Het Binnenhof: 18 januari

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Alles aan een verkiezingsdebat is politiek, ook de organisatie. En dus is 50Plus boos op de Drenthse commissaris van de koning Jacques Tichelaar. Eveneens boos: de parlementaire pers. Want ze werd voorgelogen door scholierenclub Laks.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het hier.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

FITTIE VAN DE DAG
Nagel versus Tichelaar

Jacques Tichelaar, PvdA'er en commissaris van de koning in Drenthe, heeft 'een bom' onder een aanstaand verkiezingsdebat gelegd, zo berichten regionale media uit het noorden van het land. Een verwoed welles-nietes blijkt gaande tussen de drie lokale omroepen die het debat op 8 februari zullen uitzenden en de organisatoren: Tichelaar en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Zowel over de inhoud als de line-up is commotie ontstaan.

De omroepen RTV Noord, Drenthe en Fryslân wilden onderwerpen als 'de boze Nederlander' en 'het asielbeleid' op de rol en ze vonden dat 50Plus moest worden uitgenodigd, ook omdat die andere protestpartij, de PVV, geen gehoor gaf. Bij beide verzoeken kregen ze nul op het rekest van de organisatie. Daarom melden de omroepen vandaag dat ze 'de handen aftrekken' van de inhoud. De uitzending gaat wel door.

Nu de lokale zenders de ruzie wereldkundig maken, laat ook 50Plus-voorzitter Jan Nagel zijn onvrede horen. In november al had hij Tichelaar een mail op hoge poten gestuurd waarin hij deelname eiste. 'U dient te respecteren dat 50Plus in deze peiling (van De Hond, red.) boven uw eigen partij staat die u wel heeft uitgenodigd.' Tichelaar mailde hem begin december terug dat enkel de acht grootste in de huidige Kamer welkom zijn en dat hij bovendien niet was gediend van Nagels toon.

Triest, vindt Nagel. 'Wij staan op het dubbele aantal van de ChristenUnie en zij mogen wel meedoen, maar wij niet.' Hij hoopt dat Tichelaar 'zijn Haagse bril even afzet'. Sinds de vorige verkiezingen is 50Plus flink gegroeid in de peilingen en zijn ouderenzorg en pensioenen hot topics. Die onderwerpen mogen in het noorden niet ontbreken, stelt Nagel. Lijsttrekker Henk Krol is beschikbaar, zegt hij, mocht de uitnodiging alsnog komen.

50Plus-voorzitter Jan Nagel. Beeld ANP
50Plus-voorzitter Jan Nagel.Beeld ANP

Reactie Jacques Tichelaar

In het debat zal ook ruimte zijn voor actuele thema's als 'de boze burger' en de vluchtelingenproblemathiek, zegt commissaris van de koning Tichelaar in een reactie. Hij benadrukt dat de afspraak met de regionale omroepen enkel het live uitzenden van het debat betrof. Omdat de omroepen hun presentatoren terugtrekken, zal Ferry Mingelen de hele avond voor zijn rekening nemen, inclusief de regionale thema's. In overleg met het SNN is gekozen om alleen de acht lijsttrekkers van de grootste partijen in de huidige Kamer uit te nodigen. 'Bij vorige verkiezingen waren er elf lijsttrekkers en stonden ze in twee rijen achter elkaar. Dat wilden we dit keer voorkomen.' Henk Krol, met één zetel in de Kamer, is daarom niet welkom, ook niet als de PVV uiteindelijk niet komt opdagen. 'Of de PVV wel of niet komt staat los van 50Plus.'

NEPNIEUWS VAN DE DAG
LAKS loog

'Grapje!', zei scholierenbelangenclub LAKS vandaag. De actiegroep had weliswaar maandag een zaaltje in Nieuwspoort gehuurd, een programma en een lijsttrekker gepresenteerd en een politieke website gelanceerd. 'Lijsttrekker' Sven Annen had daar tegenover het journaille bij hoog en laag volgehouden dat zijn politieke ambities serieus waren. Meerdere media, waaronder uw Dagkoersen, hadden hier melding van gemaakt. Toch was er sprake van een 'hoax', zo bleek twee dagen later.

Het LAKS wilde niet écht de politiek in, maar had slechts het land voorgelogen om aandacht te vragen voor zijn zorgen over het onderwijsbeleid. Het jeugdige kattenkwaad lijkt averechts uit te pakken. Media voelen zich belazerd. Bij de NOS hoeft het LAKS voorlopig niet aan te kloppen, schreef de hoofdredactie in een boze brief. 'Het Laks liegt', koppen nieuwssites. En in alle verontwaardiging verdwijnt het 20-puntenplan van de scholieren naar de achtergrond.

Het LAKS presenteerde maandag zijn politieke ambities in Nieuwspoort. Beeld anp
Het LAKS presenteerde maandag zijn politieke ambities in Nieuwspoort.Beeld anp

BELOFTE VAN DE DAG
Meer, meer, meer 130

Premier Rutte liet zich eens ontvallen: 'Elke keer als je zo'n bord met 130 ziet, denk je even aan het kabinet.' De verhoging van de maximum snelheid was een van de 'leuke dingen voor de mensen' waarmee de VVD succes boekte in voorgaande campagnes. En ook in de aanloop naar deze verkiezingen is uitbreiding van de 130-km-wegen een VVD-belofte. Verkeersminister Schultz stelde vandaag in de Kamer dat volgend jaar 130 ook de norm wordt op de vijfbaansweg tussen Utrecht en Amsterdam, 'de landingsbaan' waar automobilisten slechts 100 kilometer per uur mogen vanwege het milieu en de belangen van omwonenden. Schultz gaat het regelen, echt waar. Er moet alleen nog wat 'groot onderhoud' aan de weg worden gedaan.

Minister Schultz met haar kroonjuweel: 130. Beeld anp
Minister Schultz met haar kroonjuweel: 130.Beeld anp

SLOGAN VAN DE DAG
#MinderMinderMinder

Prikkelend is het zeker, maar of de kiezer de dubbele boodschap begrijpt is een tweede. Norbert Klein en zijn Vrijzinnige Partij gaan de verkiezingen in met de slogan 'Minder, minder, minder'. Hij presenteerde de poster vanmiddag in het Haagse café Dudok. Klein wil niet echt 'minder, minder, minder', de tekst is bedoeld als aanklacht. Zo twittert hij bijvoorbeeld: '#MinderMinderMinder Waarom zo negatief? Kan het ook Meer? Onvoorwaardelijk basisinkomen voor 18 en ouder #VrijzinnigePartij.'

Dergelijke nuance ontbreekt op de verkiezingsposter. Klein doet een gewaagd beroep op het intellect van zijn achterban. De man van wie hij de slogan leende, Geert Wilders, kiest met de leus 'Nederland weer van ons' voor een eenduidiger boodschap.

Klein presenteert de nieuwe verkiezingsposter van zijn partij. Beeld anp
Klein presenteert de nieuwe verkiezingsposter van zijn partij.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden