Het Binnenhof: 20 december

Uw politieke nieuwsbrief

Joost de Vries
Kamervoorzitter Khadija Arib, naar verluidt nummer twee op de PvdA-lijst. Beeld ANP
Kamervoorzitter Khadija Arib, naar verluidt nummer twee op de PvdA-lijst.Beeld ANP

Goedemiddag. Het wordt zo langzamerhand een vaste rubriek in Dagkoersen: hoeveel stemmen heeft Rutte inmiddels voor het Oekraïneverdrag? Vanavond ligt de vraag voor in de Tweede Kamer. Verder was het een spannende dag voor PvdA'ers, zij hoorden hun plek op de lijst (maar moesten dit nog geheim houden).

Hier zijn uw Dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

DEBAT VAN DE AVOND
Wat doet D66?

Dat is de vraag van vanavond. Vanaf 19.30 uur debatteert de Tweede Kamer over de Europese top van vorige week. Premier Rutte kwam vrijdag terug uit Brussel met zijn Nederlandse bijlage bij het Oekraïneverdrag. In het weekend bleek dat zijn inspanningen goed genoeg zijn voor de achterban van GroenLinks. Jesse Klaver en de GroenLinks-senatoren kregen van het congres de opdracht vóór de Wet inwerkingtreding te stemmen.

Als Rutte vanavond ook de steun van D66 krijgt, is hij nog slechts twee Eerste Kamerleden verwijderd van een meerderheid voor de wet. De premier gaat ervan uit dat het Europagezinde D66, net als GroenLinks, het verdrag niet zal torpederen. Een groter vraagteken zijn de CDA-senatoren. De lijn van Buma en zijn collega's in de Tweede Kamer is: nee is nee. Maar in de Eerste Kamer zitten veel CDA'ers die Europa een warm hart toe dragen. Slechts twee daarvan hoeven het kabinet te steunen. Van 50Plus en de ChristenUnie zal die steun niet komen, lieten deze partijen vandaag weten aan verslaggever Natalie Righton.

Het duurt overigens nog even voordat er wordt gestemd in de Eerste Kamer. Ruttes wet ter ratificatie ligt nu bij de Raad van State en zou op z'n vroegst in de tweede helft van januari ter stemming aan de Tweede Kamer kunnen worden voorgelegd. De Eerste Kamer zou er dan, in het snelste scenario, drie weken later over kunnen stemmen.

Premier Rutte hoopt op de steun van enkele CDA-senatoren, maar CDA-leider Buma wil vasthouden aan de referendumuitslag. Beeld anp
Premier Rutte hoopt op de steun van enkele CDA-senatoren, maar CDA-leider Buma wil vasthouden aan de referendumuitslag.Beeld anp

BIJLTJESDAG
PvdA'ers horen hun plek

Een enkeling maakte het zelf publiek. Jan Vos bijvoorbeeld meldde op Twitter dat hij niet terugkeert na de verkiezingen. Net als de andere PvdA-sollicitanten had hij vandaag te horen gekregen welke plek op de lijst de kandidatencommissie voor hem in gedachten had. Het was voor Vos aanleiding het bijltje erbij neer te gooien. Hij heeft genoten van het Kamerlidmaatschap en gaat nu verder richting 'een nieuwe uitdaging'.

De meeste andere PvdA'ers hielden zich vandaag aan het embargo van de partij. Toch kon Dagkoersen in de wandelgangen wel het een en ander opvangen. Bronnen melden dat de ministers Dijsselbloem en Ploumen tot de top-tien behoren. Ook financieel woordvoerder Henk Nijboer heeft naar verluidt een plek bij de eerste tien. Kamervoorzitter Arib is de nummer twee van de lijst, zo werd vorige week al bekend.

De hele lijst wordt donderdag gepresenteerd.

De nieuwe PvdA-leider Lodewijk Asscher sprak zaterdag de leden toe in het Aviodrome in Lelystad. Beeld anp
De nieuwe PvdA-leider Lodewijk Asscher sprak zaterdag de leden toe in het Aviodrome in Lelystad.Beeld anp

ONDERTUSSEN IN DE EERSTE KAMER
Wiebes vraagt om respijt

Op het allerlaatste moment stuurde staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën vanmiddag een hoogst ongebruikelijke brief naar de Eerste Kamer. Of de senaat over een paar uurtjes toch maar niet wilde stemmen over zijn wetsvoorstel. Een voorstel waarmee, zo beloofde de staatssecretaris in juli, eenmalig 2 miljard euro de schatkist in zou rollen.

Verslaggever Robert Giebels legt uit: 'Nu blijkt een levensgroot gat over het hoofd te zijn gezien. Een gat waardoor Wiebes' voorstel in plaats van enkele miljarden opbrengst, juist miljarden kan gaan kosten.' In de brief aan de senaat vraagt de staatssecretaris om tijd om het gat te onderzoeken en daarna, hoopt hij, te dichten.

Staatssecretaris Wiebes in de Eerste Kamer. Beeld anp
Staatssecretaris Wiebes in de Eerste Kamer.Beeld anp

De nieuwe novelle

Wetgeving is niet eenvoudig. Soms wordt in de Tweede Kamer iets over het hoofd gezien en dat moet dan, om problemen in de Eerste Kamer te voorkomen, worden gerepareerd. Dat gebeurt met een zogenoemde novelle. Bij de Novelle Wet bewijsvermoeden gaswinning Groningen is iets geks aan de hand, ontdekte verslaggever Gijs Herderscheê. 'Nog voordat de omkering van de bewijslast in een wetsvoorstel was ingediend bij de Tweede Kamer, werd de omkering al geregeld in de Tweede Kamer. Via een aanvulling - amendement - op een heel ander wetsvoorstel.'

Verantwoordelijk minister Henk Kamp was daarop tegen, maar stak er geen stok voor. Toen dat wetsvoorstel bij de Eerste Kamer lag, kwam Kamp met een novelle om dat amendement ongedaan te maken en de omkering van de bewijslast bij het wetsvoorstel te voegen waar het thuishoort. 'Het fenomeen novelle heeft daarmee een nieuwe variant gekregen, de minister schrijft staatsrechtgeschiedenis', constateert CDA-senator Anne Flierman droogjes.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp in de Eerste Kamer. Beeld anp
Minister van Economische Zaken Henk Kamp in de Eerste Kamer.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden