Het Binnenhof: 18 mei

Uw politieke nieuwsbrief

Joost de Vries
D66-leider Pechtold spreekt met de pers na zijn gesprek met informateur Schippers. Beeld ANP/de Volkskrant
D66-leider Pechtold spreekt met de pers na zijn gesprek met informateur Schippers.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. De formatie gaat haar tweede ronde in. D66-leider Pechtold verhoogt de inzet. En nieuws uit het VVD-partijkantoor: voorzitter Henry Keizer houdt de eer aan zichzelf.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

DE FORMATIE - DAG 64
Pechtold wil (nog) niet

Na een simpele optelsom (GroenLinks is afgevallen, SP en PvdA willen niet, PVV mag niet) blijft één combinatie over: VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Maar er zit een kink in de kabel: Alexander Pechtold. Na het stuklopen van de poging met GroenLinks is hij de teleurstelling nog niet te boven. Hij heeft weinig trek om Klaver in te ruilen voor Segers. Ten eerste heeft Segers slechts vijf zetels in de aanbieding en Klaver veertien. Ten tweede kan Pechtold het inhoudelijk veel minder goed vinden met Segers dan met Klaver.

D66 wil werk maken van progressieve plannen rond voltooid leven en orgaandonatie, maar in een combinatie met twee christelijke partijen komt daar waarschijnlijk niks van terecht. 'Voltooid leven' is een breekpunt voor Segers, D66 mag zelfs niet op eigen houtje steun verzamelen in de Kamer als de ChristenUnie meedoet aan een coalitie. Dus vindt Pechtold regeren met Segers 'onwenselijk'.

Informateur Schippers gaat intussen in razende vaart door met de onvermijdelijke stappen. Nadat alle fractieleiders een voor een hun zegje bij haar hadden gedaan, moest Pechtold vanmiddag nog een keer langskomen in de Stadhouderskamer. Wilde hij echt niet gaan praten met Segers? Na drie kwartier stond hij weer buiten: nee, hij wil echt (nog) niet gaan praten met Segers.

Een coalitie met D66 en de ChristenUnie heeft 'weinig kans van slagen', zei hij. Asscher en Roemer moesten eerst nog maar eens duidelijk maken waarom zij niet over hun schaduw heenspringen en het gesprek aangaan. Kort daarop volgde een nieuw bericht van Schippers: Sybrand Buma mag nog eens langskomen. Hij wordt om 18.00 uur verwacht.

Wie toept over? Wie gaat mee?

Nee, zegt Pechtold, hij wil liever niet met de ChristenUnie. Beeld anp
Nee, zegt Pechtold, hij wil liever niet met de ChristenUnie.Beeld anp

VERTREK VAN DE DAG
Keizer af

Aan de vooravond van het VVD-congres gaat Henry Keizer ten onder aan de controverse die hem al bijna een maand achtervolgt. De VVD-voorzitter geeft zijn hamer terug aan het partijbestuur. Eind april publiceerde Follow the Money een verhaal over de zakenman die Keizer in het dagelijks leven is. In 2012 nam hij het uitvaartbedrijf De Facultatieve over voor 12,5 miljoen euro, het bedrijf was volgens het jaarverslag 31,5 miljoen waard. Keizer had bij deze 'management buy out' een wel heel handige deal gesloten, schreef FTM. Hij was bestuurder van het bedrijf dat hij kocht en adviseur van de vereniging die de onderneming verkocht.

Alles is transparant en integer verlopen en alle betrokken partijen zijn ook nu nog tevreden over de transactie, stelt Keizer. Toch wil de onrust maar niet gaan liggen. Het heeft hem doen besluiten op te stappen. 'Onze partij heeft een voorzitter nodig die zich volledig kan inzetten en concentreren op de uitoefening van zijn taak.' Hijzelf heeft tijd nodig om zijn blazoen te vrijwaren van opgelopen smetten. 'Het is nodig dat ik mij concentreer op het weerleggen van de stroom van onware beschuldigingen en insinuaties.'

Keizer zou dit weekeinde op het VVD-congres herbenoemd worden als voorzitter, hij was de enige kandidaat. De partij zal op zoek moeten naar een nieuwe preses. Onderwijl neemt de vicevoorzitter die taak waar. Keizer had zich al gemeld bij de integriteitscommissie van de VVD. Nu hij voorzitter af is, beraadt de commissie zich op de vraag of verder onderzoek nog zin heeft.

VVD-voorzitter Henry Keizer in het kantoor van zijn bedrijf. Beeld anp
VVD-voorzitter Henry Keizer in het kantoor van zijn bedrijf.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden