Het Binnenhof: 20 april

Uw politieke nieuwsbrief

Informateur Edith Schippers staat de pers te woord.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Wat blijkt na 'de week van de waarheid': er volgen nog meer weken. VVD, CDA, D66 en GroenLinks gaan weliswaar even uit elkaar, maar hebben afgesproken in mei verder te onderhandelen. Grote kans dat ook dan weer af en toe ministers van Rutte II zullen aankloppen bij de Stadhouderskamer.

Morgen gaat ook de Tweede Kamer met voojaarsreces, en met haar uw politieke nieuwsbrief. De Kamer en Dagkoersen zijn er over twee weken weer.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het via volkskrant.nl/dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

DE FORMATIE - DAG 35
Ze gaan door

VVD, CDA, D66 en GroenLinks hebben vandaag een wezenlijke hobbel genomen: ze hebben dusdanig vertrouwen in elkaar dat ze na een week voorjaarsreces samen de onderhandelingen voortzetten. De flirt evolueert in een serieuze scharrel. 'We schieten op', zei VVD-leider Rutte rond 16.45 uur na afloop van de middagsessie.

De partijen hebben meer tijd nodig, zei informateur Edith Schippers eerder op de middag al. Door alle feestdagen en andere onderbrekingen hebben de vier partijen feitelijk pas elf dagen achter de rug, legde ze uit. Toch willen de onderhandelaars er een week tussenuit. Pechtold en Buma hebben reizen naar het buitenland gepland staan. Op maandag 1 mei worden de gesprekken hervat.

VVD-leider Rutte vanmiddag op het Binnenhof.Beeld anp

MASTODONTEN VS DE JONKIES
De strijd om GroenLinks

Binnen de VVD distantiëren de jongeren zich van de oude partijcoryfeeën. Die oude generatie, waaronder het 75-jarige erelid Hans Wiegel en het 85-jarige erelid Frits Korthals Altes, aarzelt in De Telegraaf over het ongewisse avontuur met 'de milieufanatici' van GroenLinks. Wiegel vreest dat 'de rekening' van de klimaatplannen op het bordje van de middeninkomens terechtkomt en waarschuwt tegen 'nivellering!', de schrik van elke liberaal.

Op Twitter reageren de jongeren van de VVD, verenigd in de JOVD: 'De 75-plus VVD-mastodonten zeggen misschien NEE. De nieuwe en jonge generatie liberalen van de toekomst zegt JA.' De jonge liberalen dromen van een groenrechtse koers. De JOVD tekende in februari samen met negen andere jongerenorganisaties, waaronder DWARS van GroenLinks, het zogenoemde 'Terlouwmanifest'. Daarin staat onder meer dat het principe 'de vervuiler betaalt' uitgangspunt moet zijn van het kabinetsbeleid.

VVD-coryfee Hans Wiegel heeft bedenkingen bij regeren met GroenLinks.Beeld ANP

REGEREN VANUIT HET GRAF
Rutte II formeert mee

Formeel past het demissionaire kabinet slechts op de winkel tot het de sleutel mag overdragen aan de volgende ploeg. In de praktijk kunnen de bewindslieden van Rutte II het niet laten nieuw beleid te maken. Ze schromen daarbij niet om aan te schuiven bij de formerende partijen in de Stadhouderskamer.

Dinsdag kwam Financiënminister Dijsselbloem (PvdA) langs om 200 miljoen extra los te peuteren voor de verpleeghuiszorg. Volgens De Telegraaf kwam er meteen heibel van omdat de PvdA wat al te snel het succesje zou wegkapen voor de neus van de VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

Diezelfde dag schoof ook VVD-staatssecretaris Sander Dekker aan om te praten over onderwijsvernieuwing. Het onderwijs op basis- en middelbare scholen is toe aan modernisering, maar de Kamer is huiverig voor een al te drastische onderwijsrevolutie. Dekker wil daarom een proef lanceren met 'ontwikkelteams' waarin docenten 'vakoverschrijdend' kunnen werken. Zijn lobby had succes. Vandaag dienden de vier formerende partijen een gezamenlijke motie in met die strekking.

Minister Asscher (PvdA) van Sociale Zaken probeert afspraken met werkgevers en vakbonden veilig te stellen door nu alvast groen licht te geven voor een langere WW-uitkering. Gisteren liet hij per brief aan de polder weten akkoord te gaan met het in ere herstellen van een derde jaar werkloosheidsuitkering, te betalen door werkgevers en werknemers.

Minister Dijsselbloem onderweg naar de formatietafel.Beeld anp

OBSESSIE VAN DE DAG
Turkije, Turkije, Turkije

'Een dag niet over Turkije gepraat, is een dag niet geleefd', zei Tunahan Kuzu, voorman van Denk, gisteravond in het debat over de Brexit, waar op verzoek van de Kamer het onderwerp Turks referendum aan was toegevoegd. Kuzu citeerde niet zijn eigen lijfspreuk, maar verweet de rest van de Kamer een obsessie met Turkije (een verwijt dat Denk-genoot Öztürk een dag eerder ook al uitte bij het in ontvangst nemen van een petitie over de Armeense genocide). Verrassend, vonden andere Kamerleden, dat Kuzu vervolgens vrijwel zijn hele spreektijd gebruikte om over Turkije te praten en het onderwerp Brexit beperkte tot twee zinnen.

Over wie meer geobsedeerd is met Turkije valt te twisten, feit is dat Denk over dit onderwerp totaal van mening verschilt met de andere partijen. De Turken mogen zelf over hun staatsinrichting beslissen, zei Kuzu, daar hebben ze het vingertje van Nederland niet bij nodig. Ook bij het vingertje van de waarnemers van de OVSE plaatste hij kanttekeningen, die organisatie zou partijdig zijn. Kuzu riep tot slot het kabinet op de banden met Turkije vooral aan te halen, in het belang van Turkse Nederlanders hier en Nederlanders in Turkije.

Denk stond (bijna) geheel alleen. Het kabinet en de andere partijen neigden juist naar een hardere opstelling richting Ankara. Een lichtpuntje voor Kuzu: Thierry Baudet van het Forum voor Democratie schaarde zich vandaag achter de motie van Denk.

Denk-voorman Kuzu houdt een betoog over Turkije.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden