Het Binnenhof: 18 mei

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld DENK/de Volkskrant

Goedemiddag. Het is een uiterst vrolijke dag op het Binnenhof. Jeroen Dijsselbloem lacht om de cijfers: de staatsschuld daalt! De jongens van DENK lachen om hun nieuwste aanwinst, Sylvana Simons. En de mannenbroeders van de SGP lachen om Goedele Liekens. Alsof zij nog seksuele voorlichting nodig hebben!

Hier zijn uw Dagkoersen, die u ook per e-mail kunt ontvangen.

Beeld de Volkskrant

OPKIKKER VAN DE DAG
Zonnige cijfers

Het is een mooie dag voor Jeroen Dijsselbloem. Als eerste minister van Financiën sinds Gerrit Zalm (in 2006) kon hij vandaag melden dat de staatsschuld is gedaald. Van 451 miljard euro in 2014 naar 442 miljard in 2015. Dat is 65 procent van het bruto binnenlands product. Nog altijd fiks hoger dan voordat de crisis toesloeg - toen was het nog 45 procent.

Zo is er geen ontkomen aan vandaag: het is de derde woensdag in mei. Verantwoordingsdag! Cijferdag! Alle ministeries blikken terug op hun presteren in het voorbije jaar. En de Algemene Rekenkamer velt daarover dan weer een oordeel.

In zijn rol van schatkistbewaarder toont Dijsselbloem zich bijzonder optimistisch. Verslaggever Robert Giebels: 'Ondanks de tegenvallers (4 miljard minder aan gasinkomsten en hogere uitgaven voor de asielopvang) is het tekort op de begroting 2,2 miljard euro lager dan begroot. De oorzaak: meevallers in de sociale zekerheid (1,6 miljard) en de zorg (1,2 miljard). '

'Ook 2016 wordt een topjaar', zo drukt de minister alle neigingen tot zwartkijkerij bij de oppositie bij voorbaat de kop in. Duitsland gaat het goed, de economie in de eurozone trekt aan en zelfs de 'kwestie Griekenland' heeft er in lange tijd niet zo gunstig uitgezien, aldus Dijsselbloem.

Zelfs over een eventuele Brexit maakt hij zich vooralsnog geen zorgen. 'De peilingen zien er gunstig uit, dus voor tegenstanders van de Brexit.'

De Rekenkamer moest eraan te pas komen om te voorkomen dat de coalitiepartijen in polonaise door de Tweede Kamer gingen.

Minister Dijsselbloem.Beeld anp

DEBAT VAN DE DAG
Umar en de lange arm

17 dagen had Ebru Umar landarrest in Turkije, op verdenking van het beledigen van president Erdogan. Nu ze terug is, is een debat over haar arrestatie overbodig, schreef zij gisteren in Metro. De Kamerleden zouden er beter aan doen zich druk te maken over de falende multiculturele samenleving, stelt ze. 'Deze voorlopig door Turkije vrijgelaten columniste eist van Nederlandse politici het lef om vooruit te kijken in plaats van achterom.'

Helaas voor Umar gaat het debat vandaag toch echt over haar en over Turkije, veel meer dan over de multiculturele samenleving hier. Haar arrestatie is voor velen een bevestiging van de (steeds langere) lange arm van de Turkse president. Recip Tayyip Erdogan is niet gediend van kritiek, of die nu binnen of buiten Turkije wordt geuit. Alle fracties willen van premier Rutte en minister Koenders van Buitenlandse Zaken weten hoe zij de Turkse invloed in Nederland aan banden gaan leggen.

Premier Rutte begon zijn bijdrage aan het debat zojuist met een statement: 'Mensen moeten zich in dit land vrij kunnen voelen om hun eigen keuzes te maken en eigen opvattingen te ventileren (...) Wij kunnen op geen enkele manier accepteren dat Turkije intervenieert in wat mensen geloven, zeggen en doen. Wij zullen in alle scherpte stelling moeten nemen. Dit vinden wij niet aanvaardbaar.'

Speciale interesse voor het debat komt van de Nederlands-Turkse Kamerleden. 'Alles wat niet AK-partij is, dat is de grote vijand. Het enge is dat die retoriek wordt geïmporteerd naar Nederland', zegt onder anderen het PvdA-Kamerlid Keklik Yücel in de Volkskrant van vandaag.

Bert Koenders en Mark Rutte in gesprek tijdens het debat over de relatie met Turkije.Beeld anp

STUNTJE VAN DE DAG
Sylvana in de Kamer?

Een uitstekend gevoel voor timing en publiciteit kan de nieuwe migrantenpartij DENK niet worden ontzegd: net toen de Kamer zich vanmiddag stortte op de lange arm van de Turkse regering - een voor DENK onwelgevallig onderwerp - kaapte de partij de aandacht met de presentatie van de nieuwste aanwinst: Tv-presentatrice Sylvana Simons komt bij de komende verkiezingen op de kandidatenlijst van de huidige tweemansfractie.Volgens partijvoorzitter Selçuk Öztürk staat ze in ieder geval op een 'verkiesbare plaats' , al is de lijst nog niet rond.

Met Simons, die haar wortels in Suriname heeft, verbreedt Denk zich verder. Eerder gingen de Turkse Nederlanders Kuzu en Özturk al in zee met voorzitter Farid Azarkan van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders. Ook hij komt op de kieslijst.

In een filmpje op DENKs facebooksite verklaart Simons haar motivatie. 'Samenleven betekent niet dat één groep dominant is en dat andere groepen zich daar maar naar te schikken hebben (...) Het is tijd dat de politiek en de hele maatschappij zich realiseert dat de structuren die 60 jaar geleden werkten dat vandaag niet meer doen (...) Laat je niet langer in de maling nemen, laat je niet langer wegzetten als een minderjarige groep binnen deze samenleving.'

Sylvana SimonsBeeld DENK

ONDERTUSSEN IN DE KAMER...
...behoeft de SGP geen voorlichting

En terwijl de verkiezingen van volgend jaar zich zo al aardig opdringen, moet de huidige Tweede Kamer nog even gewoon door met het dagelijks werk. Hoewel gewoon...het zoemt en gonst al de hele week in de wandelgangen: 'Goedele komt!'

De ex-Miss België, psychologe en seksuologe, komt donderdag met een groep scholieren een openbare les seksuele opvoeding geven in de Tweede Kamer. Kamerleden zijn welkom bij het 'gesprek'. Naar verluidt hebben zich zo'n vijftien leden aangemeld. Vrij veel voor een commissievergadering van Onderwijs. Gewone Nederlanders zijn overigens ook welkom, op de publieke tribune - van elf tot twaalf in de Groenewegzaal in de Tweede Kamer maar ook live te volgen via de site van de Kamer.

Het gaat natuurlijk om de publiciteit. Rutgers, het kenniscentrum seksualiteit, organiseert de happening. Doel is dat seksuele voorlichting een 'kerndoel' van het onderwijs wordt. En toevallig is het morgen de wereldwijde actiedag over seksuele en relationele vorming.

Natuurlijk staat niet iedereen te trappelen om Liekens in het echt te zien. SGP en CU bijvoorbeeld laten de gezelligheid aan zich voorbijgaan, net zoals trouwens GroenLinks. De SGP moet er niets van hebben, tekent verslaggever Gijs Herderscheê op. 'Wij weten wel waar Abraham de mosterd haalt', aldus de fractievoorlichter. Zijn collega-woordvoerder laat zich ontvallen dat hij eind van het jaar zijn tweede kind verwacht. Roelof Bisschop, het SGP-Kamerlid dat lid is van de commissie Onderwijs, overtreft hem: 'Ik heb zes kinderen en twee kleinkinderen. Ik heb geen les nodig hoor.'

Voorlichting hoort wat de SGP betreft thuis in huiselijke kring, niet in het onderwijs. Blijft natuurlijk saillant dat SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij Goedele Liekens wél op Twitter volgt.

Bij de ChristenUnie vinden ze voorlichting nuttig, maar niet in deze opzet. 'We voelen er niets voor om ons voor een mediahappening te laten gebruiken.' Bij GroenLinks is personeelsgebrek de oorzaak van het wegblijven. Rik Grashoff geeft de voorkeur aan een belastingdebat.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Goedele Liekens.Beeld ANP/ montage AD
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden