Het Binnenhof: 2 juni

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Het zijn soms kleine dingen die in het Torentje voor de meeste hoofdpijn zorgen. Vooral als die dingen ook de warme belangstelling wekken van het paleis.

Intussen redden SP en VVD de bronbescherming en doet Rutte de Tokkies verdriet.

Hier zijn uw politieke dagkoersen, waarop u zich heel eenvoudig ook gratis kunt abonneren.

Beeld de Volkskrant

KAMERLEDEN VAN DE DAG
Ton Elias en Michiel van Nispen

Er wordt soms nogal geringschattend gedaan over onze Kamerleden. Alsof zij niet de echte macht in handen hebben in Den Haag. Dat zal wel komen doordat ze dat te weinig laten zien, gebonden als ze zijn aan fractiediscipline, regeerakkoorden en interne hiërarchie.

Maar er zijn uitzonderingen. Een zeldzaam monsterverbondje tussen Ton Elias (VVD) en Michiel van Nispen (SP) draait vandaag de duimschroeven aan bij minister van der Steur van Veiligheid en Justitie, die op het punt staat de vrije nieuwsgaring in de wielen te rijden.

Het gaat om de bronbescherming. In Van der Steurs nieuwe wetsvoorstel dat de bronbescherming regelt, geldt een tipgever alleen nog als beschermde bron wanneer die met de journalist uitdrukkelijk heeft afgesproken dat hij anoniem zal blijven. Dat roept vele principiële bezwaren op. Eerder kwamen de journalistenvakbond en de verenigde hoofdredacteuren al in het geweer.

En nu volgt dus de Kamer. In een gezamenlijk amendement schrappen Elias en Van Nispen de omstreden passage. Dat biedt hoop voor tipgevend Nederland, want als de tegenpolen SP en VVD het eenmaal eens zijn, ligt een overgrote Kamermeerderheid doorgaans voor het oprapen.

De confrontatie met de minister volgt nog.

Ton Elias.Beeld anp

GESPREK VAN DE DAG
De Groene Draeck

Glad ijs voor Mark Rutte! Onze minister-president laat zich graag voorstaan op de 'Dreesiaans' zuinige uitstraling van zijn kabinet, maar wordt daarbij steeds in de wielen gereden door het uitgavenpatroon van de koninklijke familie.

De laatste keer dat hij in de Kamer opheldering moest verschaffen over het peperdure onderhoud van De Groene Draeck, schoot hij in de lach. Wat waren we er graag bij geweest toen hij zich de maandag daarop weer op het paleis moest melden voor zijn wekelijkse gesprek met de koning.

Vandaag kiest Rutte de veilige weg, via het papier, in zijn poging om de zaak nu voor eens en voor altijd af te ronden. Het probleem is bekend: de 60 jaar oude lemsteraak - die prinses Beatrix op haar 18e cadeau kreeg van het Nederlandse volk - wordt onderhouden door de Koninklijke Marine. Dat loopt nogal in de papieren: jaarlijks ongeveer een ton aan belastinggeld per jaar. En nog steeds is het schip niet in orde. Zoals RTL-collega Frits Wester zich afvraagt: 'Hoe is het mogelijk dat het nog steeds zo'n roestbak is?'

Op verzoek van de Kamer liet Rutte de zaak onderzoeken. De conclusie van vandaag: het onderhoud is nu 100 procent duurder dan het zou zijn als een onafhankelijk bedrijf het zou doen. Het uurtarief van de marine is 20 procent hoger dan gebruikelijk, en dan worden er ook nog eens veel meer uren dan nodig aan besteed. 'Dit komt met name vanwege het gebrek aan specialisatie binnen het Marinebedrijf.'

De onderzoekers zullen waarschijnlijk even raar opkijken van de conclusie die de premier daar vervolgens aan verbindt: alles blijft zoals het is. Want dat veel goedkopere onderhoud weegt volgens de premier niet op tegen de kosten die een (verplichte) Europese aanbesteding met zich meebrengt zodra de klus aan een marktpartij wordt gegund. Bovendien moeten dan ook bijkomende kosten zoals de winterstalling daarbij weer worden opgeteld. En dan is het verschil per jaar nog maar 8000 euro per jaar. Aldus Rutte.

Eind van het liedje: zolang prinses Beatrix er nog mee vaart, blijft het onderhoud bij Defensie. Wel wordt de onderhoudsbegroting voor de marine iets verlaagd, met diezelfde 8000 euro per jaar. 'Daarmee bespaar ik de kosten van een Europese aanbesteding', meldt Rutte blijmoedig aan de Kamer.

Hij zal vurig hopen dat de Kamer het daar nu verder bij laat zitten.

Prinses Beatrix op De Groene Draeck.Beeld anp

WAT WE LAZEN
Het verdriet van de Tokkies

Nog een precaire zaak voor de minister-president: elke keer dat hij de 'achterlijke tokkies' publiekelijk ter verantwoording roept - en dat doet hij de laatste tijd vaak - krimpt in Ilpendam een man ineen. Lion Tokkie is er nu wel klaar mee, noteerde verslaggever Ariejen Korteweg: 'Het doet gewoon pijn, het overschrijdt een grens.'

Voor wie dat niet meteen begrijpt, heeft de heer Tokkie een experimentje. 'Schrijf maar op: achterlijke doorgeslagen...En dat de lezer daar dan zelf zijn naam kan invullen. Dan weet hij hoe dat voelt.'

De premier heeft deze donderdag nog niet gereageerd.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Premier Rutte.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden