Het Binnenhof: 21 maart

Uw politieke nieuwsbrief

Raoul du Pré
null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. En dat is vier. Na de ChristenUnie, GroenLinks en de SGP hijst ook migrantenpartij DENK z'n lijsttrekker voor maart 2017 alvast op het schild. Zou er bij de PvdA nog wel een echte lijsttrekkersverkiezing komen? Of misschien zelfs bij de SP, waar partijvernieuwer Sharon Gesthuizen vandaag plotseling haar vertrek aankondigde?

Hier zijn uw Dagkoersen, waarop u zich ook kunt abonneren. Gratis!

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

AFZWAAIER VAN DE DAG
Sharon Gesthuizen

Hij was de kandidaat van het partijbestuur, van mister SP Jan Marijnissen. De jonge activist met de hapklare oneliners.

Zij was precies het tegenovergestelde: voorstander van meer interne discussie, meer inspraak voor de leden, van verbreding van het SP-profiel, de protestpartij voorbij. Een twijfelaar bovendien met een hoofd vol tegenstrijdige creativiteit.

Hij, Ron Meyer, won de SP-voorzittersverkiezingen in november met 59 procent. Maar dat zij, Sharon Gesthuizen, ondanks het tegenstribbelen van Marijnissen, alsnog 41 procent van de leden achter zich kreeg, geeft haar hoop. 'De geest is uit de fles', zegt ze.

Niettemin heeft ze nu besloten in 2017 niet terug te keren op de SP-lijst. Niet uit rancune, zegt ze. Ook niet omdat ze is uitgekeken op het Binnenhof. Maar omdat het 'gevoelsmatig klopt'. Ze wil juist voorkomen dat ze lui wordt.

Sharon Gesthuizen Beeld ANP
Sharon GesthuizenBeeld ANP

Maar is dit ook niet alsnog de opgave in een strijd die ze verloren heeft? Het teken dat de SP nog niet aan haar veranderingsdrift toe is?
Absoluut niet, bezwoer Gesthuizen dinsdagmiddag tegenover verslaggever Joost de Vries. 'Leden zijn mondiger geworden', ziet ze. Niet alleen toen ze campagne voerde voor het voorzitterschap, ook bij huidige SP-bijeenkomsten. Dit weekend nog kreeg ze bij een partijraad veel bijval voor haar benadering van het vluchtelingendebat. Niet des SP's gericht op de sores van de arbeider in de volkswijken, maar met vooral veel oog voor de noden van vluchtelingen uit verre landen.

En dan zegt ze in de krant dat ze het bedrijfsleven in wil. Dat is een beetje stout voor een SP'er, dat vindt Gesthuizen leuk. En nee, ze zoekt niet meteen het grootkapitaal. Misschien begint ze wel een eigen bedrijfje.

Het geld dat in Den Haag wordt herverdeeld is grotendeels privaat verdiend. Die kant wil ze gaan verkennen, na elf jaar publieke sector. 'Je mag ook wel eens een doener worden in plaats van alsmaar prater te blijven.'

LIJSTTREKKER VAN DE DAG
Tunahan Kuzu

Nog maar een paar jaar geleden leek er een onstuitbare trend te zijn ontstaan in politiek Den Haag: de lijsttrekkersverkiezing. Wouter Bos, Mark Rutte en Alexander Pechtold wonnen elk een talentenjacht en brachten hun partijen daarna veel winst, waarna zelfs het CDA er een open strijd van durfde te maken, met Sybrand Buma als resultaat.

Maar zoals zo vaak kent ook deze trend zijn grenzen. SGP en ChristenUnie lieten de afgelopen weken al zien dat ze geen zin hebben in al die nieuwlichterij: Kees van der Staaij en Gert-Jan Segers werden zonder veel omhaal van woorden door hun partijbesturen voorgedragen om de lijst in maart 2017 te trekken. Jesse Klaver kon nog wel uitgedaagd worden in GroenLinks, maar de termijn verstreek zonder dat iemand het durfde.

Nu volgt ook nummer vier: 'vol trots' presenteert migrantenpartij DENK de lijsttrekker. Het is Tunahan Kuzu, de man die zich samen met Selçuk Özturk afsplitste van de PvdA en voor zichzelf begon. Tegenkandidaten zijn er niet.

Kuzu heeft zijn campagnevideo al klaar. Hij belooft te strijden voor meer rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit en verwacht in maart 2017 'minimaal vijf zetels' te halen.

Tunahan Kuzu (r) met zijn collega-Kamerlid Selçuk Öztürk. Beeld anp
Tunahan Kuzu (r) met zijn collega-Kamerlid Selçuk Öztürk.Beeld anp

LIED VAN DE DAG
'Europa door hun strot'

Waarom moet Europa groter? Die vraag stelt de SP zich al langer, en zeker sinds het begin van het debat rond het associatieverdrag met Oekraïne. De partij van Emile Roemer is één van de felste tegenstanders van het verdrag en heeft er nu voor gekozen haar standpunt te vertalen in een lied.

Verslaggever Dion Mebius: 'Met de meezinger 'Stem nee op 6 april', uiteraard van SP-huiszanger Bob Fosko, moet de spartelende kiezer op de kade van het nee-kamp worden getrokken.'

Fosko's geesteskind laat aan duidelijkheid niets te te wensen over: 'We laten de Oekraïner echt niet over aan zijn lot. Maar met Europa door hun strot gaat dat land kapot.'

Wel ontbreekt het vooralsnog aan de hitparadepotentie die een campagnelied nodig heeft om genoeg mensen te bereiken. Niet iedereen is enthousiast. En 'Stem nee op 6 april' is al twaalf dagen uit, maar bereikte pas vandaag de burelen van de Volkskrant.

Tijdens de officiële start van een campagne in 2012 zingt leider Emile Roemer samen met zanger Bob Fosko (L) het SP-campagnelied Beeld anp
Tijdens de officiële start van een campagne in 2012 zingt leider Emile Roemer samen met zanger Bob Fosko (L) het SP-campagneliedBeeld anp

WAT WE LAZEN

BN'ers tegen NIP-test
De ChristenUnie heeft beet en zal voorlopig niet meer loslaten: het verzet van de partij tegen de NIP-test krijgt vandaag bijval van tientallen bekende Nederlanders. Zij vrezen dat de test, waarmee ouders kunnen nagaan of hun ongeboren kind lijdt aan het syndroom van Down, zal leiden tot een downvrije-samenleving. 'Met het breed aanbieden van de NIP-test zegt de overheid impliciet: je hóeft er niet te zijn.' Met de bijval van al die prominenten hoopt de CU de discussie uit de christelijke hoek te trekken. Tactisch slim, want vooralsnog is het niet-christelijke blok van de Kamer grotendeels vóór de test.

De nieuwe D66-mens

Wat is er over van de geest van 2008, toen de politiek Kamerbreed afrekende met de vernieuwingsdrift die decennialang het onderwijs had gepijnigd? Bar weinig, stelt onze columnist Martin Sommer vast, nu 'Ons Onderwijs 2032' over de scholen wordt uitgerold. 'De PvdA-lobby van vroeger is inderdaad weg, overgenomen door de nieuwe onderwijspartij. Schnabel in de senaat, met Alexander Rinnooy Kan en Thom de Graaf, tevens voorzitter van de HBO-raad. Paul van Meenen in de Kamer.'

De lerende minister
Zijn eerste jaar als minister werd een rampjaar, maar Ard van der Steur hoopt het vertrouwen te herstellen in zijn ministerie van Veiligheid en Justitie, zijn ambtenaren en zichzelf. ' Verslaggever Remco Meijer sprak met de bewindsman. 'Het is een leerproces.'

Herman Finkers: tegen de NIP-test. Beeld anp
Herman Finkers: tegen de NIP-test.Beeld anp

EXTREEM JONG JOURNALISTIEK TALENT
Lara Verdam (10) maakt politiek nieuws

Basisscholen lopen warm voor het initiatief van Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, om meer te doen aan muziekonderwijs. Er hebben zich al 240 scholen aangemeld om leerkrachten te laten bijscholen. Het ministerie heeft in totaal 25 miljoen euro beschikbaar.

Dat nieuws danken we aan Lara Verdam (10), die vanochtend in alle vroegte minister Bussemaker interviewde. Lara had het tv-programma Willem Wever een vraag gesteld: hoe wordt bepaald welk nieuws in de krant komt? Ze was vooral benieuwd naar nieuws op het gebied van onderwijs. Voor een antwoord op die vraag kwam Willem Wever naar de Volkskrant in Den Haag. Met verslaggever Ariejan Korteweg zocht ze de minister op.

Lara, zeer goed voorbereid, wist Bussemaker niet alleen nieuws over muziekonderwijs te ontfutselen. Ze kreeg haar ook zo ver samen 'I love the flowers I love the daffodils' te zingen, en zelfs een aarzelend Wilhelmus. Ook vertelde de minister dat ze zelf nog steeds piano speelt, en haar blokfluit en de trompet van haar man cadeau deed aan het leerorkest.

Wie wil zien hoe Lara zelfs het hoedje mocht passen waarmee Bussemaker tijdens Prinsjesdag de ogen uitstak en dat ze op haar werkkamer in het ministerie aan de Rijnstraat bewaart: deze aflevering van Willem Wever wordt na de zomer uitgezonden.

Verslaggeefster Lara Verdam (10) laat minister van Onderwijs Jet Bussemaker een liedje zingen. Beeld de Volkskrant
Verslaggeefster Lara Verdam (10) laat minister van Onderwijs Jet Bussemaker een liedje zingen.Beeld de Volkskrant

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze geheel en al kosteloze nieuwsbrief dagelijks in uw inbox te ontvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden