Het Binnenhof: 18 december

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Het politieke theater sluit drie weken zijn deuren. Ook uw politieke nieuwsbrief last noodgedwongen een pauze in. Want zonder waan van de dag geen dagkoersen.

Maar niet voordat we het jaar hebben uitgeluid met koopman Kamp en dominee Asscher. Dit zijn de laatste Haagse dagkoersen van 2015. Een feestelijk reces gewenst en tot in het nieuwe jaar!

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Kamp draait vlak voor kerst gaskraan verder dicht

Naast het Belastingplan was het Groningse gas het afgelopen jaar ook zo'n voortslepende kwestie. Vandaag kwam minister Kamp maar weer eens met een nieuw gasbesluit. Bij zo'n besluit gaat het over twee dingen: hoe ver hij de gaskraan dichtdraait en hoeveel huizen hij herstelt en aardbevingsproof maakt.

In november verordonneerde de Raad van State dat de productie hooguit 27 miljard kuub mocht zijn. Verslaggever Robert Giebels rekende uit dat dit 1,5 miljard euro scheelt in Dijsselbloems schatkist. De minister van Financiën wilde toen dat bedrag niet bevestigen, vandaag wel. Het kabinet volgt dan ook het vonnis van de Raad van State. Het zou pas echt groot nieuws zijn geweest als Kamp dat niet had gedaan.

Het is een hap uit de begroting, zei Dijsselbloem over het gemiste gasgeld, maar we kunnen dat aan zonder nieuwe bezuinigingen. Maar een hap is het, legde Kamp nog eens uit. 'Toen het kabinet begon hielden we rekening met 10 miljard euro aan gasinkomsten per jaar, inmiddels staat 3,75 miljard in de planning. De helft van het verschil komt door de lagere gasprijs, de andere helft door de mindere gaswinning.'

Het CPB maakte begin deze week duidelijk dat door de mindere gasopbrengsten de economische groei lager uitpakt. Het gaat ons niet primair om het geld, wil Kamp graag gezegd hebben, maar om de veiligheid der Groningers. Alleen: Nederland heeft zich in langjarige contracten verplicht tot gaslevering aan buitenlandse afnemers. 'Ik balanceer tussen veiligheid en leveringszekerheid', zei Kamp. 'Uiteindelijk komt de gaswinning in Groningen een keer terecht bij nul, maar ik weet niet wanneer dat is.'

En die te herstellen huizen? Bij winning van 27 miljard kuub Gronings gas, zei Kamp, moeten we 3.100 gebouwen herstellen. 'Maar dat is een puur statistische benadering, want we weten niet welke gebouwen dit zijn.' De oplossing: Kamp herstelt er drie keer zoveel. Zitten de gebouwen die aardbevingsproof gemaakt moeten worden er sowieso bij, schat de minister.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden