Het Binnenhof: 21 maart

Uw politieke nieuwsbrief

CDA-leider Buma wordt omringd door schoolkinderen als hij naar verkenner Schippers loopt. Beeld null
CDA-leider Buma wordt omringd door schoolkinderen als hij naar verkenner Schippers loopt.

Goedemiddag. In sommige delen van de Tweede Kamer struikel je op dit moment over de verhuisdozen: morgen neemt de oude Kamer afscheid en keren 71 Kamerleden niet meer terug. Dat betekent ook dat zich volgende week 71 nieuwe Kamerleden aandienen. Wie zijn dat eigenlijk?

Hier zijn uw Dagkoersen. Die kunt u ook dagelijks in uw mailbox ontvangen als u hier even een vinkje zet.

null Beeld null

SAMENSTELLING VAN DE DAG
Te mannelijk, te hoogopgeleid, te wit

De definitieve verkiezingsuitslag is vanmiddag bekend gemaakt door de Kiesraad en daarmee is duidelijk welke poppetjes de bevolking zal gaan vertegenwoordigen. Het is in elk geval geen demografische afspiegeling van Nederland: daarvoor is de Kamer te mannelijk, te hoogopgeleid, te wit en te woonachtig in de Randstad.

Neem bijvoorbeeld het aantal vrouwen. Met 50,43 procent zijn de vrouwen in ons land net iets in de meerderheid, maar in de Kamer is slechts 36 procent vrouw. Vooralsnog blijft Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren de enige vrouwelijke fractieleider.

Ook de regionale spreiding laat te wensen over. Onze volksvertegenwoordigers wonen vooral in de Randstad (Noord- en Zuid-Holland en Utrecht) terwijl met name Gelderland en Noord-Brabant zijn ondervertegenwoordigd. Slechts één Kamerlid woont in Flevoland.

Nog een rijtje cijfers: 4 procent van de vertegenwoordigers is jonger dan 30, en 1,3 procent ouder dan 70. Maar liefst 82 procent van de Kamer is hoogopgeleid, tegenover slechts 27 procent van de Nederlanders boven de 15 jaar. De honderdduizenden Nederlandse Surinamers en Antillianen worden helemaal niet meer vertegenwoordigd: Nu PvdA'er Amma Assante vertrekt, is er niet één zwart Kamerlid meer over.

Lees hier het hele verhaal over de samenstelling van de nieuwe Kamer.

Slechts twee vrouwen op de bijeenkomst tussen de voorzitter van de Tweede Kamer en alle lijsttrekkers. Beeld null
Slechts twee vrouwen op de bijeenkomst tussen de voorzitter van de Tweede Kamer en alle lijsttrekkers.

CIJFERLIJSTJE VAN DE DAG
PvdA dankt negende zetel aan lijstverbinding

We gaan nog even door met de cijfers. Zoals eerder gezegd, de definitieve verkiezingsuitslag is vanmiddag bekend gemaakt door de Kiesraad en hieruit blijkt dat de officiële uitslag niet afwijkt van wat er al bekend was. Wel zijn er allerlei details het vermelden waard.

Zo heeft de PvdA, die toch al een megaverlies heeft geleden, door haar lijstverbinding met GroenLinks nog een restzetel gekregen. Anders was de partij (die voorheen 38 zetels in de Kamer had) op 8 in plaats van 9 zetels uitgekomen.

Ook heeft de SP, die weliswaar een zetel had verloren, maar zichzelf troostte met het idee dat ze wel de grootste op links was, te vroeg gejuicht. Er zijn in totaal 955.633 stemmen uitgebracht op deze partij, terwijl GroenLinks er in totaal 959.600 heeft gekregen. Daarmee is de partij van Klaver dus de grootste op links.

Verder blijkt dat de kiesdeler deze ronde 70.106 stemmen was: zoveel stemmen waren er dus nodig om een zetel te krijgen. Individuele kandidaten hadden 17.526 stemmen nodig voor een voorkeurszetel (een kwart van de kiesdeler). Jan Roos (VNL), Ancilla van der Leest (Piratenpartij) en Sylvana Simons kregen weliswaar genoeg voorkeurstemmen, maar hun partijen haalden geen zetel.

PvdA'er Lilianne Ploumen heeft de Kamer definitief wel gehaald met 21.990 voorkeurstemmen. Ze stond op tien, maar neemt plek negen over van William Moorlag. Bij GroenLinks krijgen Isabelle Diks en Lisa Westerveld een zetel dankzij voorkeursstemmen. CDA'er Maurits von Martels kwam ook op eigen kracht in de fractie.

Opvallend veel voorkeursstemmen gingen naar CDA'er Mona Keijzer (165.384), D66'er Pia Dijkstra (120.557) en nieuwkomer bij de SP, Lilian Marijnissen (124.626); deze drie stonden echter al op verkiesbare plekken.

Daarnaast blijkt dat er 3.099 mensen hebben gestemd op de partij Jezus Leeft. Dat is meer dan de Vrijzinnige Partij van Norbert Klein, die in totaal 2.938 stemmen heeft gekregen.

Mona Keijzer (CDA) heeft opvallend veel voorkeurstemmen gekregen. Beeld null
Mona Keijzer (CDA) heeft opvallend veel voorkeurstemmen gekregen.

DEUR VAN DE DAG:
Op gesprek bij Schippers

Verkenner Edith Schippers heeft vandaag voor de tweede keer gepraat met de leiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks om te kijken of zij kansen zien samen te gaan regeren. Om de beurt stapten de partijleiders door de zwarte deur aan het Binnenhof naar binnen, waar ze hun wensen en breekpunten op tafel legden.

De vraag is vooral of GroenLinks de juiste partij is om aan te schuiven bij het 'motorblok' (het nieuwe 'buzz'-woord op het Binnenhof) van een mogelijk kabinet: VVD, CDA en D66. In het zonnetje postten er vandaag overal journalisten tussen de dagjesmensen, in de hoop dat de partijleiders iets over de gesprekken wilden zeggen. Rutte hield als vanouds zijn kaken op elkaar: 'De verkenner graaft en wil weten hoe het zit', was het enige dat hij kwijt wilde. Buma hield zijn kaarten tegen de borst over de samenstelling van een nieuw kabinet, maar vertelde wel wat voor hem de speerpunten moeten zijn: migratie, arbeidsmarkt en middeninkomens.

Pechtold liet weten dat hij de combinatie met GroenLinks wel ziet zitten, ook vanwege de stevige positie van deze vier partijen in de senaat. Hij had tijdens de lunchpauze al met Klaver een ommetje gemaakt. Of dat iets had opgeleverd? 'Altijd, natuurlijk!'

Klaver liet, voordat hij bij Schippers naar binnen ging, weten dat de verschillen tussen zijn partij en de VVD enorm zijn. 'Megagroot. We moeten dus kijken hoe het gaat lopen.'

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, dat in opdracht van de Volkskrant is uitgevoerd door Kantar Public, is 66 procent van de GroenLinks-kiezers en 52 procent van die van D66 voorstander van een kabinet in deze samenstelling. Kiezers van VVD en vooral CDA hebben juist een duidelijke voorkeur voor een coalitie met de ChristenUnie.

null Beeld null

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden