Het Binnenhof: 20 november

Uw politieke nieuwsbrief

Rutte bij de opening van de vernieuwde Haagse Markt. Beeld ANP/de Volkskrant
Rutte bij de opening van de vernieuwde Haagse Markt.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Premier Rutte wil voorkomen dat de oppositie net zo oordeelt over de justitiebegroting van Ard van der Steur als over het belastingplan van Eric Wiebes. Daarom kondigde hij vandaag 250 miljoen euro extra aan voor veiligheid en justitie. Onderwijl kwamen in de Oude Zaal van de Tweede Kamer de nazaten van de Bataafse revolutionairen bijeen.

Hier zijn uw dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Wind uit de oppositiezeilen

Alles had staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën geprobeerd om de oppositie gunstig te stemmen. Hij overtuigde alleen het CDA van zijn Belastingplan. Alle andere oppositiepartijen stemden deze week tegen.

Volgende week staat de volgende hoofdpijnbegroting op de agenda: Veiligheid en Justitie. Die schiet zwaar tekort in de ogen van de oppositie. De rechterlijke macht, de politie, het OM, deze instituties hebben volgens SP, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, Partij voor de Dieren en 50Plus veel meer geld nodig om hun belangrijke taken te kunnen vervullen. Het kabinet moet leveren, anders stuit het op de onverbiddelijke meerderheid van de oppositie in de Eerste Kamer.

Rutte wil nog zo'n desastreuze stemming in de Tweede Kamer voorkomen. Met grote ogen keek de vermoeide Wiebes woensdag toe hoe de ene na de andere oppositiepartij zijn Belastingplan afwees. Vandaag kondigde de premier daarom aan dat VenJ er structureel 200 miljoen euro bij krijgt en de IND volgend jaar 60 miljoen euro extra krijgt voor de asielketen. Volgende week moet blijken of het genoeg is voor de oppositie. Rutte: 'Mijn indruk is dat we met dit voorstel vergaand tegemoet komen aan wensen die in de Kamer leven.'

Premier Rutte in perscentrum Nieuwspoort. Beeld anp
Premier Rutte in perscentrum Nieuwspoort.Beeld anp

MAN VAN DE DAG
Het nieuwe gezicht van de ChristenUnie

Plots heeft de ChristenUnie een nieuw boegbeeld. Arie Slob houdt het na veertien Haagse jaren voor gezien en droeg vorige week het stokje over aan Gert-Jan Segers. Vandaag stelt hij zich in de Volkskrant aan u voor. Als hij de meerderheid had in de Kamer 'dan zou er overmorgen een pooierverbod zijn'. En hij neemt afstand van voormalig CU-leider André Rouvoet, die vijf jaar geleden nog zei dat 'praktiserende homo's' niet welkom waren in de ChristenUnie. Segers: 'Er zijn al mensen lid die homo zijn. Iedereen die zegt: ik wil met een open Bijbel politiek bedrijven, is welkom bij de ChristenUnie. Punt uit.'

Politiek verslaggevers Maartje Bakker en Natalie Righton interviewden hem. Lees het hele stuk hier (+).

REVOLUTIE VAN DE DAG
Bataafse patriotten bezetten Kamer

Hebben we net de viering van tweehonderd jaar Staten-Generaal achter de rug, wat blijkt: we vergeten dat in 1796 Nederland ook al een parlement had. Namelijk de eerste Nationale Vergadering van de Bataafse Republiek. Die periode is onterecht naar de achtergrond verdwenen in de vaderlandse geschiedenis, vinden historici. Althans, dat beweerde emeritus hoogleraar Niek van Sas vanmiddag in de Oude Zaal van de Tweede Kamer, diezelfde zaal waar ruim twee eeuwen geleden de Bataafse volksvertegenwoordigers vergaderden.

Hoogleraar Van Sas sprak vanmiddag in die Oude Zaal tegen de nazaten van de eerste volksvertegenwoordigers: types als Rutger Jan Schimmelpenninck, Coert van Beijma, Adrianus Ploos van Amstel, Johannes Lambertus Hubert. De Bataafse Republiek verdient een positieve herwaardering, vindt het Mediafonds 1800, dat de middag voor de nazaten organiseerde. Ja, die periode mondde uit in een nare Franse bezetting, maar het was tevens de tijd waarin een eerste grondwet werd geschreven, de scheiding van kerk en staat tot stand kwam en het was het begin van de eenheidsstaat zoals we die nu kennen.

Die eerste vergadering van volksvertegenwoordigers was ongekend toegankelijk voor het publiek. Iedereen kon de debatten volgen op de publieke tribune en de handelingen van de Nationale Vergadering werden gedrukt en verspreid in het land. Dagelijks verscheen het 'Dagverhaal der handelingen van de Nationaale Vergadering, representeerende het Volk van Nederland'.

Ofwel, het Dagverhaal. Uw dagelijkse politieke nieuwsbrief.

OOK DAT NOG
De Haagse vis is de beste

'De vis is de beste van de wereld, groente en fruit het beste van Europa en de Turkse pizza's zijn de lekkerste van Nederland en Turkije.' Dixit Mark Rutte, die vanochtend de vernieuwde Haagse Markt opende.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden