Het Binnenhof: 19 juni

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld anp/de volkskrant

Goedemiddag. Verzint Herman Tjeenk Willink een list waarmee hij Alexander Pechtold en Gert-Jan Segers aan de onderhandelingstafel krijgt? Dat is de vraag van deze week.

Hier zijn uw Dagkoersen.

Deze nieuwsbrief dagelijks automatisch per e-mail ontvangen? Regel het hier heel eenvoudig.

Beeld de Volkskrant

DE FORMATIE, DAG 96
Segers/Asscher

Officieel is het geen formatiedag vandaag. Informateur Tjeenk Willink heeft althans geen gesprekken ingepland. Alle aandacht gaat daarom uit naar het gesprek van morgen, als Mark Rutte, Sybrand Buma en Alexander Pechtold zich weer bij hem moeten melden. Als het goed is hebben zij de vierdaagse gesprekspauze dan gebruikt om zich te bezinnen op wat zij nu echt willen.

De uitgangsposities kennen we. Rutte en Buma willen de ChristenUnie aan tafel, Pechtold houdt, nu GroenLinks hem is ontglipt, vast aan de PvdA. al is het maar omdat de PvdA ook in stemgedrag de meest logische combinatie vormt met VVD, CDA en D66.

Maar daarbij loopt Pechtold onverminderd tegen het probleem op dat PvdA-leider Asscher niet wil. Asscher wordt in eigen kring inmiddels bestookt met ongevraagde adviezen, maar dat heeft bij hem nog niet tot gewijzigde inzichten geleid. Hij blijft van mening dat de PvdA eerst een einde moet maken aan de verwarring in eigen kring.

Wie zich in elk geval bezint, is ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers, die natuurlijk ook voelt aankomen dat Tjeenk Willink een ultieme poging gaat doen om hem en Pechtold opnieuw aan tafel te krijgen. Segers overlegt vandaag 'op de hei' bij Delfgauw met zijn collega-Kamerleden en belangrijkste adviseurs. Regulier beraad, benadrukt een woordvoerder, niet speciaal over de formatie dus. Maar hij ontkent niet dat ook die ter sprake zal komen.

Enthousiast was Segers vanmorgen nog niet over Pechtolds partij. Op het nieuws dat de ChristenUnie zich in Arnhem terugtrekt uit het college, omdat met D66 niet valt samen te werken, reageerde Segers op Twitter zeer begripvol. 'Onvermijdelijk', was zijn oordeel.

De splijtzwam in Arnhem was het prostitutiebeleid. Dat zal ook Pechtold hebben genoteerd: weer een puntje erbij om morgen tegenover Tjeenk Willink te benadrukken hoe groot de cultuurverschillen tussen de partijen zijn.

Lodewijk Asscher op het Binnenhof.Beeld anp

OVERLEDEN
Henk van Rossum

Oud-SGP-leider Henk van Rossum is zaterdag op 97-jarige leeftijd overleden. Hij zat tot 1986 liefst 19 jaar namens de Staatkundig Gereformeerde Partij in de Tweede Kamer, waarvan vijf jaar als fractieleider.

Zijn entree maakte hij in het roerige verkiezingsjaar 1967, het jaar waarin de ontzuiling zich voor het eerst op het Binnenhof manifesteerde. Dat fenomeen ging aan de SGP uiteraard grotendeels voorbij, maar Van Rossum stond in eigen kring wel degelijk te boek als een vooruitstrevend man. Hij was de eerste SGP-politicus die zich (in 1968) in een documentaire over de Wet verontreiniging oppervlaktewater voor de televisie liet interviewen.

Ook viel hij op omdat hij af en toe een licht pak durfde te dragen. In de jaren negentig, toen het 'vrouwendebat' in de SGP intensief werd gevoerd, nam hij afstand van het partijbestuur dat aanstuurde op een verbod op het vrouwenlidmaatschap.

Van Rossum gaat ook de politieke geschiedenisboeken in als de man die de term 'aangeschoten wild' muntte. Hij had het over minister van Aardenne van Economische Zaken, die in grote moeilijkheden kwam in het debat over de afhandeling van de parlementaire enquête naar de ondergang van het scheepsbouwersconsortium Rijn-Schelde-Verolme.

'Het was een schot in de roos', schreef SGP-fractievoorlichter Menno de Bruyne later in een aan Van Rossum gewijd boek. 'Door de SGP-parlementariër zonder kwade bedoelingen gelost, maar met een voor de minister funeste uitwerking. In het volgende kabinet keerde hij niet meer terug. Deze door Van Rossum gemunte uitdrukking behoort tot op de dag van vandaag tot het officiële Algemeen Beschaafd Binnenhofs.'

Dat zullen Ivo Opstelten, Fred Teeven, Ard van der Steur en Wilma Mansveld volmondig beamen.

Henk van Rossum in 1968.Beeld ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden