Het Binnenhof: 2 februari

Uw politieke nieuwsbrief

Staatssecretaris Eric Wiebes tijdens het debat over de Belastingdienst. Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Komt Mark Rutte eindelijk opdagen in de Kamer, laten de fractievoorzitters het afweten. Desondanks nam de premier stelling tegen Trumps inreisverbod, zoals de linkse partijen van hem hadden gevraagd. Elders in het Tweede Kamergebouw verklaarde Eric Wiebes de liefde aan de Belastingdienst.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan.

Beeld de Volkskrant

DEBAT VAN DE DAG
Rutte spreekt zich uit

'Ik had me erop verheugd de leider van GroenLinks hier te treffen', zei premier Rutte vanmiddag in het debat over de Europese top van morgen. 'De heer Klaver had grote behoefte mij te spreken. Maar ik moet het met de heer Grashoff doen.' Onderwerp van debat was het inreisverbod van de Amerikaanse president Donald Trump. Morgen spreekt Rutte hierover met zijn Europese collega's in de Maltese hoofdstad Valletta.

Afgelopen dinsdag had GroenLinks-leider Klaver de premier verzocht in het Vragenuur stelling te nemen tegen het Amerikaanse decreet, maar Rutte stuurde zijn minister van Buitenlandse Zaken, PvdA'er Bert Koenders. Ook D66'er Pechtold en SP'er Roemer wilden een steviger geluid van de minister-president. Vandaag hadden ze de kans hem in de Kamer door te zagen, maar lieten alle fractieleiders het afweten.

Toch leverde Rutte de verlangde stelligheid. Het Amerikaanse inreisverbod voor moslims uit zeven landen is 'in de kern discriminerend' omdat de maatregel 'onderscheid maakt op basis van groepen', zei hij. De wereld wordt door Trumps decreet 'onveiliger'. Zodoende moest hij vooral de PVV en ex-PVV'er Bontes (VNL) van zich afhouden. Zij zijn de enigen in de Kamer die Trumps maatregel omarmen. 'Het decreet van Trump is in gewoon Nederlands te vertalen als: Pleur op, de campagnetaal van de VVD', zei Raymond de Roon van de PVV.

Premier Rutte speurt de zaal af naar fractievoorzitters. Beeld anp

VVD'ER VAN DE DAG
Wiebes' liefde voor de fiscus

Verslaggever Robert Giebels maakte zich vanochtend op voor een debat dat vooraf al bol stond van de hooggespannen verwachtingen. We gingen mogelijk de val van alweer een VVD-bewindspersoon meemaken vandaag, nog geen week na de val van VVD'er Ard van der Steur. Ditmaal zou het staatssecretaris Eric Wiebes zijn. Hij is verantwoordelijk voor de volgens hemzelf belangrijkste en volgens velen moeilijkste organisatie van het Rijk, de Belastingdienst.

Giebels: 'Maar er gebeurde eigenlijk niet zoveel in het debat in een van de commissiezalen in het Tweede Kamergebouw.' Ja, de oppositionele messen waren flink geslepen. En Wiebes had 'heel veel uit te leggen'. Bijvoorbeeld over de mislukte vertrekregeling die uitmondde in een goudgerand vroegpensioen voor bijna 5.000 60-plussers. En over het vernietigende oordeel van een onderzoekscommissie over de chaotische reorganisatie bij de Belastingdienst.

En dus legde Wiebes heel veel uit. Over hoe dat is, politiek verantwoordelijk zijn voor zo'n complexe organisatie van circa 30 duizend werknemers waar van alles misgaat. Verslaggever Giebels: 'Hij deed er nog een scheutje excuses bij. En een snufje ik-zou-het-een-volgende-keer-anders-doen. Plus nog een teentje bescheidenheid: 'Ik ben Superman niet.' En nog effectiever: een ruime eetlepel passie. Bij de Belastingdienst werken zulke mooie mensen, verzuchtte hij. 'Ze leveren fantastisch werk, ik zou er zo solliciteren', en woorden van gelijke strekking.'

Het lijkt te werken vooralsnog. De oppositie, vooral CDA, D66 en PVV, bleven Wiebes van alles toebijten, maar ze kregen niet echt vat op de ooit als wonderboy binnengehaalde Amsterdamse wethouder. Het ene moment boog hij mee, en dan weer beet hij fel van zich af als het om het falen van die goede mensen van de Belastingsdienst gaat. 'Daarvoor ben ik politiek verantwoordelijk en daar moet u het mee doen.'

Er komt nog een debat. Daarbij lijkt er voor Wiebes niet veel aan de hand. Maar pas op: dat dachten we drie jaar geleden ook bij een debat, ook over de Belastingdienst, met Wiebes' voorganger Frans Weekers. Weekers liet zich verrassen door een plots stevig doorbijtende Kamer en moest hakkelend en stamelend zijn ontslag aanbieden.

'Wonderboy' Wiebes onderweg naar het debat over zijn Belastingdienst. Beeld anp

LOTING VAN DE DAG
Het slotdebat

De NOS heeft vanochtend onder het toeziend oog van partijmedewerkers lootjes getrokken om de opstelling van het slotdebat te bepalen. Op 14 maart, de avond voor de verkiezingen, gaan de lijsttrekkers van de acht grootste partijen in koppels met elkaar in debat. De kleinere partijen vormen trio's. De NOS zond live op Facebook de loting uit. Het had wat weg van het bepalen van het speelschema van de Champions League. Er kwamen glazen potten met blauwe plastic balletjes aan te pas.

Mogelijk heeft de NOS goed gekeken naar de worsteling van de collega's van RTL en gedacht: wij willen elke discussie over line-up en opstelling voorkomen. Het resultaat is als volgt: Klaver (GroenLinks) tegen Buma (CDA), Pechtold (D66) tegen Roemer (SP), Segers (ChristenUnie) tegen Rutte (VVD) en Wilders (PVV) tegen Asscher (PvdA).

De meeste lijsttrekkers zullen tevreden zijn met de uitslag, ze treffen tegenstanders tegen wie ze zich flink kunnen afzetten. Mogelijk krabde Rutte zich wel even achter de oren toen zijn balletje matchte met dat van Segers. In zetelverhouding, zowel in de Kamer als in de peilingen, lopen de VVD en de ChristenUnie van deze koppels het meest uiteen. Bovendien is de degelijke ChristenUnie een lastige opponent om keihard aan te pakken.

Maar, nieuwe ronde nieuwe kansen, in een tweede reeks een-op-een-debatten is de line-up: Buma en Pechtold, Roemer en Asscher, Rutte en Klaver en Wilders en Segers.

Zes kleinere partijen kruisen onderling de degens. Krol (50Plus) en Van der Staaij (SGP) gaan in debat met Oosenbrug van de nieuwkomer Nieuwe Wegen. Thieme (PvdD) mag het opnemen tegen nieuwkomers Roos (VNL) en Kuzu (Denk).

Drie lijsttrekkers treffen elkaar in de Kamer: Rutte (VVD), Roemer (SP) en Segers (CU). Beeld Van Den Bergh Freek
Ook de kleine partijen nemen het tegen elkaar op bij het NOS-debat. Beeld ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden