Het Binnenhof: 22 december

Uw politieke nieuwsbrief

GroenLinks-leider Jesse Klaver showt zijn rode nagels voor de actie van Tijn. Beeld ANP

Goedemiddag. Kamervoorzitter Khadija Arib hamert vanavond de vergadering af en sluit daarna de tent voor drie weken. Half januari opent de Kamer weer haar deuren, maar dan als nationaal verkiezingsplatform. Nu al denken kiezers te weten wie de volgende premier wordt.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het via volkskrant.nl/dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

DE LAATSTE DAG
En dan drie weken reces

Arib heeft als voorzitter de wind er goed onder. Volgens de planning vindt het laatste plenaire debatje rond 18.20 uur plaats. Als ook de stemmingen een beetje vlotten, zou de Kamervoorzitter al rond 19.30 uur kunnen afhameren. Vroeg genoeg voor de Kamerleden om nog een hapje van het Nieuwspoortbuffet mee te pikken.

Voor het jaarlijkse oudejaarsfeest in datzelfde Nieuwspoort zou het weleens slecht nieuws kunnen betekenen. Voorgaande jaren begon de gezelligheid vaak na middernacht nadat het laatste debat eindelijk was afgelopen en de afgematte Kamerleden en medewerkers zich op het bier stortten. Bij een vroeg einde van de vergadering zouden veel Kamerleden weleens kunnen kiezen voor de optie 'één pilsje en dan naar huis'.

Thuis lonken drie lange weken serene rust. Geen overbodige luxe, veel Kamerleden zullen zich moeten opladen voor een langgerekte campagne (die feitelijk al maanden onderweg is). Na het reces resteren nog twee maanden tot de verkiezingen.

Kamervoorzitter Arib in gesprek met PVV-leider Wilders. Beeld anp

PEILING VAN DE DAG
Tussen hoop en verwachting

'Peilingen zijn palingen', zei premier Rutte vorige week nog. Desondanks wilde hij toch graag weten 'of die paling omhoog of omlaag gaat'. Onderzoeksbureau I&O Research deed eind november een peiling volgens een nieuwe methode in een poging de paling wat minder glibberig te maken. De onderzoekers vroegen kiezers niet alleen naar stemgedrag, maar ook naar hun verwachtingen over de uitkomst en mogelijke premierskandidaten.

Voor Rutte zijn de uitkomsten bemoedigend. Maar liefst 56 procent van de respondenten verwacht dat hij na de verkiezingen weer premier zal worden. Op grote afstand volgen PVV-leider Wilders (11 procent), PvdA-leider Asscher en D66-leider Pechtold (beiden 5 procent). Kiezers dichten Buma (4 procent), Roemer (1), Klaver (0) en Segers (0) weinig kansen toe.

Saillant is dat PVV-stemmers in grote mate hopen én verwachten dat Wilders premier wordt (65 en 43 procent). De kiezers van alle andere partijen achten die kans een stuk kleiner. I&O-onderzoeker Peter Kanne: 'Teleurstelling ligt voor de hand bij een groot deel van de PVV-kiezers.'

Het peilen van verwachtingen bleek in het verleden accurater dan de klassieke peiling naar politieke voorkeur, zegt Kanne. 'De ervaringen zijn iets gunstiger dan de peilingen, maar ook niet spot on. Bij deze methode van wisdom of the crowd laten panelleden zich natuurlijk ook leiden door wat ze in de peilingen zien. Daarnaast speelt historisch besef een rol. De respondenten kunnen die zaken combineren, dat levert voor ons interessante data op.'

Nog een opmerkelijk gegeven uit het onderzoek: kiezers verwachten dat CDA en D66 beter zullen scoren dan de peiling nu is (17 tegenover 12 zetels voor het CDA en 15 tegenover 13 zetels bij D66). PvdA, GroenLinks en 50Plus krijgen naar verwachting juist minder zetels dan nu gepeild (15 tegen 17, 10 tegen 12 en 6 tegen 9).

Rutte zal na 15 maart zijn derde kabinet gaan leiden, verwachten veel kiezers. Beeld anp

LIJST VAN DE DAG
Dijsselbloem toch op drie

Twee dagen geleden kregen PvdA-sollicitanten hun plek op de lijst te horen. Toen vertelden bronnen nog dat minister Jeroen Dijsselbloem op plek vijf stond. Vandaag blijkt bij publicatie van de lijst dat hij twee plekken is opgeschoven, ten koste van FNV'er Gijs van Dijk. Dijsselbloem zou not amused zijn geweest over de vijfde plek. Hij zou als gewaardeerd financiënminister en Eurogroepvoorzitter hoger verdienen. Het partijbestuur gaf hem in tweede instantie gelijk.

Dat maakt de volgorde van de top-tien: partijleider Lodewijk Asscher, Kamervoorzitter Khadija Arib, minister Dijsselbloem, staatssecretaris Sharon Dijksma, FNV-bestuurder Van Dijk, fractieleider Attje Kuiken, Kamerlid Henk Nijboer, Kirsten van den Hul (eigenaar van een adviesbureau), William Moorlag (eigenaar van een leerwerkbedrijf) en minister Lilianne Ploumen.

Veel zittende Kamerleden vinden zichzelf terug in de top-twintig, -dertig of nog lager. Kamerleden Kerstens, Marcouch, Volp, Yücel en Servaes hebben een plek tussen de elf en de twintig. Op nummer 19 staat sociaal ondernemer Ilco van der Linden. Verslaggever Ariejan Korteweg zocht deze 'doener des vaderlands' op in zijn Mandelahuisje en schreef er deze column over (+).

Een enkeling met een veel lagere positie uit openlijk teleurstelling. Roelof van Laar bijvoorbeeld (plek 45) schrijft op Facebook dat hij had gehoopt op een 'verkiesbare plek'. Kamerleden Jan Vos en Ed Groot hebben bedankt nadat ze de voordracht van de commissie te horen kregen.

Dijsselbloem vond plek vijf te laag. Beeld anp

KERSTVERHAAL VAN DE DAG
Tijn lakt politici

De kleine Tijn veroverde reeds vele harten door nagels te lakken voor 3fm Serious Request. Het zesjarige jongetje lijdt aan kanker en zal de volgende editie van het Glazen Huis niet meemaken, vertelde zijn vader. Hij is geadopteerd door de dj's van 3fm en lakt inmiddels vanuit de tijdelijke studio in Breda. Tijn haalde met zijn nagellak al ruim een half miljoen euro op. Ook politici staan voor hem in de rij. Onder anderen PVV-leider Wilders, GroenLinks-leider Klaver en PvdD-leider Thieme pronken op Twitter met hun roodgelakte nagels.

Tijn is de hit van Serious Request. Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden