Het Binnenhof: 17 maart

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld null

Goedemiddag. Het aantal vrouwen in de Kamer is na deze verkiezingen teruggelopen, maar via voorkeursstemmen vechten enkele vrouwen zich alsnog het parlement in. PvdA'er Ploumen bijvoorbeeld, de populaire minister van Ontwikkelingssamenwerking.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u aan via volkskrant.nl/dagkoersen.

null Beeld null

GESLAAGDE ACTIE VAN DE DAG
Vrouwen voor vrouwen

Een simpel advies ging deze campagne als een lopend vuurtje door feministisch Nederland: maak de samenstelling van de Kamer vrouwelijker door op een laaggeplaatste vrouw te stemmen. Juist die vrouwen die net buiten de peilingen vielen konden de feministische stem goed gebruiken (hoger geplaatste vrouwen waren immers al redelijk zeker van hun zetel).

De actie lijkt geslaagd. Zo komt Isabelle Diks, nummer 19 van GroenLinks, met zo'n 25.000 stemmen alsnog in de Kamer (voor een voorkeurszetel is minstens een kwart van de kiesdeler nodig, circa 17.300 stemmen). Dat blijkt uit de resultaten die negentien kieskringen vandaag publiceerden.

Volgens de peilingen kon GroenLinks achttien zetels halen, Diks viel daar net buiten. Uiteindelijk werden het er veertien, één daarvan is alsnog voor haar. De nummer veertien van de lijst is ook een vrouw: Lisa Westerveld. Maar ook zij heeft genoeg stemmen gehaald, een kleine 18.000. De nummer dertien, Paul Smeulders, zal zijn zetel moeten afstaan.

Bij de PvdA komt Lilianne Ploumen via voorkeursstemmen alsnog in de negenkoppige fractie. De minister van Ontwikkelingssamenwerking vergaarde de afgelopen maanden veel populariteit met haar abortusfonds, dat zij oprichtte nadat Trump juist geld voor internationale abortusorganisaties schrapte. Ploumen stond op plek tien. Ze haalt circa 22.000 stemmen. De winst van Ploumen gaat ten koste van nummer negen, een man: William Moorlag.

Minister Ploumen staat de pers te woord op het Binnenhof. Beeld null
Minister Ploumen staat de pers te woord op het Binnenhof.

GRAP VAN DE DAG
De tosti van Tunahan

Stak Denk-leider Tunahan Kuzu nou snel een tosti in zijn binnenzak toen hij Rutger Castricum van PowNews zag naderen? De beelden doen vermoeden van wel. Dit verhaal is eigenlijk te leuk om dood te checken, toch zocht De Telegraaf het uit. Dat leidde weer tot de hilarische kop: 'Kuzu: Ik stopte geen tosti in mijn binnenzak'. Het blijkt een telefoonhoesje te zijn dat wel iets wegheeft van een tosti. Hij kreeg het hoesje van zijn neef die een telefoonzaak heeft, zegt Kuzu tegen De Telegraaf.

Kuzu haakte zelf in op #tostigate door een filmpje te twitteren waarin hij met mes en vork in de aanslag zijn tostitelefoon ontleedt. Uit dit filmpje blijkt een volgend prachtig detail: op het bruine telefoonomhulsel staat de Denk-leider zelf afgebeeld.

Denk-leider Kuzu. Beeld null
Denk-leider Kuzu.

WAT WE VOLGEN
De leden versus Spekman

De belangrijkste politieke gebeurtenis op de agenda dit weekeinde is de PvdA-ledenraad in Utrecht. Sinds het succes van 2012 leed de partij nederlaag na nederlaag, met afgelopen woensdag als absoluut dieptepunt. In eigen gelederen is de discussie waarom het mis ging en wie daarvoor verantwoordelijk is, al losgebarsten.

Morgen zou de eerste kop kunnen rollen. De leden stemmen over het lot van partijvoorzitter Hans Spekman. Hij is de hoofdverantwoordelijke voor het fiasco, vinden veel leden. Spekman zelf is vooralsnog niet van plan uit eigen beweging het veld te ruimen. Hij vertrekt alleen als een meerderheid hem wegstemt.

In de Volkskrant van morgen analyseert verslaggever Ariejan Korteweg hoe in vier jaar tijd de kiezer lokaal, regionaal en landelijk bij de PvdA wegliep en wat er nu overblijft van de partij.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

PvdA-voorzitter Hans Spekman. Beeld null
PvdA-voorzitter Hans Spekman.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden