Het Binnenhof: 21 november

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Terwijl het kabinet z'n tanden stuk beet op de opvang van illegalen kwam er zowaar weer wat beweging in het wietdebat en stelde Diederik Samsom zijn rivaal Lodewijk Asscher voor een nieuwe uitdaging.

Hier zijn uw Dagkoersen, die u ook dagelijks per e-mail kunt ontvangen.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Bed, bad, brood

Volgens de overlevering stonden Mark Rutte en Diederik Samsom vorig jaar schreeuwend tegenover elkaar in het keukentje van Fouad, de Kamerbewaarder van het Torentje. Ruttes VVD wilde keihard optreden tegen gemeenten die zonder kabinetstoestemming opvang bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers, Samsoms PvdA vreesde de beelden van ontheemde mensen die in Nederland onder de brug moeten slapen.

Heel even was de PvdA overtuigd dat de VVD er een goede aanleiding in zag om het kabinet op te blazen. Dankzij een compromis werd dat voorkomen: de opvang werd beperkt tot zes 'sobere' opvangplekken, vooral in de grote steden. Bovendien zou daar op de bewoners worden ingepraat om toch echt zo snel mogelijk het land te verlaten.

Het vervolg is bekend. Gemeenten lieten meteen weten dat zij niet van plan waren met de opvang te stoppen. Vervolgens werd het onderwerp van de Haagse agenda verdreven door de aanzwellende asielinstroom vanuit Turkije - alle betrokkenenen hadden even iets anders aan hun hoofd.

Klaas Dijkhoff.Beeld afp

Het gevolg: dit najaar bleek er niets veranderd. Gemeenten hielden hun opvanglocaties open. Er kwamen er zelfs meer bij. En nog steeds vergoedt het rijk een deel van die opvangkosten. Het akkoord bleek een onuitgevoerd akkoord. Waarmee de PvdA feitelijk alsnog aan het langste eind trok.

De afgelopen maanden onderhandelde VVD-staatssecretaris Dijkhoff tevergeefs met de gemeenten om hen toch over te halen. Tot vandaag: vanmorgen maakte hij bekend dat een akkoord er niet meer in zit en dat hij op ramkoers gaat. Het rijk stopt per direct de financiële bijdrage en hij komt met een wetsvoorstel dat opvang zonder kabinetstoestemming ook echt onmogelijk moet maken.

Of dat er ook van komt? In elk geval niet snel. De tijd tot de verkiezingen is simpelweg te kort voor zo'n wetsvoorstel. Bovendien laat de PvdA weten niet meer mee te zullen werken: 'Er is nog nooit iemand beter geworden van leven op straat.'

Zoals bij vrijwel alle omstreden onderwerpen geldt hier: de volgende zet is aan de partijen die na 15 maart een kabinet gaan formeren.

Samsom en Rutte in het Torentje tijdens de 'bed-bad-brood-crisis'.Beeld anp

DOORBRAAK VAN DE DAG
Gereguleerde wietteelt

Wordt er nu dan even helemaal niets meer besloten in Den Haag? Soms lijkt het zo, maar er zijn een paar onderwerpen waar nog wel ontwikkeling in zit. De regulering van de wietteelt is er daar één van.

Tot groot genoegen van D66 spraken de leden van de VVD zich op hun partijcongres zaterdag uit voor een vorm van regulering. Dat treft, want een D66-initiatiefwetsvoorstel van die strekking werd onlangs in de Tweede Kamer aangenomen.

In de komende winter verdedigt het Tweede Kamerlid Vera Bergkamp dat initatief in de Eerste Kamer. En daar is een meerderheid nog niet in zicht, tenzij op z'n minst een deel van de VVD-fractie voor stemt. In de Tweede Kamer stemden de liberalen tegen, maar Bergkamp hoopt dat de VVD-senatoren durven af te wijken van die lijn.

Die senatoren houden hun kaarten vooralsnog tegen de borst, maar zij weten sinds zaterdag wel dat 80 procent van de leden voor het 'slimmer reguleren' van het hele softdrugsbeleid is. Wat dat precies inhoudt, is nog niet duidelijk, maar het is in elk geval een radicale breuk met de jarenlange lijn van van de ministers Opstelten en Van der Steur: wat verboden is, moet verboden blijven.

Bergkamp ontleent er nu de vurige hoop aan dat de VVD ook op het Binnenhof overstag gaat: als het niet binnenkort bij de behandeling van haar wetsvoorstel is, dan toch in de kabinetsformatie.

Vera Bergkamp.Beeld anp

ROLMODELLEN VAN DE DAG
Bil en Wil

Zou Lodewijk Asscher zondag al hebben zitten lezen? En hoe zou hij zich nu dan voelen?

'Jij bent mijn vriend', heet het boek dat Diederik Samsom hem zaterdag cadeau deed tijdens hun tweede debat. Asscher was er net weer met gestrekt been in gegaan - en toen opeens haalde Samsom dat hartverwarmende kinderboek tevoorschijn over de onafscheidelijke vrienden Bil en Wil.

Zo is er een verhaal waarin Wil meedoet aan een wedstrijd. Die verliest hij, tot zijn grote verdriet. Dan bedenkt Bil iets. Hij ziet zogenaamd een aankondiging in de krant van een nieuwe wedstrijd: wie is de beste vriend van Bil? Uiteraard wint Wil met glans.

Vriendschap overwint alles, is steeds weer de boodschap. Prachtig natuurlijk, maar wat moet Asscher daarmee, nu hij net zo lekker in de aanval was? Wat zullen de mensen van hem denken als hij door blijft trappen nu zijn tegenstander zo weerloos op de grond gaat liggen?

Vanuit de zaal met partijgenoten kreeg de vice-premier zaterdag al boegeroep en vandaag liet zelfs het VVD-erelid Wiegel weten dat hij wat minder gemeen moet doen. En zo is iedereen opeens boos op Asscher.

Resteert één vraag: is dat niet precies wat Samsom beoogde met zijn kadootje? Was dit misschien niet het aandoenlijkste maar het meest doortrapte politieke moment van 2016?

Na het volgende debat, zaterdag in Groningen, weten we meer.

Zaterdag in Tilburg.Beeld anp

DIEPTEPUNT VAN DE DAG
Beveiliging voor Simons?

Sylvana Simons is sinds haar keuze voor Denk uitgegroeid tot het (door velen gehate) gezicht van de anti-zwartepietenbeweging. Dat gaat niet onopgemerkt aan haar voorbij. Er was al de uitzwaaipagina op Facebook, er waren al de ontelbare scheldkanonnades op Twitter en Facebook, recent kwamen daar twee weinig subtiele carnavalsnummers bij.

Een nieuw dieptepunt is een filmpje bij een van die nummers waarin haar hoofd is gephotoshopt op het lichaam van een zwarte man, gelyncht door een witte menigte. De video is inmiddels verwijderd van internet. De maker van het lied heeft zich reeds gedistantieerd van het filmpje.

Tunahan Kuzu, partijleider van Denk, laat aan RTL Nieuws weten dat de maat vol is. Morgen heeft Denk een gesprek met de nationaal coördinator terrorisme en veiligheid (NCTV) over beveiliging voor Simons. Kort nadat ze zich aansloot bij de partij, deed ze al aangifte van 20.000 racistische opmerkingen. Volgens Kuzu heeft het OM sindsdien niks meer van zich laten horen.

Ook premier Rutte moet zich uitspreken, stelt hij. 'De premier moet het land laten weten dat dit veel te ver gaat.' Rutte heeft het al eens opgenomen voor Simons. Eind mei sprak hij tijdens zijn vrijdagse persconferentie over 'idioten' en noemde hij racistische uitingen aan haar adres 'ronduit walgelijk'.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Sylvana Simons.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden