Het Binnenhof: 18 september

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Wij troffen vandaag in perscentrum Nieuwspoort een goedgemutste premier Rutte. De begroting haalt het dit najaar wel, voorspelde hij. Onze verslaggever Frank Hendrickx observeert ondertussen dat het kabinet van binnenuit langzaam door de coalitie wordt afgebroken.

Hét gespreksonderwerp op het Binnenhof blijft de vluchtelingenproblematiek. Zelfs Rutte meent dat het tijd is om een statement te maken: hij kondigde aan binnenkort een azc te bezoeken.

En ook vrijdagmiddag echoën de snijdende woorden van Geert Wilders nog na: 'Dit is een nepparlement', sneerde hij gisteren. 'Ongepast en onzin', zei de premier vandaag.

Dat en meer kleurt deze vrijdag op het Binnenhof:

Beeld de Volkskrant

CITAAT VAN DE DAG
'U zult mij zeker ook gaan aantreffen op locaties'

Plots was de premier om. In navolging van een handvol Europese leiders zal ook Rutte binnenkort een asielzoekerscentrum bezoeken, zei hij vandaag bij zijn persconferentie. Opvallend, want twee weken geleden had hij daar nog geen enkele behoefte aan. Dat Merkel naar opvanglocaties ging, was voor hem geen reden dat voorbeeld te volgen, zei hij toen.

Waarom is hij van gedachten veranderd, vroegen wij. 'Ik heb een andere reden om dit te willen doen', antwoordde Rutte. Hij wil niet, zoals Merkel deed, vooral de asielzoekers een hart onder de riem steken. 'Ik ga niet alleen kijken bij een asielzoekerscentrum, maar ik ga ook met mensen praten die daarmee te maken hebben in de omgeving. Hoe reageren mensen erop, welke zorgen leven er?'

Een datum noemde hij nog niet. Wij houden de agenda van de premier de komende weken scherp in de gaten.

Rutte in Nieuwspoort: 'U zult mij zeker gaan aantreffen bij opvanglocaties.' Beeld anp

KAMERLID VAN DE DAG
De 'prachtige tweet' van Jan Vos

Het zou flauw zijn te beweren dat Jan Vos zichzelf donderdagavond op de kaart zette. We kenden het PvdA-Kamerlid natuurlijk al uit de soms hoogoplopende debatten over het Gronings gas. Maar toch, als Jan Vos zichzelf vandaag opzoekt op internet, gaat het niet meer over gas maar over Wilders en het fascisme. Op Twitter schreef hij: 'Slottekst Wilders toont openlijke kenmerken van fascistoïde leiderschap: 't parlement is nep en 't volk moet in verzet: weg met de democratie'.

Dat was vlak nadat PVV-leider Wilders donderdagavond voor het sluiten van de Algemene Beschouwingen nog één keer zijn kans greep om zijn 138 collega-Kamerleden te beledigen die niet in de PVV-fractie zitten. 'Het is een nepparlement, een nepparlement dat niemand vertegenwoordigt. Buiten deze Kamer zijn de mensen radeloos. Ons volk wordt vervangen door islamitische nieuwkomers. Dit parlement dat de meerderheid van de bevolking niet meer vertegenwoordigt, laat het gewoon gebeuren.'

Hier bij de NOS een fragment van de felle woordenwisseling die daarop volgde met D66-voorman Pechtold. Opvallend detail: de Pvda-fractie roffelde luid op de bankjes na elk punt dat Pechtold maakte. Hun eigen fractieleider Diederik Samsom echter hield zich buiten het debat en liet Wilders dit keer begaan.

Rutte was vrijdag kort over de tirade van Wilders. 'Ongepast', zei hij, 'maar het is zo'n onzin, laten we er niet te veel tijd aan besteden.'

En Jan Vos? Die was donderdag binnen enkele minuten de meestbesproken Nederlander op de sociale media. En daar heeft hij geen spijt van. 'Ik sta erachter', zei hij later. 'Het is een prachtige tweet. Wilders zegt dat dit een nepparlement is, terwijl het gekozen is door alle Nederlanders. Ik ben trots op onze democratie. Ik ben heel blij dat we in Nederland vrije verkiezingen hebben. Het is niet de bedoeling dat de heer Wilders in zijn eentje gaat uitmaken wat het Nederlandse volk doet.'

ONDERTUSSEN IN...
De voorzittersstoel (3)

En zo ging het toch ook weer over de Kamervoorzitter. Want waarom liet zij Wilders begaan? Mag dat zomaar, in het parlement zeggen dat het parlement een nepparlement is?

Pechtold zei na afloop van niet. 'De voorzitter, die een heel afstandelijke manier van voorzitter heeft, heeft hier echt een fout gemaakt. Als iemand twijfels plaatst bij de legitimiteit van de democratie, dan moet de voorzitter daarvan iets vinden. Een grote fout waarvoor ze zich, op een rustig moment, nog maar eens moet verantwoorden.'

Van Miltenburg zelf maakte zich, zoals inmiddels gebruikelijk, zo snel mogelijk uit de voeten toen haar na afloop door de wachtende pers om commentaar werd gevraagd. 'Ik heb vandaag alle geluiden gehoord die er in de Nederlandse samenleving zijn. Dat maakt mij een heel trotse voorzitter van deze Tweede Kamer.'

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg: 'Ik heb vandaag alle geluiden gehoord die er in de Nederlandse samenleving zijn.' Beeld anp

WAT WE GAAN LEZEN
Betonrot in de coalitie

Politiek verslaggever Frank Hendrickx ziet het chagrijn groeien binnen de coalitie. Mark Rutte deed zijn best, maar de premier kon deze week niet maskeren dat de daadkracht van zijn kabinet grotendeels is vervlogen. Belangrijke dossiers lopen vast in studiegroepen en analyses. Het belastingstelsel, de zzp'ers, de arbeidsmarkt: de coalitie kan of wil er niet meer uitkomen.

De leiders van VVD en PvdA werken nog steeds innig samen om het kabinet overeind te houden, maar de grondtroepen zijn begonnen met de trage demontage van Rutte II. Het animo voor nieuwe compromissen is tot een minimum geslonken; anonieme lekken en onrealistische eisen ondermijnen de ooit zo harmonieuze samenwerking.

Lees de analyse van Frank dit weekeinde in de Volkskrant.

ONDERTUSSEN IN #BINNENSKAMERS
De publieke flirt van Van Vliet

De VVD blijkt toch een tegenbegroting te hebben ingediend bij de Algemene Financiële Beschouwingen. Echter: hij is niet van de VVD-fractie in de Tweede Kamer, maar van de man die herhaaldelijk te kennen heeft gegeven daar in te willen zitten: Roland van Vliet. Deze na de 'minder, minder, minder'-uitspraak van Wilders uit de PVV-fractie gestapte belastingadviseur heeft zich als de Partij Van Vliet uitgeleefd in een eigengemaakte begroting. Eentje waar rechts Nederland de vingers bij aflikt, zou de premier zeggen. Robert Giebels schrijft erover in ons achter-de-schermen-blog #binnenskamers.

Ook in #binnenskamers: the making of Amazing Grace. De SGP trok de stoute schoenen aan en organiseerde zonder toestemming een flashmob in het Kamergebouw.

De tegenbegroting van de VVD kwam dit jaar van ex-PVV'er Roland van Vliet (rechts). Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.