Het Binnenhof: 17 mei

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. De Tweede Kamer is terug van reces en met haar keert ook uw politieke nieuwsbrief terug. We beginnen met een serieuze noot: onderzoek naar fysiek en psychisch geweld tegen kinderen die onder toezicht van de overheid stonden. Vervolgens analyseren we de betekenis van Ruttes glitterbretels. En constateren en passant de nieuwste fittie in coalitieland: tussen Asscher en Kamp.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u onze politieke nieuwsbrief in uw mailbox ontvangen? Regel het heel makkelijk hier.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

ONDERZOEK VAN DE DAG
De beerput van de jeugdzorg

Het begon allemaal met de beerput die werd opengetrokken in de katholieke kerk: al snel werd duidelijk dat het niet verstandig was de onderzoeken naar seksueel misbruik alleen op de religieuze jeugdzorg te richten. Al in 2011 stelde de commissie-Samson voor het eerst vast dat ook in de gewone jeugdzorg, onder de vlag van de overheid, decennialang sprake was van grove misstanden.

Het seksueel misbruik is al onderzocht - vandaag volgde de aankondiging van een grootschalig onderzoek naar fysiek en psychisch geweld tegen minderjarigen die tussen 1945 en nu door het Rijk onder toezicht zijn geplaatst in instellingen en pleeggezinnen: kinderen dus die thuis werden weggehaald omdat zij daar werden misbruikt, verwaarloosd of mishandeld. Toen zij op hun kwetsbaarst waren ontfermde de overheid zich over hen, waarna hun nieuwe opvoeders zich nauwelijks beter gedroegen dan hun ouders. Veel tragischer kan het niet worden.

Verslaggever Remco Meijer: 'Een eerste vooronderzoek is al gedaan door een commissie onder leiding van Micha de Winter, hoogleraar pedagogiek in Utrecht. Hij sprak tweehonderd mensen die als kind geweld hebben ervaren na een uithuisplaatsing.' De Winter, vanochtend: 'Slachtoffers hechten vooral belang aan maatschappelijke erkenning, een luisterend oor van de samenleving.'

Over de precieze planning en samenstelling van de nieuw op te richten brede onderzoekscommissie neemt het kabinet nog voor de zomer een besluit.

De Utrechtse hoogleraar Micha de Winter gaat het onderzoek leiden. Beeld anp
De Utrechtse hoogleraar Micha de Winter gaat het onderzoek leiden.Beeld anp

IDENTITEIT VAN DE DAG
De postmoderne premier

'Het zou echt heel onterecht zijn om een cynisch stukje te schrijven over Mark Rutte die als hunk met herendecolleté, veterstrikje om de hals en glitterbretels boven de broek zeg maar rustig functioneel uit zijn plaat gaat bij de Toppers in Ahoy', schrijft Ariejan Korteweg in ons achter-de-schermen-blog #binnenskamers.

'De postmoderniteit van onze premier kent geen grenzen. Studeert om te ontspannen in zijn spaarzame vrije tijd etudes van Chopin of Liszt - 'alles voor 1913'. Brengt tijdens zijn reces in New York een bezoek aan zijn idool, de Amerikaanse biograaf Robert Caro. Maar gaat net zo gemakkelijk een avondje schateren om Froger en Joling. Zo'n man mag zich met recht de premier van álle Nederlanders noemen.'

Rutte in glitterbretels bij de Toppers. Beeld Jim Hoogendoorn
Rutte in glitterbretels bij de Toppers.Beeld Jim Hoogendoorn

FITTIE VAN DE DAG
Asscher versus Kamp

Fris terug van reces en de coalitiepartijen liggen alweer met elkaar in de clinch, ziet verslaggever Gijs Herderscheê. Minister Asscher (PvdA) van Sociale Zaken bindt de strijd aan met de erfenis van zijn voorganger Henk Kamp (VVD), die nu zijn collega is op het departement Economische Zaken.

Fraude is fraude en dat moet keihard worden aangepakt, vindt de VVD. Die partij is tegen aanpassing van het strikte systeem dat forse boetes voorschrijft bij fraude in de sociale zekerheid. Het gaat niet alleen om het imago van de VVD als anti-fraude partij, maar ook om de erfenis van Kamp in het kabinet Rutte I (VVD en CDA gedoogd door de PVV). Die voerde de snoeiharde boetes in, voor burgers en bedrijven.

Minister Asscher stelt juist voor om die strikte wet voor burgers wat aan te passen, waardoor onbedoelde fraude niet genadeloos beboet hoeft te worden. Onbedoelde fraude? Ja, bijvoorbeeld omdat de burger de gegevens niet heeft die de overheid vraagt.

De Centrale raad van beroep - de hoogste rechter in de sociale zekerheid - draaide al in 2014 gehakt van het strikte boetesysteem dat per januari 2013 is ingevoerd. De Nationale Ombudsman schreef een tranentrekkend rapport over de gevolgen van de wet. Asscher moet de wet dus wel aanpassen. Deze week behandelt de Tweede Kamer zijn voorstel. Een meerderheid lijkt hem te steunen.

Herderscheê: 'Slapjanusgedrag, vindt fraudebestrijder VVD. Het lijkt er vooral op dat de coalitiepartijen zich lekker profileren. De VVD als fraudebestrijders, de PvdA als sociale partij die onbedoelde maar o zo pijnlijke uitwassen bij de fraudeaanpak wegvijlt.'

Ministers Asscher en Kamp (in vriendschappelijker tijden). Beeld epa
Ministers Asscher en Kamp (in vriendschappelijker tijden).Beeld epa

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden