Het Binnenhof: 19 mei

Uw politieke nieuwsbrief

Kamerleden doen mee met de seksquiz van Goedele Liekens. Beeld null
Kamerleden doen mee met de seksquiz van Goedele Liekens.

Goedemiddag. Rode oortjes in de Tweede Kamer: Goedele Liekens kwam vanochtend seksles geven. De vergadering van de commissie onderwijs was nooit eerder zo goed bezocht. En groot nieuws op komst: de commissie-Oosting presenteert volgende week nieuwe bevindingen over 'het bonnetje'.

Hier zijn uw Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief in uw mailbox ontvangen? Dat is hier in een paar klikken geregeld.

null Beeld null

DEBAT VAN DE DAG
Giechelen met Goedele

Het was een bonte ochtend in de Tweede Kamer. De vaste commissie Onderwijs kwam in vergadering bijeen, normaal gesproken geen reden voor massale belangstelling. Dat lag vandaag een slag anders, want seksuologe Goedele Liekens was te gast. Aan haar zijde twee medewerkers van Rutgers, het kenniscentrum voor seksualiteit, plus een groep schoolkinderen. En aan haar voeten een volle zaal. Ook onze verslaggever Remco Meijer was erbij.

Niks geen 'hoofdlijnendebat' of ander politiek jargon, maar een uur lang praten over seks. Want seksuele voorlichting zou een vak op school moeten worden, vandaar. Van anticonceptie en andere 'loodgieterij', zoals Liekens dat noemde, zijn jongeren vaak goed op de hoogte. Maar met 'wensen en grenzen' ligt dat veel ingewikkelder.

Velerlei waren de vragen. Hebben meisjes net zoveel en vaak zin als jongens? (Ja.) Kan een meisje zwanger worden als ze ongesteld is? (Ja, alleen dachten enkele Kamerleden van niet.) Hoe zorg je dat 'het' geen pijn doet? Het, hoezo het, zei Liekens, ooit miss België. 'Dat noemen jullie hier toch gewoon neuken?' Nee, Haags koeterwaals was er niet bij donderdagochtend.

Nog een vraag: of een seksdocent op school zinvol zou zijn. Voor de christelijke partijen was die vraag al bij voorbaat beantwoord, want zij bleven weg. Voorlichting is iets voor de ouders, niet voor school, is hun standpunt. Maar ja, zei leerlinge Tosca, juist met je ouders wil je niet alles bespreken. 'Mijn moeder vraagt vaak te veel.'

Het bijzondere vragenuurtje werd zonder conclusies maar met een groepsfoto afgesloten. Liekens: 'En nu zeggen we allemaal clitoris.' Lachen!

Seksuologe Goedele Liekens op bezoek in de Tweede Kamer. Beeld null
Seksuologe Goedele Liekens op bezoek in de Tweede Kamer.

NIEUWS VAN VOLGENDE WEEK
Oosting 2.0 over 'het bonnetje'

Volgende week woensdag presenteert de commissie van oud-ombudsman Marten Oosting alweer een rapport. Het zou zomaar kunnen dat minister Ard van der Steur van Justitie daar nu al wakker van ligt. In elk geval zullen verschillende scenario's door zijn hoofd spoken.

In december publiceerde Oosting een eerste rapport over de 'Teevendeal', een schikking in 2000 tussen toenmalig officier van justitie Fred Teeven en drugscrimineel Cees H. Via berichtgeving van Nieuwsuur kreeg de oude zaak in 2014 en vorig jaar een nieuwe dynamiek. Journalist Bas Haan openbaarde dat H. miljoenen had teruggekregen van justitie en dat de Belastingdienst bewust erbuiten was gehouden.

Minister Opstelten struikelde in maart vorig jaar over het nieuws omdat hij 'het bonnetje' van de deal niet kon vinden en verkeerde bedragen noemde in de Kamer. Zijn staatssecretaris, Fred Teeven, vertrok ook. Daarna werd de commissie-Oosting in het leven geroepen om de oude deal én het nieuwe gestuntel op het ministerie te onderzoeken.

De nieuwe minister, Ard van der Steur, maakte in december een slechte beurt in het debat over het rapport. Waarom schreef hij als VVD-Kamerlid mee aan persberichten van Justitie over de zoektocht naar het bonnetje? Dat had hij niet moeten doen, gaf hij toe in de Kamer. Kort daarop, wederom een onthulling van Nieuwsuur, bleek uit vertrouwelijke mails dat de speurtocht naar het bonnetje van hogerhand was afgekapt. Pijnlijk voor Van der Steur, want die had de ict'ers op het departement verweten niet goed genoeg te hebben gezocht in de oude systemen. Oosting werd opnieuw ingeroepen voor vervolgonderzoek.

Komende woensdag deelt hij zijn nieuwe bevindingen. Het is nu al het gesprek van volgende week.

Minister Ard van der Steur kan zich opmaken voor wederom een tumultueuze week. Beeld null
Minister Ard van der Steur kan zich opmaken voor wederom een tumultueuze week.

OVERSTEEK VAN DE DAG
Van vakbond naar werkgevers

Ton Heerts begint vandaag aan zijn afscheidstoernee als voorzitter van de FNV met een borrel, morgen neemt hij afscheid bij de Sociaal Economische Raad. Dat gaat zo nog even door. Tot 30 juni is hij beschikbaar als adviseur van de FNV-top, maar langzaam maar zeker verdwijnt hij achter de coulissen.

Tot hij op 1 september weer tevoorschijn komt als voorzitter van de MBO Raad, de lobbyclub van scholen in het middelbaar beroepsonderwijs. Die benoeming werd vandaag bekend. Markant is dat die raad is aangesloten bij werkgeverslobbyclub VNO-NCW. De MBO Raad is ook een werkgeversclub betrokken bij cao-overleg. Maar het kan ook gezien worden als oversteek in de klassenstrijd: Heerts gaat van FNV naar VNO-NCW. En hij blijft frequent bezoeker van het Binnenhof.

Heerts ruilt de megafoon in voor het voorzitterschap van de MBO Raad. Beeld null
Heerts ruilt de megafoon in voor het voorzitterschap van de MBO Raad.

WAAGHALS VAN DE DAG
Stef 'Clark Kent' Blok

Speciaal voor de Dag van de Architectuur oefent Stef Blok voor actieheld. De Clark Kent van het Binnenhof werd door Bart Dirks, onze correspondent Zuid-Holland, gespot in een gelikt promotiefilmpje. In het spotje banen drie freerunners, waarvan twee van 9 en 13 jaar, zich in vliegende vaart een weg door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarbij lopen ze de minister van Wonen en Rijksdienst onder de voet. Na een high five en een salto boven zijn hoofd raapt Blok zijn papieren weer bij elkaar. Is dat alles, minister? Dirks: 'Kijk het filmpje af tot de allerlaatste seconden. Dan gaat Blok... of nee, kijk zelf maar.'

Achter die grijns schuilt een actieheld. Beeld null
Achter die grijns schuilt een actieheld.

OOK DAT NOG
Ondertussen in #binnenskamers

De zorg is zorgenkindje nummer één van het kabinet, een kostenpost van 71 miljard. Onderdeel van minister Schippers' strijd tegen de hoge zorgkosten is bewustwording. Vandaar dat ze gister een site lanceerde met feiten en cijfers 'die iedereen altijd al wilde weten, maar niet kon vinden en niet durfde vragen.' Verslaggever Gijs Herderscheê legt het uit in ons achter-de-schermen-blog.

Ook in #binnenskamers: D66 is vast aan het warmdraaien voor de verkiezingscampagne. Om de dag lanceert een Kamerlid een plannetje of een gepeperd persbericht, constateert verslaggever Robert Giebels.

Goede doelen zijn gokverslaafd

'Gokken en goede doelen zijn in Nederland onverbrekelijk verbonden', schrijft verslaggever Ariejan Korteweg in zijn wekelijkse column (+). 'De basisgedachte is simpel: koop een lot, en doe misschien je portemonnee, maar sowieso een goed doel een plezier.' De kansspelwetgeving wordt binnenkort besproken door de Tweede Kamer. De loterijen en de goede doelen lobbyen daarom samen tegen de digitale casino's en pokersites.

Kamerlid Van Veldhoven preludeert vast op de volgende formatie. Beeld null
Kamerlid Van Veldhoven preludeert vast op de volgende formatie.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden