Het Binnenhof: 22 april

Uw politieke nieuwsbrief

Jesse 'JFK' Klaver. Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Voorpret bij GroenLinks: Jesse Klaver maakt zich op voor zijn debuut morgen als speechende leider op een partijcongres. De verwachtingen zijn hooggespannen, niet op de laatste plaats bij Klaver zelf.

En: 'feedback' van Rutte voor de parlementaire pers. 'Jongens, is dit in balans?'

Hier zijn uw Dagkoersen! Wilt u onze politieke nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox ontvangen? Meld u hier aan.

Beeld de Volkskrant

LEIDER VAN DE DAG
Jesse Klaver: politicus met vrienden

Nieuw elan en stijgende peilingen: GroenLinks maakt zich op voor eindelijk weer eens een feestelijke partijbijeenkomst. Jesse Klaver trok vandaag alvast naar Amersfoort om de zaal te inspecteren waar hij zaterdag zijn debuut maakt als speechende leider tijdens een ledencongres.

Dat de 'JFK uit Roosendaal' - zijn volledige naam is Jesse Feras Klaver - zich graag laat inspireren door de Amerikaanse politiek zal morgen opnieuw blijken: de ambitieuze GroenLinks-leider gaat zijn toespraak houden met behulp van teleprompters. Op z'n Barack Obama's dus.

Niet helemaal zonder risico, want de Amerikaanse president kreeg aanvankelijk hoon van conservatieve rivalen omdat hij alleen maar van een onzichtbaar schermpje zou kunnen voorlezen. Die kritiek verdampte snel toen Obama alle zalen aan zijn voeten kreeg. Inmiddels is de teleprompter onderdeel van de politieke survivalkit in de VS.

Klaver kan voorlopig ook niet stuk bij zijn partijgenoten. 'Als je wint, heb je vrienden', schrijven chef politiek Raoul du Pré en GroenLinks-watcher Gijs Herderscheê morgen in een uitgebreide beschouwing in de krant. Het congres in Amersfoort gaat waarschijnlijk een recordaantal bezoekers trekken en de partij droomt al voorzichtig van regeringsdeelname. Klaver zelf heeft ook grote plannen: Groenlinks moet onder zijn leiding 'een brede volkspartij' worden.

Zijn speech zal morgen waarschijnlijk ook nauwgezet gevolgd worden door BNR-sterverslaggever Jaap Jansen. Die constateerde tijdens een eerdere toespraak dat Klaver tal van passages had geleend van grote leiders als Bill Clinton, Barack Obama, Franklin Roosevelt en Birgitte Nyborg. Morgen weer?

Speechen op z'n Obama's. Met teleprompter. Beeld getty
Klaver bij een toespraak in Amsterdam. Beeld anp

FEEDBACK VAN DE DAG
Rutte over Erdogan en de pers

Veel vragen over bondgenoot Turkije vandaag op de wekelijkse persconferentie van de minister-president. Eerder deze week deden Turkse consulaten in Nederland een oproep aan Turks-Nederlandse organisaties om beledigingen aan het adres van president Erdogan en Turkije te melden. 'Een kliklijn', concludeerde het Binnenhof eensgezind.

Ook Rutte is not amused. Hij kan zich voorstellen dat de actie intimiderend overkomt op de Turkse gemeenschap in Nederland. 'Ik snap dat Turkse Nederlanders zich zorgen maken, dat ze zich afvragen of ze Turkije nog binnenkomen als ze een keer iets kritisch hebben gezegd. Als ik alle Nederlanders die ooit iets lelijks over mij hebben gezegd bij de grens tegenhoud, wordt het hier ook heel stil.'

Grote consequenties zal het voorval niet hebben, nuanceerde de premier. 'We gaan niet het land binnenvallen.'

Toen de vragen desondanks aanhielden - bijvoorbeeld over de uitlatingen van Hans Teeuwen over Erdogan - reageerde Rutte vermoeid. 'Jongens, ik ga over de begroting, niet over wat komieken ergens van vinden.' Even later: 'Jongens, er zijn echt belangrijkere zaken.' Weer later: 'Jongens, is dit in balans?'

Over welke gewichtige zaken moest de pers dan wel vragen stellen? 'De begroting' suggereerde Rutte. Om er vervolgens haastig aan toe te voegen: 'Maar daar ga ik niks over zeggen.'

Erdogan en Rutte in het Catshuis in 2013 Beeld anp

DOORBRAAK VAN DE DAG
'Paleizen zijn van ons allemaal'

Opeenvolgende minister-presidenten hielden de boot af en ook premier Rutte moest er tot nu toe niets van hebben. De vaak in de Tweede Kamer geuite wens om de koninklijke paleizen voor publiek open te stellen, stuitte steevast op een blokkade.

Maar worden ze niet met belastinggeld bekostigd en waarom kan het in andere landen wel? Zou dan niet ten minste Noordeinde open kunnen, waar immers wel gewerkt maar niet gewoond wordt? Koning Beatrix gaf er zelf antwoord op in een van haar schaarse interviews: 'Ik gebruik het voor allerlei officiële gelegenheden en er worden zulke eisen aan gesteld dat we het niet open kunnen stellen voor het publiek. Dat is gewoon niet te combineren.'

Maar zie, anno 2016 kan het wel. Royaltywatcher Remco Meijer: 'Ging eind vorig jaar de monumentale Oranjezaal in Huis ten Bosch al een paar maanden open - voorafgaand aan een grote en kostbare verbouwing van dat paleis - deze zomer zijn Noordeinde en de aanpalende koninklijke stallen gedeeltelijk te bezichtigen. De Rijksvoorlichtingsdienst spreekt van 'een beperkte openstelling', maar toch.'

'Goed nieuws', zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak. 'De paleizen zijn van ons allemaal, dus goed dat we het nu allemaal kunnen zien.'

Vanaf 23 juli gaat het paleis vier zaterdagen open en de stallen vier dagen per week. Entree: 6 euro.

Binnenkort ook open voor het volk: Paleis Noordeinde. Beeld anp

KIJKCIJFER VAN DE DAG
Geer, Goor en de premier

Premier Mark Rutte bleek bij het Correspondents' Dinner al goed voor hoge kijkcijfers en deze week kon hij weer een klein succesje bijschrijven.

In het nieuwe televisieprogramma 'Geer & Goor zoeken een hobby' stuurt de premier Gerard Joling en Gordon na een onderonsje in het Torentje op pad om eenzame ouderen te helpen. 'Het land heeft jullie nodig,' aldus Rutte.

De premier werkt mee om het Nationaal Ouderenfonds een hart onder de riem te steken, maar niet iedereen is enthousiast. PVV-leider Geert Wilders vindt dat Rutte zich 'kapot moet schamen', omdat het kabinetsbeleid juist veel ellende zou hebben veroorzaakt.

De kijkcijfers zijn wel goed: Geer, Goor en de premier waren donderdag het best bekeken programma van Nederland, op het achtuurjournaal na.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Kijkcijferhit: Geer, Goor en Rutte. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden