Het Binnenhof: 2 maart

Uw politieke nieuwsbrief.

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Elke lijsttrekker heeft iets van zichzelf. Buma, CDA, heeft zijn eigen humor. Rutte, VVD, heeft een multi-inzetbare vriendenschaar. Roos, VNL, heeft een eigen soort populariteit. En Van der Staaij, SGP, heeft iets onbegrijpelijks.

Hier zijn uw Dagkoersen. Die kunt u zonder kosten ook in uw mailbox krijgen als u zich even hier aanmeldt.

Beeld de Volkskrant

WOORD VAN DE DAG

Sybrand Buma is erbij

Het is Volkskrantverslaggever ArieJan Korteweg gelukt de code te kraken van Sybrand Buma. De lijsttrekker van het CDA heeft een raadselachtig soort humor: bumor. Vandaag zelfs even trending topic, #bumor en #debumagrap. Iedereen die Buma spreekt, weet: hij kan niet anders. Het is pathologisch zoals zijn primaire reactie op alles wat zijn gesprekspartner vraagt of zegt een (poging tot een) grap is - 24/7. 'Hij kan ze niet eens tegenhouden', schrijft Korteweg, 'ze zijn sterker dan hemzelf.'

Voor de één ontwapenend, voor de ander amateuristisch, omdat de helft van die grappen doodvalt. Bij weer anderen werkt bumor ontregelend. Dat zijn degenen die niet weten dat Buma bij elk grapje een uitgestreken gezicht houdt. Korteweg: 'Droog als woestijnzand. Nooit lachen om de eigen grappen, ondoorgrondelijk blijven - daar begint alles mee.' Eigenlijk bouwt Buma bruggen met bumor. Want de basis is ironie en daarvoor moet je de ander tot op zekere hoogte snappen. 'Een onuitgesproken wederzijds begrip delen.'

Met kinderen werkt bumor minder. Als zij in een video de CDA-leider vragen naar wat hij doet in zijn vrije tijd, lijkt Buma aan te willen haken bij hun belevingswereld en zegt dat ze bij hem thuis heel lang een konijn hebben gehad. Dan stopt het vrolijke muziekje onder het filmpje en volgt de onvermijdelijke bumor: 'Maar het konijn is dood.'

Beeld ANP

CAMPAGNETRUC VAN DE DAG

Heel veel vrienden hebben

Is het u ook wel eens opgevallen dat Mark Rutte veel vrienden heeft? Het lijkt althans alsof geen gebeurtenis of ervaring nieuw is voor de premier, want hij heeft altijd wel ergens een vriend die hetzelfde meemaakte. Bestaan die VVM'ers wel echt, die Vrienden Van Mark? Volkskrantverslaggever Frank Hendrickx ging eens bellen en begon bij de laatste vriend die Rutte opvoer om duidelijk te maken dat ook de premier met beide benen in de samenleving staat.

Rutte gebruikte een VVM'er om zijn afkeer van de legalisering van softdrugs te illustreren. In dat spul zit nu veel sterkere werkzame stof dan in de sixties en wat dat met een kind doet, weet de kinderloze premier van vrienden - meervoud. Hun kinderen - meervoud - 'moeten in de afkick om ervan af te komen'. En als dat niet gebeurt, dan komen ze 'heel erg in de psychologische problemen'.

Intrigerend, vindt Hendrickx. 'Heeft de premier meerdere vrienden met een verslaafd kind? Of heeft hij vrienden met meerdere verslaafde kinderen?' Geen van beide, blijkt uit een belletje met de entourage van de VVD-leider. Eén kind van één vriend zit in 'de afkick'. Maar! 'Daar zitten wel meerdere van dit soort gevallen.'

Dat roept vragen op over die andere VVM'ers die Rutte bij voortduring retorisch inzet. Zijn vrienden van Marokkaanse afkomst, Turks-Nederlandse vrienden, vrienden uit het buitenland, mopperende vrienden bij de politie, vrienden die hun baan verloren. En niet te vergeten de Antilliaanse vrienden die zich volgens Rutte niet af hoeven te schminken als ze Zwarte Piet hebben gespeeld, waar de premier nog dagen doende is dat zwarte spul uit zijn oorschelp te peuteren.

Beeld ANP

STREEK VAN DE DAG

Plaats delict: Echt

Goedkoop zijn ze niet, de doeken waarmee de nummer 18 van VNL, Voor Nederland, campagne voert. Laurence Stassen is voorzitter van VNL en meende in haar woonplaats Echt wel een paar grote afbeeldingen van haar op te kunnen hangen in voortuinen pal aan de openbare weg. Ze kosten circa duizend euro per stuk, volgens VNL. Gisteren bleek alleen die ene aan de Maasbrachterweg gewoon weg, opgedoekt. 'Plaats delict: Maasbrachterweg te Echt' mailt law and order-partij VNL aan Dagkoersen. Dat is nog wel de straat waaraan Stassen - ex-PVV - woont, al is de villa op de foto niet haar huis. VNL gaat aangifte doen. Eenmalig is de diefstal niet. De posters van VNL-lijsttrekker Jan Roos worden momenteel her en der in Nederland door onbekenden weggehaald, ook in Roos' woonplaats Bergen.

Voor en na de diefstal. Beeld Foto: VNL

OOK DAT NOG

Het lijkt erop dat lijsttrekkers deze verkiezingscampagne vaker bij kinderen opduiken dan normaal. Ze komen langs bij het Jeugdjournaal, vullen hun grootste blunders in in vriendenboekjes voor Kidsweek, laten zich interviewen door de Kindercorrespondent en kinderen en lijsttrekkers interviewden elkaar voor Cosmopolitan. Een meisje vertelt dat ze in Zuid-Frankrijk heeft gegolfd. O leuk, zegt Rutte, golf is een echte VVD-sport. Maar, vraagt een ander meisje, VVD is toch een politieke partij?

'Enig idee wat ik doe?', vraagt Rutte. 'Beetje voor het land zorgen', zeiden de kinderen. Als de kiezer zegt dat hij daar niet mee door mag gaan, zei de VVD-lijsttrekker tegen de volwassenen van radiostation BNR, en hij niet als premier in het volgende kabinet komt, dan gaat hij in de Tweede Kamer zitten.

Beeld ANP

WAT VINDEN WE HIERVAN?

Soms tweet een lijsttrekker een foto waarbij wij van Dagkoersen ons afvragen: wat moeten we hier nu van vinden? Vandaag was het de beurt aan SGP-leider Kees van de Staaij. Kijk en oordeel zelf: wat wil de politicus ons hier vertellen?

EN VERDER

Een beetje vreemd ANP-bericht vandaag: 'PvdA kan recordverlies 2002 verbreken.' Het leest alsof de PvdA nog even flink aan de bak moet, maar dat ze dan wel een record breken. 'De PvdA kan bij de verkiezingen het recordverlies van 24 zetels in 2002 evenaren en zelfs verbreken', luidt het bericht. 'Volgens de jongste peilingen zakt de regeringspartij van 38 zetels in 2012 naar twaalf tot veertien zetels op 15 maart.' Het Montesquieu-instituut zette de verliezers van de laatste decennia op een rij en concludeert dat geen partij ooit meer verloor dan de PvdA die vijftien jaar geleden 24 zetels inleverde.

Beeld Foto: Kees van der Staaij

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden