Het Binnenhof: 18 november

Uw politieke nieuwsbrief

Frank Hendrickx
null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

Goedemiddag. Ze is vicefractievoorzitter, kreeg in 2012 drie keer zoveel voorkeursstemmen als de huidige partijleider en was het groene gezicht van GroenLinks: toch is er voor Liesbeth van Tongeren na zes jaar Kamerlidmaatschap geen plaats meer op de lijst. Opnieuw een pijnlijke exit op het Binnenhof.

En verder: een nieuwe partij ziet het daglicht en Alexander Pechtold overtoept zijn schrijvende conculega's.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het via volkskrant.nl/dagkoersen.

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

AFVALLER VAN DE DAG
Van Tongeren mag gaan

En weer valt het doek voor een kleurrijk Kamerlid. Vorige week sneuvelde VVD-fractiesecretaris Ton Elias, nu heeft GroenLinks-vicefractievoorzitter Liesbeth van Tongeren te horen gekregen dat ze niet meer hoeft terug te keren na de verkiezingen.

Verrassend, want Van Tongeren was het groene gezicht van de partij. Onzichtbaar was ze ook niet: in 2012 kreeg ze als nummer drie 10.205 voorkeursstemmen. Nummer vier, de huidige partijleider Jesse Klaver, bleef toen nog steken op 3.351 stemmen.

Van Tongeren kapittelde de afgelopen jaren onvermoeibaar het milieubeleid van het kabinet. Er moest meer gebeuren en sneller. De feministe was er ook van overtuigd dat windmolens voor de kust een toeristisch attractie zijn en ergerde zich mateloos aan de kritische beschouwingen van Volkskrantcolumnist Martin Sommer. De hoofdredacteur moest er zelfs aan te pas komen.

Toch sloot Van Tongeren ook opmerkelijke allianties. Zo streed ze samen met de toenmalige RTL-journalist en huidige VVD-communicatiestrateeg Kees Berghuis voor een hogere maximumsnelheid voor elektrische auto's.

Van Tongeren staat bekend als eigenzinnig, een eigenschap die niet altijd gewaardeerd wordt in Den Haag, zoals Ariejan Korteweg deze week schreef. Ligt de robotisering van de Tweede Kamer op de loer?

Zondag presenteert GroenLinks de nieuwe lijst. Zonder Van Tongeren, maar naar verluidt wel met enkele opmerkelijke nieuwe namen. Zo schrijft NRC bijvoorbeeld dat partijcoryfee Kathalijne Buitenweg de nummer twee van de lijst is.

De kandidatencommissie heeft Van Tongeren bedankt. Beeld anp
De kandidatencommissie heeft Van Tongeren bedankt.Beeld anp
Liesbeth van Tongeren streed voor windmolens. Beeld anp
Liesbeth van Tongeren streed voor windmolens.Beeld anp

PARTIJ VAN DE DAG
Sterk ziet ruimte in het midden

Er staan al heel wat partijen klaar om mee te doen aan de verkiezingen, maar de rek is er nog lang niet uit. Parti du jour: 'Sterk', een beweging die zich presenteert als alternatief voor de middenpartijen.

Met een prikkelend persbericht ('Gezien het unieke aan dit gebeuren zal dit een hoge nieuwswaarde hebben') wisten de initiatiefnemers vanochtend in elk geval een handvol journalisten naar de persconferentie te lokken.

Sterk bestaat vooralsnog uit oprichter Paul Korremans en lijsttrekker Jan de Visser. 'Keurige heren in nette pakken', noteert politiek verslaggever Joost de Vries. 'De laatste is advocaat en heeft een verleden bij het CDA. Samen zijn zij tot de conclusie gekomen dat de middenpartijen niet langer oplossingen bieden voor de problemen van deze tijd.'

Kernpunten van Sterk: alle flexwerkers een vast contract, maandelijks 100 euro sollicitatiebonus voor ouderen, een referendum over een nieuw zorgstelsel, criminelen laten betalen in plaats van vastzetten, begrijpelijke privacyverklaringen bij softwareupdates.

Sympathisanten kunnen zich melden bij www.sterkindepolitiek.nl.

Afwachten kan ook, want een nieuwe nieuwe partij staat ook al weer klaar: 'De partij voor de Niet-Stemmers'. Geen grap, bezweert initiatiefnemer en strafpleiter Peter Plasman bij de collega's van RTL Nieuws.

Ongewild gaan de gedachten deze vrijdagmiddag terug naar Van Kooten en De Bie, eveneens liefhebbers van nieuwe partijen. Het wachten blijft op de terugkeer van de Volkspartij tegen enge buren.

Slogan van Sterk: Ik sta Sterk. Beeld anp
Slogan van Sterk: Ik sta Sterk.Beeld anp

BOEK VAN DE DAG
Pechtold schrijft door

'Wie er bij wil horen op het Binnenhof schrijft een boek', constateerde chef politiek Raoul du Pré, eerder deze week.

Inmiddels is er een nieuwe trend: wie er bij wil horen, schrijft twee boeken. Jesse Klaver deed het al; Alexander Pechtold nu ook. Op 8 december verschijnt zijn nieuwste werk: 'Optimist in de politiek.'

Pechtold, die in 2012 debuteerde met Henk, Ingrid en Alexander, zal in zijn nieuwe 'urgente, persoonlijke en politieke boek' uitleggen wat hem drijft 'om zich nog steeds zo in te zetten voor zijn optimistische boodschap', aldus het persbericht van uitgever Hollands Diep.

Is daarmee het einde van de boekenhausse in zicht? Waarschijnlijk niet. Volkskrantcolumnist Jean-Pierre Geelen doet vandaag nog enkele suggesties voor schokkende memoires van het Binnenhof.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

De auteur en zijn werk. Beeld Hollands Diep
De auteur en zijn werk.Beeld Hollands Diep
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden