Het Binnenhof: 22 maart

Uw politieke nieuwsbrief

Premier Rutte en Kamervoorzitter Arib schudden elkaar de hand voorafgaand aan het vragenuur. Beiden staan ze in de Kamer stil bij de aanslagen.Beeld ANP

Goedemiddag. Het Binnenhof zoekt naar antwoorden op alweer een aanslag in Europa. Vier maanden geleden trokken jongemannen met bomgordels en machinegeweren moordend door Parijs, vandaag gingen bommen af in Brussel. Het is een cliché dat niet meer te ontkennen valt: 'het' komt steeds dichterbij. Wat kunnen politici doen? De bekende maatregelen worden getroffen: meer beveiliging op luchthavens en stations, meer controle langs de grens. Donderdag volgt, alweer, een Kamerdebat over terreurdreiging.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u onze politieke nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox ontvangen? Meld u hier aan.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Bommen in Brussel

Gedachten, harten en medeleven gaan uit naar slachtoffers en nabestaanden. Verschrikking en afschuw overheersen. Er wordt gebeden. Vastberadenheid wordt verkondigd. Er wordt niet gezwicht voor laffe daden. Gezamenlijk wordt kracht getoond, vrijheid en solidariteit hooggehouden. De angst regeert niet.

Nog een cliché dat vandaag opgaat: woorden schieten tekort.

Bieden de politieke daden meer houvast? 'Er zijn extra voorzorgsmaatregelen getroffen, zichtbaar en onzichtbaar', zei premier Rutte om 11.30 uur vanochtend, drie uur nadat de bommen afgingen. De maatregelen: extra marechaussee op Schiphol, meer controles langs de Nederlands-Belgische grens, extra politie op de grote treinstations, extra controles op de grensstations Arnhem, Breda en Roosendaal, meer controle in internationale treinen, een negatief reisadvies voor Brussel.

Rond het Binnenhof werd de opgeschroefde beveiliging zichtbaar. De marechaussees die wacht houden bij de ingangen van het Kamergebouw droegen plots automatische wapens. Schoolreisjes in het Kamergebouw gingen gewoon door.

Het is allemaal veel te weinig, maar voor Nederland nog niet te laat, reageerde Geert Wilders. Waar andere fractieleiders zich in eerste instantie beperkten tot woorden van rouw en medeleven, riep de PVV-leider meteen dat het kabinetsbeleid niet deugt en tekortschiet. De grens moet dicht, eiste hij. 'Wat gisteren in Parijs gebeurde en vandaag in Brussel, kan morgen in Nederland gebeuren. Hoeveel debatten zijn er nog nodig voor men erkent dat islam de oorzaak is?'

D66-leider Pechtold riep Wilders op 'niet bij te dragen aan verdeeldheid' en de terroristen in de kaart te spelen. Het zal wel, dacht Wilders, en vroeg een debat aan over het 'moslimgeweld'. Dat debat komt er, niet meteen vandaag, maar donderdag.

Alles over de aanslagen leest u in ons liveblog op Volkskrant.nl.

Premier Rutte: 'Wij blijven wie we zijn en wat we zijn.'Beeld epa

UITSLAG VAN DE DAG
De nekklem mag blijven

Na de geruchtmakende dood van arrestant Mitch Henriquez, vorig jaar in Den Haag, was de handeling plots uit de gratie: de 'nekklem' die agenten leren te gebruiken als iemand zich verzet tegen zijn aanhouding. De Inspectie voor Veiligheid en Justitie begon een onderzoek naar de vraag of het risico op ernstige verwondingen, of erger, niet te groot is.

Maar dat is niet zo, blijkt uit het oordeel dat minister Van der Steur vandaag aan de Kamer stuurde: de nekklem gaat niet in de ban. Wel moeten agenten beter worden getraind, vooral op de zware variant waarbij de luchtpijp wordt bekneld. Deze variant met 'lucht- en/of bloedverwurging' kent wel 'ernstige risico's', maar een algeheel verbod zou agenten een middel uit handen slaan dat in geval van nood toch toegepast moet kunnen worden, oordeelt ook de minister.

Gerard Roethof, advocaat van de nabestaanden van Henriquez reageert vol onbegrip en hoopt dat de Tweede Kamer de minister alsnog corrigeert.

Een demonstratie van de omstreden nekklem.Beeld anp

KLACHT VAN DE DAG
De draaideur van Dijsselbloem

Ondertussen won minister Dijsselbloem van Financiën een opvallende zaak bij het College voor de Rechten van de mens, constateert onze chef politiek Raoul du Pré. Een man met obesitas, op detacheringsbasis regelmatig werkzaam op het departement, eiste aanpassing van het deurbeleid: de draaideuren van Financiën zijn beveiligd met een weegmat. Als het maximumgewicht wordt overschreden blokkeert de deur en gaat het alarm af.

Dat systeem moet voorkomen dat twee mensen tegelijk binnenkomen op één pasje, maar bij klager gaat het steeds mis. Hij zat al enkele keren vast in de draaideur, waarna hij door de portier moest worden bevrijd. De man stapte naar het College omdat hij zo niet 'op voet van gelijkheid' kan deelnemen aan het arbeidsproces. Hij voelt zich gediscrimineerd.

Het aanbod van Financiën om voortaan met een speciale bevoegdheid gebruik te maken van de gewone deur naast de draaideur, sloeg de man af. Uit het zaakverslag: 'Hij krijgt dan toegang via de mindervalideningang terwijl hem niets mankeert. Ook moet hij telkens vragen van collega's beantwoorden waarom hij niet de gewone draaideur neemt.'

Du Pré: 'Maar Dijsselbloem komt ermee weg. Het College wijst de eis af om de deuren uit te rusten met een infraroodsysteem. Dat zou weliswaar een technische oplossing zijn, maar het zou ook 300 duizend euro kosten. 'Een onevenredige belasting voor het ministerie', aldus het oordeel. En de alternatieve route via de gewone deur is 'doeltreffend' genoeg en heft de beschuldiging van discriminatie op.'

Dat is ook goed nieuws voor de Tweede Kamer, waar dezelfde poortjes dienst doen en ook niet alle passanten een BMI hebben van onder de 30.

De minister van Financiën stapt door een veiligheidssluis in het Tweede Kamergebouw. Vergelijkbare draaideuren en sluiten bevinden zich in zijn ministerie.Beeld ANP

BRIEF VAN DE DAG
Geachte heer Rutte, beste Mark

68 lokale fractievoorzitters, van CDA tot SP en van Arnhem tot Zwolle, hebben een brief aan premier Rutte ondertekend. Ze vragen een 'optimale opvang van vluchtelingen in gemeenten'. De kabinetslijn is te streng, klagen ze. Aielzoekers zitten maandenlang in grote opvanglocaties in afwachting van een onzekere toekomst. Dat kan beter, vindt opsteller van de brief Pepijn Boekhorst, fractievoorzitter van GroenLinks in Nijmegen. 67 collega's zijn het met hem eens.

Ze vragen om snelle taallessen en werkcursussen, sneller duidelijkheid over asielprocedures, minder 'gesleep' met vluchtelingen en leefgeld voor alle opgevangen migranten. De premier moet hier persoonlijk voor zorgen, menen ze. 'Wij vragen van premier Rutte meer aandacht, betere regels en meer financiën voor onze lokale uitdagingen.'

Heumensoord: grootschalige noodopvang nabij Nijmegen.Beeld anp

OOK DAT NOG
Kamer wil SNS-bank houden

Sinds februari 2013 is de SNS-bank volledig in handen van de staat. De bank/verzekeraar SNS-Reaal dreigde om te vallen door een vergiftigde vastgoed- en hypotheektak. De nationalisatie was een van Dijsselbloems eerste wapenfeiten als minister van Financiën. Vandaag stemde een Kamermeerderheid in met het voorstel van SP en PvdA om te onderzoeken of de bank in overheidshanden kan blijven.

Volgens Kamerleden Merkies (SP) en Nijboer (PvdA) wil 'een zeer groot deel van de bevolking' een staatsbank. Dijsselbloem zal de motie waarschijnlijk schoorvoetend uitvoeren. Hij is geen fan van staatsbanken, liet hij meermaals weten in de discussie over de recente beursgang van ABN-Amro.

Twitterspijt

'@svanweyenberg Jezus. Jij bent echt een radicaal rechtse rukker. Of had je wijntje op?' Deze opmerking verwijderde SP-Kamerlid Paul Ulenbelt vandaag van Twitter. Hij kon het gisteravond niet verkroppen dat D66'er Steven van Weyenberg kritisch twitterde over een optreden van SP-leider Roemer bij Nieuwsuur. 'De SP laat vanavond pijnlijk ware gezicht zien: feitenvrij, bangmakerij en lang leve Poetin... #nieuwsuur #D66isvoor', was een van de tweets van Van Weyenberg.

Stilletjes spijt hebben kan niet op Twitter. Op internet blijft alles bewaard. Gehoord in de Haagse wandelgangen: 'Misschien was het een tikfout en bedoelde hij rakker.'

Minister Dijsselbloem in gesprek met SP'er Merkies, de twee verschillen doorgaans over alles van mening.Beeld ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw inbox te ontvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden