Het Binnenhof: 2 maart

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Een dag van achterhoedegevechten op het Binnenhof. De SGP bindt de strijd aan met de abortuspraktijk. Staatssecretaris Dekker redt zijn Mediawet ten koste van bijna alles wat hij er eigenlijk in had gewild. En de PVV pleit voor wettelijke verankering van Zwarte Piet.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u onze politieke nieuwsbrief dagelijks in uw inbox ontvangen? Meld u hier aan.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
SGP opent abortusdebat

Wie klein is, moet slim zijn. Deze oudtestamentische wijsheid brengt de SGP de afgelopen jaren met veel succes in de praktijk. Nu de 'C3' is opgeblazen, zoekt de streng-christelijke partij naar nieuwe manieren om op constructieve wijze haar conservatieve standpunten voor het voetlicht te krijgen. De slinger die de SGP dit keer op de progressieve reus in de Kamer afvuurt is een onderzoek naar abortus, uitgevoerd door TNS NIPO. Kees van der Staaij is zich er terdege van bewust dat hij met zijn drie zetels geen einde gaat maken aan de breed gesteunde abortuspraktijk. Nee, hij wil slechts het vastgeroeste gesprek over het onderwerp nieuw leven inblazen, zo zegt hij.

En wat blijkt uit het onafhankelijke onderzoek (TNS NIPO deed mee op voorwaarde dat de SGP zich er niet mee bemoeide, waar de SGP geen enkele moeite mee had), veel Nederlanders hebben wel degelijk bedenkingen bij abortus. Veel begrip bestaat er voor het afbreken van een zwangerschap bij fysieke problemen van het kind of de moeder, maar geldgebrek of het ontbreken van een kinderwens kan op minder sympathie rekenen. Ook opvallend: een meerderheid is voor meer onderzoek naar alternatieven zoals adoptie of een pleeggezin. Zie je wel, zegt Van der Staaij, abortus zal niet verdwijnen, maar wellicht kunnen we het aantal van 30.000 per jaar wat terugdringen.

VVD en D66 hebben geen enkele behoefte aan dat debat. We gaan de discussie van eind jaren zeventig niet herhalen, twittert VVD'er Arno Rutte. Helemaal mee eens, reageert D66'er Pia Dijkstra.

SGP-leider Kees van der Staaij. Beeld anp
SGP-leider Kees van der Staaij.Beeld anp

REDDING VAN DE DAG
Dekkers uitgeklede Mediawet

'We had to destroy the village in order to save it.' De logica die Amerikanen ooit hanteerden om Vietnamese dorpen uit handen van de Vietcong te houden, lijkt nu ook van toepassing op staatssecretaris Sander Dekker: Om zijn Mediawet te redden, moest hij zijn Mediawet vernietigen, schrijft politiek verslaggever Frank Hendrickx.

Er is weinig over (+) van Dekkers oorspronkelijke plannen. Plat amusement is geen kerntaak meer, maar kan wel nog steeds uitgezonden worden. De publieke omroepen blijven machtig, al krijgt de NPO een sturende rol. En buitenstaanders mogen televisie gaan maken, maar de omroepen houden de eindredactionele verantwoordelijk. Dat had Dekker zich iets anders voorgesteld toen hij in 2014 ten strijde trok op het Veronicaschip.

Hendrickx: 'Niet verwonderlijk dat partijgenoten van Dekker gisteren amper geïnteresseerd waren in het debat in de Eerste Kamer. Wéér hebben de liberalen aan het kortste einde getrokken in hun strijd met Hilversum, net als onder Rutte I. Toen wilde de VVD terug naar twee publieke netten en gedoogpartner PVV naar één publiek net. Het bleven er drie, mede dankzij de sterke Hilversumse lobby en geschikt opereren van de kleinste regeringspartner, het CDA.'

Volgende week of de week daarna zal een meerderheid van de Eerste Kamer waarschijnlijk instemmen met wat er resteert van de Mediawet. Het gedeelte dat betrekking heeft op de regionale omroepen wordt meteen van kracht, de rest pas als Dekker nog wat aanvullende toezeggingen heeft vastgelegd. Voorlopig gaat de VVD de publieke omroepen weer met rust laten.

Staatssecretaris Dekker in de Eerste Kamer. Beeld anp
Staatssecretaris Dekker in de Eerste Kamer.Beeld anp

BEZOEK VAN DE DAG
Uit Tunesië en Oekraïne

Dubbel hoog bezoek vandaag voor premier Rutte en de Tweede Kamer. Vanochtend kwam minister-president Essid van Tunesië eerst naar de Staten Generaal om te praten over de transitie van Tunesië naar een democratie. Daarna ging het met Rutte en minister Koenders over 'terrorisme en de goede politieke en economische betrekkingen'. Morgen ontmoet Essid minister Van der Steur.

Ook komt de Oekraïense parlementsvoorzitter Groysman langs. Voor het eerst is hij in Nederland. En dat op de dag dat de deadline verloopt voor het aanvragen van subsidie voor iedereen die campagne wil voeren rondom het Oekraïne-referendum van 6 april. Daarover zullen Rutte en later ook een delegatie parlementariërs het zeker met Groysman hebben. Ook 'de nasleep van de ramp met vlucht MH17' staat op de gespreksagenda.

Premier Rutte ontvangt premier Habib Essid van Tunesië op het Binnenhof. Beeld epa
Premier Rutte ontvangt premier Habib Essid van Tunesië op het Binnenhof.Beeld epa

DEBAT VAN GISTERAVOND
Rutte is 'onzin' over MH17 zat

'Je kunt in schoon water een hand modder gooien en vervolgens zeggen dat het water troebel is.' Dit verwijt uitte premier Rutte gisteravond richting Kamerleden Louis Bontes en Pieter Omtzigt (respectievelijk Bontes/Van Klaveren en CDA) in een debat over het MH17-rapport van de OVV. Bontes en Omtzigt verdenken het kabinet van het achterhouden van gevoelige informatie: radarbeelden van de Amerikanen. Maar ook een 'Kiev-briefing' over de veiligheid van het Oekraïense luchtruim. 'Ik had dolgraag op deze onzin-insinuaties gereageerd', sneerde Rutte. Maar het strafrechtelijk onderzoek heeft hem belet van het geven van een inhoudelijke reactie, zei hij.

Bontes en Omtzigt liggen er niet van wakker. Bontes retweette trots een videofragment van het debat. Omtzigt stelt dat Rutte met zijn boosheid enkel zijn gebrek aan een inhoudelijk antwoord probeerde te verhullen.

Rutte in het verweer tegen de 'onzin' van Kamerlid Bontes. Beeld anp
Rutte in het verweer tegen de 'onzin' van Kamerlid Bontes.Beeld anp

ONDERTUSSEN IN #BINNENSKAMERS
Zwartepieten met Zwarte Piet

De PVV diende maandag een initiatiefwet voor het behoud van Zwarte Piet in. Andere partijen grepen de gelegenheid aan om de draak te steken met de partij van Wilders. De SP hekelde het gebrek aan deskundige inbreng: 'De leden van de SP-fractie misten het advies van Sinterklaas over dit wetsvoorstel.' D66 reageerde in rijm. 'De leden van de D66-fractie kraken liever geen valse noot, maar vragen zich af wat de initiatiefnemers te binnen schoot.' Verslaggever Dion Mebius schrijft erover in ons achter-de-schermen-blog #binnenskamers.

Zwarte Piet zoals de PVV hem graag ziet. Beeld anp
Zwarte Piet zoals de PVV hem graag ziet.Beeld anp

OOK DAT NOG
Kabinet begroot altijd verkeerd

Als het goed is zorgt de begroting van elk kabinet ervoor dat de economie niet teveel naar beneden of naar boven uitslaat. Dat stabiliseren lukt alleen nooit, stelt het Centraal Planbureau na onderzoek over de laatste 15 jaar. Of een kabinet bezuinigt zo stevig dat het de economische groei remt. Of er wordt te veel uitgegeven, in plaats van een buffer opgebouwd, waardoor de economie een kunstmatige impuls krijgt.

Staatssecretaris onderuit

Is het nieuws als een bewindspersoon van zijn fiets valt? Wellicht rechtvaardigen de gevolgen toch een vermelding. Jetta Klijnsma van Sociale Zaken is namelijk de rest van de week uit de running omdat ze van haar tandem is gevallen. De staatssecretaris, die slecht ter been is, laat zich graag naar haar werk fietsen als tweede zit op een tandem met chauffeur. Vandaag gingen de twee onderuit op de natgeregende klinkers van de Haagse binnenstad. Klijnsma kneusde haar ribben.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Beeld anp
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.Beeld anp
De staatssecretaris en haar chauffeur bij het ministerie van Financiën, op het punt een rit op de tandem af te leggen. Beeld anp
De staatssecretaris en haar chauffeur bij het ministerie van Financiën, op het punt een rit op de tandem af te leggen.Beeld anp

Klein leed

NRC-collega Annemarie Kas stuitte in de Kamer op een schrijnend voorbeeld van 'politiek met een kleine p'. Vorige week ging een delegatie Kamerleden naar Macedonië en Griekenland om de Europese migratieproblematiek met eigen ogen te aanschouwen. Ze spraken af terughoudend te zijn richting de media: geen cameraploegen mee, niet te emotionele tweets versturen. De afspraak gold tot aan de terugkomst in Nederland. Wat deden coalitie-Kamerleden Azmani en Kuiken? Die boekten vast Nieuwsuur op de dag van terugkomst. De reactie van de oppositie-collega's: ja hallo?!

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw inbox te ontvangen.

VVD-Kamerlid Malik Azmani. Beeld ANP
VVD-Kamerlid Malik Azmani.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden