en nu 'doe normaal of ga weg'. Via deze weg heeft Rutte 'pleur op' tot campagnethema gepromoveerd.'

Het is een gok - de eerste reacties op de advertentie zijn veelal honend of ronduit afwijzend - maar de VVD verwacht dat veel kiezers de boodschap zullen waarderen. Na Zomergasten bleek al dat 'pleur op' goed was gevallen onder de achterban. Door in één brief immigranten en fatsoen te combineren hoopt Rutte zowel PVV-leider Wilders als CDA-leider Buma af te troeven.

De VVD-leider heeft al een geschiedenis met 'normaal doen'. In 2011 raakten Rutte en Wilders in de Kamer verstrikt in een opmerkelijk welles-nietesdebatje. 'Doe eens normaal man', zeiden ze tegen elkaar. Schamper werd er gelachen over het platvloerse akkefietje. Zes jaar later heeft de VVD diezelfde woorden tot lijfspreuk verheven.

De VVD gaat de campagne in met de slogan: 'Normaal. Doen.'Beeld anp

ZAAK VAN DE DAG
Denk versus Sylvana

Wie een werkgever de rug toekeert en vervolgens de vuile was buitenhangt, kan een schadeclaim verwachten. Zeker als is vastgelegd in een contract dat je je niet negatief dient uit te laten over de werkgever. Het overkomt Sylvana Simons, die in december uit Denk stapte. Denk eist 30.000 euro compensatie voor haar kritiek op de partij in onder meer de Volkskrant.

NRC Handelsblad berichtte hier vandaag over. Denk-leider Kuzu bevestigt de zaak aan persbureau ANP. Hij zegt erbij dat hij de schadeclaim liever buiten de publiciteit had gehouden. Verwonderlijk is dat niet; de zaak toont vooral dat Kuzu andere normen voor zichzelf hanteert dan voor Sylvana. Toen hij samen zijn collega Öztürk eind 2014 uit de PvdA stapten moest hun voormalige partij het ook ontgelden. Volgens Kuzu was de PvdA een 'omgekeerde wasstraat', waar je schoon ingaat en vies uitkomt. De PvdA reageerde op het vertrek met gerichte spins over de 'radicale Turken', maar een schadeclaim bleef uit.

Denk en Sylvana in beter tijden.Beeld anp

WAT WE GAAN LEZEN
Bas Haan presenteert de rekening

Twee keer onderzocht de commissie-Oosting de 'Teevendeal'. De uiteindelijke conclusie: er was geen doofpot, sterker nog, Justitie was zo slecht georganiseerd dat ze niet eens in staat was tot een doofpot. 'Oosting' werd in het leven geroepen nadat Nieuwsuur-journalist Bas Haan het bonnetje van de schikking met drugsbaron Cees H. boven water kreeg, het afschrift dat Veiligheid & Justitie en het OM zelf niet hadden kunnen achterhalen. De bewindslieden Ivo Opstelten en Fred Teeven vielen erover. De nieuwe minister Ard van der Steur begon beschadigd aan zijn baan: hij was als Kamerlid al kind aan huis aan het ministerie en schreef onder meer mee aan persberichten over deze kwestie.

Morgen publiceert Bas Haan een boek over de zaak. Keer op keer wist hij in zijn nieuwsreportages de beweringen van de VVD-bewindslieden en van het ministerie te weerleggen. Op elke nieuwe communicatiestrategie van Justitie volgden nieuwe onthullingen van Haan. Vanavond in Nieuwsuur zet hij een laatste uitroepteken achter het dossier. De titel van zijn boek laat aan duidelijkheid niks te wensen over: 'De rekening voor Rutte.'

Nieuwsuur-journalist Bas Haan.Beeld ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden