Het Binnenhof: 22 september

Uw politieke nieuwsbrief

Raoul du Pré
null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Het is een onmachtige dag op het Binnenhof. Voor de oplossing van het grootste politieke probleem van deze dagen, de asielcrisis, is het hopen op een doorbraak in Brussel, vanavond of morgen. En het blijkt ook al niet makkelijk om Volkert van der G. terug achter de tralies te krijgen.

Gelukkig gaat het parlement wél over de eigen renovatie.

Dat, en meer, kleurt deze dag op het Binnenhof

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

WAT DE DAG NOG BRENGT
Erop of eronder in Brussel

En weer richten alle ogen aan het Binnenhof zich op Brussel, waar EU-president Tusk de politieke patstelling over de stroom migranten moet zien te doorbreken. Het bestaansrecht en de geloofwaardigheid van de EU staan op het spel, zegt Tusk. Zware woorden aan de vooravond van twee brisante asieltopontmoetingen in Brussel: vanavond van de Europese Justitieministers, woensdag de regeringsleiders. Eerst Klaas Dijkhoff namens Nederland dus, daarna premier Rutte.

Wie verwacht dat vanaf donderdag de chaos aan de Europese grenzen is bezworen, komt alvast bedrogen uit.
Over de verdeling van asielzoekers lijkt weliswaar iets van een akkoord te zijn bereikt, maar de overeenstemming is verre van unaniem. En een structurele oplossing is überhaupt nog niet in zicht

'Zelfs in de hoogtijdagen van de Griekse crisis was de sfeer tussen de EU-landen beter dan nu', aldus onze man in Brussel, Marc Peeperkorn (@marcpeeperkorn).' De aanhoudende vluchtelingenstroom en de geëtaleerde onmacht en onwil bij lidstaten om adequate opvang te regelen, haalt het slechtste naar boven in de politici.'
Lees hier Peeperkorns voorbeschouwing: 'Geloofwaardigheid EU op het spel.'

Staatssecretaris Dijkhoff eerder vandaag na overleg in het Torentje over de migratiecrisis. Beeld anp
Staatssecretaris Dijkhoff eerder vandaag na overleg in het Torentje over de migratiecrisis.Beeld anp

GESPREK VAN DE DAG
Het Binnenhof op de schop

Het kabinet zet de Eerste en Tweede Kamer voor het blok: de inwoners van het Binnenhof moeten en zullen ruim vijf jaar wijken voor een grondige renovatie. Er is een andere optie, gewoon blijven zitten tijdens de verbouwing, maar dat duurt ruim twee keer zo lang en is nog eens 125 miljoen duurder ook. Als het parlement daarvoor kiest, heeft het heel wat uit te leggen, waarschuwde minister Dijsselbloem vanmiddag, de man die over het geld waakt.

De meeste Senatoren en Tweede Kamerleden zien het niet zitten om vijfenhalf jaar te verhuizen naar het ministerie van Buitenlandse Zaken, naast het Centraal Station. 'Belachelijk', zegt Wouter Koolmees van D66. 'Onwenselijk', vindt Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. Liever houden ze de winkel open tijdens de verbouwing.

Maar allereerst willen ze openbaarheid over de kosten. Het goedkoopste scenario van de renovatiecommissie van oud-minister Liesbeth Spies kost alsnog '500 tot 600 miljoen euro'. Waar dat bedrag op is gebaseerd, is de Kamerleden volstrekt onduidelijk. De commissie communiceert wel met het presidium van de Kamer, het dagelijks bestuur, maar wat daar wordt besproken, is vertrouwelijk. Segers: 'Het is tijd om het debat in de openbaarheid te voeren.'

Het kabinet legt de bal in elk geval nadrukkelijk bij beide Kamers. De regering kiest voor de goedkoopste optie. Als het parlement meer geld wil uitgeven, mag het dat zelfuitleggen aan de belastingbetalers

Het Binnenhof. Beeld anp
Het Binnenhof.Beeld anp

WAAR WE NAAR GAAN KIJKEN
Wie wordt de nieuwe Jan?

Wordt het Ron Meyer, de geharnaste actievoerder - de kandidaat van het partijbestuur?

Of toch Sharon Gesthuizen, het veelkleurige Kamerlid, dat het zonder de steun van het hoofdkantoor moet doen?

Op 28 november kiest de SP een nieuwe landelijke voorzitter, die het enorme gat moet vullen dat Jan Marijnissen achterlaat na 27 jaar. Vanavond gaan de twee kandidaten voor het eerst met elkaar in debat, in Den Bosch. Politiek verslaggeefster Maartje Bakker (@maartjebakker) is er bij. Debatten in Amersfoort en Groningen volgen.

Vraag van de avond: is het bij voorbaat een gelopen race of krijgt Gesthuizen meer steun dan het partijbestuur hoopt? Zeker is dat het aanstaande vertrek van Marijnissen opeens al wat meer lucht lijkt te geven aan het interne debat in de SP. Zelfs harde kritiek op Marijnissen is opeens mogelijk.

Sharon Gesthuizen. Beeld anp
Sharon Gesthuizen.Beeld anp
Ron Meyer. Beeld anp
Ron Meyer.Beeld anp

ONRUST OP KOMST
Ambtenaren worden gewone werknemers

De Eerste Kamer buigt zich vandaag in een eerste ronde over de normalisering van de rechtspositie van 600 duizend ambtenaren. Simpel gezegd: de ambtenaar wordt werknemer. Het gaat om een initiatiefwetsvoorstel van D66 en CDA uit 2010 dat vorig jaar met ruime meerderheid - VVD, PvdA, PVV, CDA, D66, 50Plus - door de Tweede Kamer is aangenomen. Zo ruim dat een meerderheid ook in de senaat zeker lijkt.

De crux zit in het ontslagrecht. Nu kunnen ambtenaren nog tegen elk besluit van hun werkgever bezwaar aantekenen, van beoordeling en overplaatsing tot ontslag. Gevolg: jaren slepende procedures. Straks geldt ook voor hen het ontslagrecht zoals dat op 1 juli van kracht is geworden: ontslag via het UWV bij arbeidsongeschiktheid of wegens bedrijfseconomische redenen en via de kantonrechter in alle andere gevallen. Bij ontslag krijgen werknemers een vergoeding van de werkgever: eenderde maandsalaris per gewerkt jaar met een maximum van 75 duizend euro of een jaarsalaris als dat hoger is.

In dat laatste zit een verbetering voor de ambtenaren. Tot nu toe kregen ze geen vergoeding, straks wel. Bovendien behouden zij hun aanvullingen op de WW tot 70 procent van het oude salaris. Terwijl voor de uitkering voor gewone werknemers een maximumsalaris geldt - circa 52 duizend euro bruto jaarsalaris.

Het stemt de bonden niet milder. Die hekelen de eenzijdige versobering van de arbeidsvoorwaarden, terwijl dat in hun ogen alleen in overleg kan. De dagvaarding voor minister Plasterk van Binnenlandse Zaken ligt klaar. Maar eerst moet de senaat het werk afronden. Dat duurt nog een paar weken.

Een dagvaarding voor minister Plasterk? Beeld anp
Een dagvaarding voor minister Plasterk?Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden