Het Binnenhof: 23 februari

Uw politieke nieuwsbrief.

Raoul du Pré
null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. De campagnestrategie die 50Plus deze week hanteert wordt lesmateriaal voor politieke communicatie-experts. Met één centrale vraag: was dit wel de bedoeling?

Hier zijn uw Dagkoersen, die u ook dagelijks per e-mail kunt ontvangen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

NIEUWS VAN DE DAG
Het lek rond Wilders

De toch al verontrustende berichten over het lek bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) missen hun effect op de verkiezingscampagne niet. PVV-leider Wilders liet vanmiddag weten dat hij voorlopig al zijn publieke activiteiten in de buitenlucht, zoals flyeracties, opschort. 'Totdat alle feiten met betrekking tot het onderzoek naar corruptie bij de DBB bekend zijn.' Het eerste evenement dat vervalt is zijn flyeractie die voor komende zaterdag gepland stond in Volendam.

De DBB is de dienst die ook Wilders beschermt. Eerder deze week bleek dat een agent uit Wilders' beveiligingsteam verdacht wordt van lekken naar Marokkaans-Nederlandse criminelen. Vandaag meldde het AD dat de man al eerder werd verdacht van integriteitsschendingen. Naar Faris K. zou onderzoek zijn gedaan toen hij nog voor een andere politie-eenheid werkte. Ook zijn er berichten dat de broer van de verdachte eerder bij de politie is ontslagen wegens lekken.

'Mijn hemel ook dit wist ik niet. Wat weet ik nog meer niet?', reageerde Wilders op Twitter. Waarna hij liet weten dat hij voorlopig niet meer in de publieke ruimte verschijnt.

Laatste nieuws: de verdachte is donderdag op last van de rechter-commissaris vrijgelaten. Hij mag zijn proces in vrijheid afwachten. Tegen zijn gewoonte in heeft Wilders op die rechterlijke beslissing nog niet gereageerd.

Geert Wilders, omringd door zijn beveiligers. Beeld Jan de Groen
Geert Wilders, omringd door zijn beveiligers.Beeld Jan de Groen

GESPREK VAN DE DAG
Krols AOW

Dit had de week moeten worden van de frontale aanval op het Centraal Planbureau - de almachtige scheidsrechter van onze parlementaire democratie. Bij 50Plus waren ze er klaar voor. Twee gerespecteerde economen van de Universiteit van Tilburg zouden bewijzen dat het planbureau de werkelijkheid manipuleert: de aanname dat het verlagen van de AOW-leeftijd naar 65 jaar de samenleving 12 miljard euro kost, zou op drijfzand gebaseerd blijken te zijn.

Toen ging er iets mis. De economen meldden inderdaad dat verlaging van de AOW-leeftijd naar 65 jaar helemaal niet zoveel hoefde te kosten. Mits de komende kabinetten doen wat in de afgelopen dertig jaar vaak is gebeurd: het niet laten meestijgen van de AOW-uitkering met de gemiddelde loonstijging. Minder koopkracht voor de ouderen dus.

Daarna ging er nog iets mis. Geconfronteerd met die berekening reageerde 50Plus-leider Krol instemmend. Maar stond hij niet juist al jaren op de barricaden voor een welvaartsvaste AOW-uitkering? Krol: 'Je moet af en toe kiezen tussen een aantal kwaden'. Waarna alle politieke tegenstanders hun kans schoon zagen: 50Plus is niet langer tegen verlaging van de AOW-uitkering!

Vandaag trommelde de partij haar eigen voorzitter Jan Nagel en oud-CDA-staatssecretaris Martin van Rooijen op om de boel te repareren op een persconferentie. 50Plus is wél voor een welvaartsvaste AOW, beklemtoonden zij. 'We zijn heel eerlijk', zei Nagel, 'Henk had dat anders moeten formuleren. Vanaf nu geldt de door ons gecorrigeerde versie.'

En Van Rooijen. 'Het enige wat Henk Krol erbij had moeten zeggen, is dat het met additionele maatregelen wel mogelijk is, een welvaartsvaste AOW op 65.' Hoe het CPB erbij komt dat de kosten daarvan 12 miljard zijn, weet ook Van Rooijen niet. 'Maar daar gaan we wel van uit sinds het CPB dat in oktober vorig jaar meldde.'

Eind goed, al goed. Al overheerst in het 50Plus-campagneteam nu waarschijnlijk de vraag of de partij wel aan deze hele rekenoperatie had moeten beginnen.

SUCCES VAN DE DAG
Dijsselbloems overschot(je)

Ja? Ja? Ja? Ja? Jaaaahh! Zo. Dat was close. Net voor het scheiden van de markt is het Jeroen Dijsselbloem gelukt. Is een dingetje onder ministers van Financiën: ergens in hun carrière een overschot scoren op de begroting - een positief saldo op de balans waar alle uitgaven en inkomsten op staan.

Die inkomsten vielen, o wonder, vlak voor de verkiezingen mee, zo ontdekte Dijsselbloem. En de uitgaven waren ook ietsjes lager. Dus heb ik voor u, kiezer, een begrotingsoverschot! Jaah! Confetti, bloemen, blije gezichten, mevrouw Dijsselbloem in tranen. Het lukte Wouter Bos (PvdA) en het lukte Gerrit Zalm (VVD), en nu komt Dijsselbloem (PvdA) ook in die Hall of Fame van Ministers Van Financiën Die Geschiedenis Schreven.

Al boekt Dijsselbloem wel een heel klein overschotje: 200 miljoen euro. Even opnieuw rekenen en het is alweer weg. Maar het staat toch maar mooi achter zijn naam. En net op tijd. Hij stuurde de Tweede Kamer er zekerheidshalve een brief over. Plompverloren. Normaal gesproken zijn daar andere momenten voor, bijvoorbeeld als het Centraal Bureau voor de Statistiek terug heeft gekeken en heeft vastgesteld dat er een overschot is.

'Maar daar kan Dijsselbloem niet op wachten', aldus verslaggever Robert Giebels. 'Want dat is eind maart. En dat is twee weken ná de verkiezingen. Zou het helpen? Vooralsnog hebben de gunstige economische berichten weinig kunnen betekenen voor de PvdA. Niet meer uitgeven dan er binnenkomt, dat is toch vooral het VVD-program.'

Het zegt in elk geval veel over de goede verhoudingen in het kabinet dat Dijsselbloem zijn coalitiegenoot zelfs nu nog de helpende hand biedt.

Minister Dijsselbloem. Beeld ANP
Minister Dijsselbloem.Beeld ANP

ZEPERD VAN DE DAG
Kuzu's terugtocht

Henk Krol is niet de enige met een ongelukkige campagnedag. Gisteren beweerde Denk-leider Tunahan Kuzu nog vol bravoure dat allochtonen gediscrimineerd worden in het ziekenhuis. Dat had hij zelf van artsen gehoord. 'Deze artsen hebben meegemaakt dat bij ouderen met een migrantenachtergrond de stekker er sneller uit wordt getrokken dan bij mensen zonder deze achtergrond.' Kuzu beloofde er onmiddellijk werk van te maken.

Na luid protest van onder meer minister Schippers en artsenfederatie KNMG volgde vandaag de terugtocht: 'Ik wil zeker niet de indruk wekken dat wij alle artsen in Nederland betichten', aldus Kuzu tegen het ANP. Hij noemt de ophef 'een storm in een glas water'.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

undefined

Denk-leider Kuzu. Beeld anp
Denk-leider Kuzu.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden