Het Binnenhof: 21 februari

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld de Volkskrant

Goedemiddag. Een vertrouwde dag op het Binnenhof: de betrouwbaarheid van Rutte komt vandaag twee keer ter sprake en Henk Krol presenteert een alternatief feit.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het via volkskrant.nl/dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

WET VAN DE DAG
De 'Wietwet'

De gereguleerde productie van wiet is weer een stap dichterbij gekomen: vandaag stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor 'de wietwet' van D66. Op dit moment is de teelt en transport van hasj en hennep nog verboden en wordt het pas legaal zodra de drugs door de achterdeur bij de coffeeshop naar binnen is gebracht. Straks zou dit onder toezicht van de overheid moeten plaatsvinden en wordt het hele proces, van zaadje tot joint, gedoogd.

Of dat werkelijk gaat gebeuren, hangt van de Eerste Kamer af. Vooralsnog ontbreekt daar een meerderheid.

Vera Bergkamp (D66) tijdens een stemming in de Tweede Kamer voor de wietwet.Beeld anp

ALTERNATIEF FEIT VAN DE DAG
'Pensioenleeftijd kan best omlaag'

Daar is het dan eindelijk: het échte antwoord (volgens 50Plus-aanvoerder Henk Krol) op de vraag wat het kost om de AOW-leeftijd terug te brengen naar 65 jaar. Volgens hem hoeft dat helemaal niet peperduur te worden, zoals het Centraal Planbureau zegt, als AOW'ers maar genoegen nemen met een lagere uitkering. Krol gaf de Universiteit van Tilburg opdracht om het voor hem uit te zoeken. De resultaten leest u hier.

Gisteravond ging Krol over dit onderwerp bij het Lagerhuis in debat met Lodewijk Asscher, en vloog de PvdA-lijsttrekker daarbij net niet in de haren. Met rollende ogen hoorde hij Asscher aan toen deze stelde dat het veel te duur is om de AOW-leeftijd weer terug te brengen. 'U liegt dat u barst', beet hij Asscher toe, en toen de twee hard door elkaar heen bleven praten, greep gespreksleider Paul Witteman in: 'Ho, ho, ho, dames!'

Henk Krol.Beeld anp

DEBAT VAN DE DAG
De betrouwbaarheid van Rutte I

Voor vanavond staat het Oekraïnedebat op het programma, maar eigenlijk wordt er gewoon een verkiezingsdebat in de plenaire zaal gehouden. Onderwerp van gesprek is het Oekraïnereferendum en het 'inlegvel' waarmee Rutte de zorgen van de nee-stemmers over het associatieakkoord hoopt weg te nemen.

Een meerderheid van de Kamer zal hier waarschijnlijk voor stemmen, maar eerst zullen de oppositiepartijen de premier doorzagen over zijn betrouwbaarheid - toch al zijn achilleshiel in deze campagne. Met name de flankpartijen zullen Rutte voor de voeten werpen dat hij het volk heeft bedrogen: 2,5 miljoen Nederlanders hebben tegen het akkoord gestemd, en nu komt het er toch.

Mark Rutte in Brussel.Beeld epa

BRIEF VAN DE DAG
De betrouwbaarheid van Rutte II

Premier Rutte betreurt 'tot op de dag van vandaag' dat hij in de nasleep van de Teevendeal niet meer heeft gedaan om bepaalde zaken boven tafel te krijgen. Hij had hier 'een andere keuze' in moeten maken, schrijft hij vandaag in antwoord op Kamervragen. 'Maar om dat feit kan ik niet heen. En ja, de rekening daarvoor ís hoog. Ook dat is een feit.'

Deze bonnetjesaffaire, door VVD-fractieleider Halbe Zijlstra vorig jaar al omschreven als 'een gifbeker', heeft tot een bloedbad in de partij geleid: drie VVD-bewindslieden zijn erover gestruikeld (Teeven, Opstelten en Van der Steur) en ook Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg is hierom vertrokken.

Een nieuwe onthulling van journalist Bas Haan drukte Rutte vorige week opnieuw in de verdediging: vier naaste medewerkers van de premier hebben op 8 maart 2015 een mail gekregen waarin het bedrag werd genoemd dat toenmalig staatssecretaris Teeven zich herinnerde van de geheime deal die hij als officier van Justitie sloot met topcrimineel Cees H. Dat was informatie die de Tweede Kamer op dat moment graag wilde hebben. Rutte houdt vol dat hij het bedrag nooit heeft geweten en stelt dat zijn medewerkers de bijlage van de mail niet hebben geopend. Een dag nadat de mail was gestuurd werd het verdwenen 'bonnetje' gevonden, waardoor niemand meer naar die mail keek.

Rutte weigert deze mails te delen met de Tweede Kamer, schrijft hij vandaag in de brief. Hij vindt dat ambtenaren vrijelijk moeten kunnen overleggen, zonder bang te zijn dat hun woorden later tegen hen worden gebruikt.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden