Het Binnenhof: 19 april

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag, dag 34 brengt vooralsnog geen doorbraak in de formatie. Wel werd duidelijk dat nog niet alle GroenLinksers gewend zijn aan de verloving met de VVD.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks per mail ontvangen? Meld u eenvoudig aan via volkskrant.nl/dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

DE FORMATIE
Dag 34

Zodra er nieuws is uit de kabinetsformatie hoort u het uiteraard meteen, maar voorlopig moeten we het doen met VVD-leider Rutte die onvermoeibaar selfies maakt met de schoolklassen op het Binnenhof. Gevraagd naar de ontwikkelingen binnenskamers hield hij het er vandaag op dat het 'inderdaad soms knettert', zoals informateur Schippers vorige week al zei.

Lichtpuntje voor de formatiewatchers: D66-voorman Pechtold liet zich vandaag ontvallen dat het nog te vroeg is om te zeggen dat 'een volgende fase' is aangebroken. 'We hebben nog anderhalve dag', sprak hij veelbelovend. Zullen we dan toch nog voor aanvang van het meireces, aanstaande vrijdag, iets meer horen over de voortgang?

Beeld anp

VERRASSING VAN DE DAG
Özdils maidenspeech

Vooralsnog moeten we het doen met de signalen die ons bereiken vanuit de gewone vergaderzaal waar parallel aan de formatie het werk gewoon doorgaat. Vandaag bleek daar dat nog niet alle GroenLinksers zijn gewend aan het idee dat de VVD mogelijk de aanstaande coalitiepartner is.

Zihni Özdil, kersvers Kamerlid voor GroenLinks, haalde in zijn maidenspeech gezellig uit naar rechtse partijen in het algemeen en de VVD in het bijzonder. 'Onder luid gejuich van onze rechtse vrienden hebben we stap voor stap onze manier van leven, die geworteld is in onze westerse, Europese idealen, de prullenbak ingegooid.'

Özdil oogstte gefronste wenkbrauwen bij de VVD, maar die liet zich verder niet uit de tent lokken. De 'oppositie-in-wording' genoot uiteraard en pookte het vuurtje verder op. 'Dat belooft nog wat met de formatie', wreef SP'er Jasper van Dijk zich in de handen.

Lodewijk Asscher, PvdA-fractievoorzitter, maar nu nog in zijn rol als minister, kwam vilein uit de hoek: 'Ik houd er wel van, binnenkomen met een getrokken middelvinger naar iedereen om u heen. Ik sluit me aan bij de verwachting dat het heel mooi wordt. Moge u veel coalities verdedigen, de komende jaren.'

Beeld anp

ONDERZOEK VAN DE DAG
Wie kleurt het nieuws?

Wie is de waakhond op sociale media? Die vraag onderzochten Utrechtse studenten in opdracht van het Genootschap van Hoofdredacteuren. De Utrecht Data School (onderdeel van de UU) analyseerde het socialmediagebruik van (kandidaat-)politici tussen januari en de verkiezingen van 15 maart.

Heel verrassend zijn de resultaten niet, toch moeten traditionele media zich achter de oren krabben. Het zorgvuldig samengestelde Journaal, de nieuwssite of de krant worden door politici op Twitter en Facebook vakkundig uit elkaar getrokken in delen en voorzien van gekleurde context opnieuw opgediend aan de achterban.

Een NOS-bericht over beveiliging van een joodse school wordt op de Facebookpagina van Forum voor Democratie geduid als voorbeeld van gefaald immigratiebeleid van gevestigde partijen. 'Stem FvD om de integratieproblemen nu ECHT aan te pakken.' Het CDA grijpt een bericht over het koningshuis, eveneens van de NOS, aan om de eigen koningsgezindheid te etaleren en het gebrek daaraan bij andere partijen te hekelen.

Met de 'filterbubbel' (een veel gebruikt woord in tijden van nepnieuws) valt het mee, stellen de onderzoekers. Alle partijen putten voor hun socialmediagebruik uit alle traditionele media, van NOS tot RTL en van de Telegraaf tot de Volkskrant. Alleen op uiterst rechts ontdekten de onderzoekers een bubbeltje: partijen als PVV, Forum voor Democratie en VNL deelden veelvuldig berichten van opiniërende rechtse media als De Dagelijkse Standaard, The Post Online en Powned, bronnen die door andere partijen aanzienlijk minder worden aangehaald.

Beeld anp

ONDERTUSSEN IN...
de PVV

'De PVV moet verantwoordelijkheid gaan dragen, zoals de SP dat heeft gedaan. Ook als je dan compromissen moet sluiten. Als de partij straks lokaal geworteld is, moet er wel met de PVV gepraat worden, ook wanneer niemand daar zin in heeft. Dan was dit de laatste keer dat we konden worden buitengesloten.'

Rob de Jong, nummer 31 op de PVV-kieslijst bij de landelijke verkiezingen, was een voorname trofee voor Geert Wilders. De Jong gaf zijn positie van fractieleider van de VVD in Haarlem op om de enige overloper te worden onder vijftig PVV-kandidaten. De PVV haalde twintig zetels, De Jong viel ruimschoots buiten de boot. Maar wil nu wel doen wat hij als kandidaat-Kamerlid niet aandurfde: vertellen wat hem bezielde.

Verslaggever Ariejan Korteweg vroeg hem naar zijn drijfveren en doet donderdag verslag in de krant: 'Politiek is meer dan ratio. De VVD is zelfgenoegzaam geworden. Onder PVV'ers hangt een rebels sfeertje dat mij aanspreekt.' Zijn visie op migratie: 'Ik wens iedereen rijkdom en geluk. Alleen niet hier.'

Beeld Ariejan Korteweg

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden