Het Binnenhof: 2 november

Uw politieke nieuwsbrief

Frank Hendrickx
null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. De Tweede Kamer vertoont vandaag schizofrene trekjes. Het ene moment overheerst bedachtzaamheid en terughoudendheid, zoals bij het vergaande advies om te stoppen met adoptie. Op een ander moment is er een explosie van verhitte reacties door een zorgincident (codewoord: 'plascontract') in Hellevoetsluis.

Hier zijn uw dagkoersen! Heeft u ze liever per mail? Meld u hier aan.

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

RAPPORT VAN DE DAG
Gaat adoptie in de ban?

'Het is nogal een rapport,' zegt PvdA-Kamerlid Keklik Yücel. Ook de rest van het Binnenhof lijkt enigszins overvallen door het gewaagde advies van de Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) om te stoppen met adoptie uit andere landen. Kinderen kunnen beter opgroeien in een gezin in het land van herkomst, daar moet volgens de RSJ alles op gericht zijn.

Veel partijen schrikken nog terug voor zo'n rigoureuze stap. 'Te kort door de bocht,' meent SGP-voorman Kees van der Staaij, voormalig voorzitter van een adoptievereniging en vader van twee geadopteerde kinderen uit Columbia. Volgens hem wordt er nu al veel gedaan om kinderen in eigen land te laten opgroeien. Het aantal adoptiekinderen dat naar Nederland komt is de afgelopen jaren drastisch teruggelopen.

Yücel is desondanks blij met het 'duidelijke advies', omdat het volgens haar zal leiden tot 'een fundamentele discussie'. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff komt begin volgend jaar met een kabinetsreactie. Voor die tijd wil Yücel nog een hoorzitting organiseren in de Tweede Kamer.

Dan zal kinderrechter Jolande Calkoen, lid van de RSJ, ongetwijfeld ook aanschuiven. Zij merkt vandaag in Trouw op dat het merendeel van de adoptiekinderen wel ouders heeft. 'Je kunt je dan afvragen in hoeverre het afstand doen van een kind echt de bedoeling is geweest van de moeder.' Volgens de kinderrechter is er mogelijk sprake van 'een vraaggestuurde markt'. 'De tehuizen worden niet leger.'

Kees van der Staaij wil dat adoptie mogelijk blijft. Beeld anp
Kees van der Staaij wil dat adoptie mogelijk blijft.Beeld anp

PLASCONTRACT VAN DE DAG
Van Rijn weer eens op het matje

Het is al vaker opgemerkt: staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft niet de meest benijdenswaardige baan van het Binnenhof. Vandaag kreeg hij weer eens een verontwaardigde Kamer over zich heen.

Aanleiding is een voorval in een verzorgingstehuis in Hellevoetsluis. Dementerende ouderen moeten daar op vaste tijden naar het toilet gaan om de werkdruk van het personeel te verlagen. Ze dragen daarnaast een incontinentieluier.

Een grof schandaal, meent onder andere regeringspartij VVD die op hoge toon een einde eist aan 'de plascontracten'. Ook Geert Wilders en Henk Krol walgen van de mensonterende taferelen.

Van Rijn heeft inmiddels een brief geschreven aan de Kamer over het plasincident. De PvdA'er heeft contact opgenomen met de raad van bestuur van de instelling en die belooft dat bewoners voortaan kunnen plassen wanneer ze willen. De staatssecretaris gaat erop toezien dat het ook gebeurt, ook omdat coalitie en oppositie er bovenop zitten.

Van Rijn zal de komende maanden vaker een gretige Kamer tegenover zich vinden. De verkiezingen komen eraan en uit tal van onderzoeken blijkt dat zorg een groot thema is voor kiezers.

Van Rijn grijpt in bij 'plascontracten' Beeld anp
Van Rijn grijpt in bij 'plascontracten'Beeld anp

GIFBEKER VAN DE DAG
Nationale Politie onder de loep

De gifbeker bij het incidentenministerie van Veiligheid en Justitie is nog steeds niet leeg. Lees vandaag het onthullende verhaal over de centrale ondernemingsraad (COR) bij de Nationale Politie. Snoepreisjes, dubbele toeslagen, maatpakken: het kon niet op.

De vraag is nu vooral of politiechef Gerard Bouman bewust een oogje toekneep bij de feesten en partijen om de COR gunstig te stemmen voor zijn complexe reorganisatie. Minister Ard van der Steur heeft een onderzoek aangekondigd.

De Tweede Kamer is onthutst en zou het liefst zien dat Bouman nu meteen vertrekt als adviseur bij de politie. Bovendien moet er ook gekeken worden naar de rol van Ivo Opstelten, de toenmalige minister. Moest Bouman van de VVD'er iets uitvoeren wat eigenlijk niet kon en greep hij daarom naar onorthodoxe methodes? 'De onderste steen moet boven,' aldus PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch.

Waar vooralsnog geen onderzoek naar wordt gedaan is de rol van de Tweede Kamer. Waarom stemde die in met de vorming van de Nationale Politie, hoewel de vakbonden al vroegtijdig aan de bel trokken over alle missers in het reorganisatieplan? Joost de Vries schrijft er morgen over in de krant.

De landelijke politie: prestigeproject van Ivo Opstelten Beeld anp
De landelijke politie: prestigeproject van Ivo OpsteltenBeeld anp

BEZUINIGING VAN DE DAG
Geen geld voor verkiezingsborden

Liefhebbers van campagneposters mogen zich zorgen maken. Meerdere gemeenten bezuinigen op verkiezingsborden. Partijen dreigen daardoor hun affiches voor de verkiezingen op 15 maart niet te kunnen opplakken.

Driewerf schande, oordeelt Jan Nagel, voorzitter van 50 Plus. Hij wees het kabinet dinsdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer op de trend. 'Diverse gemeenten, onder andere Oud-Beijerland, Tiel, Schiermonnikoog en Zwolle, hebben laten weten de politieke partijen letterlijk geen ruimte te geven voor verkiezingsborden.'

Premier Rutte sprak gisteren ook van 'een prangende kwestie'. Helaas moest hij Nagel er op wijzen dat de gemeenten in hun recht staan. 'Het wel of niet plaatsen van verkiezingsborden is een autonome bevoegdheid van de gemeenten.'

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naarhaag@volkskrant.nl.

Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Jan Nagel kan zijn campagneposters niet kwijt. Beeld anp
Jan Nagel kan zijn campagneposters niet kwijt.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden