Het Binnenhof: 18 november

Uw politieke nieuwsbrief

Wiebes kijkt toe hoe de ene na de andere oppositiepartij zijn Belastingplan afwijst.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Als de Eerste Kamer in december net zo stemt als de Tweede Kamer vandaag deed, dan kan Wiebes zijn Belastingplan (met daarin Het Zoet van 5 miljard) vergeten. Nog meer slecht nieuws voor het kabinet: de Groningse gaskraan moet verder dicht en dat kost 1,5 miljard euro aan inkomsten.

Hier zijn uw Dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

STEMMING VAN DE DAG
Oppositie dreigt belastingplan te torpederen

Het resultaat van de onderhandelingen over het belastingplan valt het beste af te lezen aan het gezicht van staatssecretaris Eric Wiebes. De vermoeidheid spat ervan af. Wekenlang heeft hij gepuzzeld. Telkens als hij het plaatje bijna rond had, bleek hij een stukje te missen en kon hij weer opnieuw beginnen. Of haalde hij elders uit de puzzel een stukje weg waardoor het bijna leek te kloppen, maar zat dan weer met een nieuw gat. Uiteindelijk leverde hij toch maar de onvoltooide puzzel in bij de Tweede Kamer: dit is het beste wat ik ervan kan maken, take it or leave it.

Het kabinet wil volgend jaar de belasting op arbeid verlagen met 5 miljard euro, maar daarvoor is steun nodig in de Eerste Kamer van tenminste twee oppositiepartijen. Vandaag kreeg Wiebes alleen steun van het CDA. Als de Eerste Kamer op 15 december trouw het stemgedrag van de fracties in de Tweede Kamer volgt, sneuvelt het belastingplan en gaat de lastenverlaging niet door.

Zot! Elke partij gunt de kiezers toch een cadeautje na jaren van economische crisis? Jawel, maar oppositiepartijen willen alleen meedoen met uitdelen als het kabinet ook wat wensen van hen inwilligt. Het is Wiebes niet gelukt al die wensen te verenigen tot één plan dat op genoeg steun kan rekenen in Tweede én Eerste Kamer. Hij heeft nog vier weken om een list te verzinnen.

Meer weten? Lees het nieuwsstuk hier.

'Wat ging er mis, meneer Wiebes?'Beeld anp

TEGENVALLER VAN DE DAG
1,5 miljard euro minder gasgeld

De uitspraak van de Raad van State betekent dit en volgend jaar een tegenvaller voor minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Uit zijn toelichting op de begroting van volgend jaar en uit antwoorden op Kamervragen van minister Henk Kamp van Economische Zaken blijkt dat dit jaar naar schatting bijna een half miljard euro minder de schatkist instroomt. Volgend jaar is dat bijna 1 miljard euro, berekende verslaggever Robert Giebels.

Dit jaar gaat de begroting van het kabinet uit van 30 miljard kuub gaswinning in Groningen. Dat zou eenmalig worden aangevuld met 3 miljard kuub 'extra beschikbaar uit de berging Norg', schrijft Dijsselbloem. Bij een maximaal door de Raad van State toegestane gaswinning van 27 miljard kuub, wordt dit jaar 3 miljard kuub minder verkocht dan door het kabinet begroot en volgend jaar 6 miljard kuub.

Kamp hanteert als vuistregel dat per miljard kuub minder de 'derving aan aardgasbaten' circa 160 miljoen euro is. Dat betekent 480 miljoen euro minder inkomsten in 2015 en het dubbele in 2016.

Minder gasinkomsten zorgen voor tegenvallende economische groei, zo memoreerde het Centraal Bureau voor de Statistiek eerder deze maand nog maar eens. De Groningse gaskraan is eerder dit jaar al een paar kuub dichtgedraaid en dat betekent minder export van gas en meer import 'om de lagere binnenlandse aardgaswinning te compenseren', stelt het CBS. In- en uitvoer tegen elkaar weggestreept, resulteerde in een negatieve bijdrage aan de groei.

In plaats van 0,6 procent, groeide de economie in het derde kwartaal daardoor met 0,1 procent. Dat vertekent volgens het CBS dat de Nederlandse economie wel goed presteert.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken moet volgend jaar de gaskraan nog verder dichtdraaien.Beeld anp

SCENARIO VAN DE DAG
Schengen op de helling

De Europese Unie worstelt al maanden met een onophoudelijke stroom aan vluchtelingen. Sinds vrijdag lijkt ook nog eens de vrees bevestigd dat terroristen via de Balkanroute Europa binnenkomen. Veruit de meeste vluchtelingen willen naar het rijke West-Europa, en dan het liefst het Duitsland van Angela 'Wir schaffen es' Merkel. Op papier is de EU tot beleid gekomen: strengere controle van de buitengrenzen, hotspots in Griekenland en Italië, herverdeling van vluchtelingen, mensen sneller terugsturen. In de praktijk komt er nog weinig van terecht. Landen komen mondjesmaat met geld en middelen over de brug, de hotspots komen niet van de grond, herverdeling lukt niet.

Vijf landen spelen met de gedachte om het heft in eigen handen te nemen: Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk. Ze willen serieus werk maken van het Europees beleid, maar dan binnen de eigen grenzen. Het moet een 'mini-Schengen worden', kopte De Telegraaf vanochtend. Dat gaat te kort door de bocht, zeggen bronnen. Het plan dient ook als inzet van onderhandelingen. Als de zuidelijke lidstaten hun eigen gang blijven gaan, moeten ze minstens de indruk krijgen dat de West-Europese landen daar ook toe bereid zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden