Het Binnenhof: 22 februari

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld anp

Goedemiddag. De politieman die informatie heeft gelekt aan Marokkaanse criminelen was geen persoonlijk beveiliger van Wilders en leden van het Forum voor Democratie verwijderen de meeste tweets.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het via volkskrant.nl/dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Lek in beveiliging Wilders

De politiemedewerker die is opgepakt omdat hij informatie zou hebben gelekt aan Marokkaanse criminelen was geen persoonlijk beveiliger van Geert Wilders, maar had wel informatie over de beveiliging rond de politicus. Hij was bijvoorbeeld betrokken bij de zogenoemde 'omgevingsscans': hij moest plekken verkennen waar bewaakte of bedreigde personen zullen komen.

Korpschef Erik Akerboom verklaarde vanmiddag op BNR Nieuwsradio dat de veiligheid van Wilders nooit in het geding is gekomen. Hij bevestigde dat de verdachte een Marokkaanse achtergrond heeft.

Premier Rutte en minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) hebben vanmiddag met Wilders gesproken over het lek, maar zij wilden naderhand niets zeggen over het gesprek. De PVV-leider zelf twitterde hierover dat hij niet reageert op de kwestie. 'Is serieuze zaak en wordt gelukkig ook serieus door het kabinet opgepakt.'

Wilders tussen zijn beveiligers afgelopen weekeinde in Spijkenisse. Beeld afp

DEBAT VAN DE DAG
Toch 'debat op links'

Het lukte EenVandaag eerder niet om een 'debat op links' van de grond te krijgen omdat Emile Roemer (SP) en Lodewijk Asscher (PvdA) weigerden om tegenover elkaar te staan. Blijkbaar is daar iets veranderd, want vandaag maakte EenVandaag bekend dat beide partijen alsnog akkoord zijn gegaan.

Roemer en Asscher zullen op vrijdag 10 maart met elkaar de strijd aangaan. Op maandag 14 maart zal dan het 'debat op rechts' plaatsvinden tussen premier Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders.

Marianne Thieme
, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren, heeft juist weer bedankt voor een uitzending over de verkiezingen. Aanstaande vrijdag doen in totaal negen grotere partijen mee aan een debat op Radio 1. De kleinere partijen, waaronder de PvdD, zijn uitgenodigd voor gesprekken die van tevoren worden opgenomen. Thieme wil ook in debat kunnen gaan met andere partijen en spreekt van een 'onacceptabele uitsluiting'.

Roemer en Asscher tijdens het noordelijke lijsttrekkersdebat, begin deze maand in Groningen. Beeld anp

STATISTIEK VAN DE DAG
Gewiste tweets

Wie wil weten van welke tweets politici zoveel spijt krijgen dat ze die weer verwijderen, moet eens op Politwoops kijken, een website die de gewiste tweets van politici bewaart en er statistieken over bijhoudt. Hier is te zien dat politici van de partij Forum voor Democratie de afgelopen maand de meeste berichten hebben weggehaald (1 op de 13) gevolgd door kandidaten van de PvdA, PVV en de Libertarische partij.

Leden van de SGP, StemNL, VNL en de SP verwijderden relatief het minst. Gemiddeld wissen politici een op de 32 berichten die zij hebben verstuurd, en meestal gebeurt dat binnen een uur. Op dinsdagen zijn politici het meest actief op Twitter. Ook verwijderen ze op die dag de meeste tweets.

Kandidaten van Forum voor Democratie, onder wie lijsttrekker Thierry Baudet, verwijderden een maand geleden berichten over een neppeiling waarin de partij vijf zetels kreeg. Helemaal bovenaan het lijstje staat Mohammed Chahim, fractievoorzitter van de lokale PvdA in Helmond: hij wiste afgelopen maand 169 berichten. Geert Wilders verwijdert vooral zijn eigen retweets, om ze vervolgens opnieuw te retweeten. Dat deed hij bijvoorbeeld met zijn tweet over een nieuw campagnespotje voor de PVV.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Thierry Baudet, lijsttrekker van Forum voor Democratie. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.