Het Binnenhof: 16 september

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag! Om 17.00 was Sybrand Buma nog aan het woord, pas de derde van veertien sprekers bij de Algemene Politieke Beschouwingen. Vuurwerk was er nog nauwelijks, al was er een stevige botsing tussen Emile Roemer en Geert Wilders en deed het CDA de eerste zet in wat een intrigerend machtsspel kan worden.

Hier de tussenstand van een politieke dag die nog op gang lijkt te moeten komen.

Beeld de Volkskrant

DEBAT VAN DE DAG
Algemene Beschouwingen

PVV-leider Wilders wilde ze afblazen, de Algemene Beschouwingen, en in plaats daarvan over de vluchtelingencrisis debatteren. Dat vond de rest van de Kamer te ver gaan, maar toch werd Wilders al snel op zijn wenken bediend: de vluchtelingen domineerden het eerste deel van het debat volledig.

Dat begon al met een stekelig debatje tussen Wilders en SP-leider Roemer, die even echt chagrijnig tegen elkaar deden ('Voorzitter, het is niet erg sterk als hij erdoorheen blèrt'), en ging daarna over in een lange sessie waarin VVD-fractieleider Zijlstra van alle kanten onder vuur werd genomen vanwege het asielbeleid.

Maar zoals in eerdere debatten al bleek: behalve retoriek hebben VVD en PvdA op dit terrein niets te vrezen. Daarvoor is de oppositie simpelweg te verdeeld. Tussen de PVV (grenzen dicht) en GroenLinks (vluchtelingen zelf ophalen) gaapt een enorme kloof. En Pvda en VVD staan ergens in het midden. Zolang zij het samen eens blijven over een gemeenschappelijke lijn, kan er weinig gebeuren.

Wat verder opviel: CDA-leider Buma gaat het nog lastig maken voor het kabinet. Hij is bereid de begroting voor 2016 te steunen (inclusief 5 miljard euro lastenverlichting) maar dan moet eerst de nieuwe vermogensbelasting eruit. Buma verwacht dat de grote vermogens hun geld anders naar het buitenland verplaatsen. Hij vraagt het kabinet dan ook om de maatregel los te koppelen van de lastenverlichting.

Dat gaat vooral de PvdA nog voor een lastige keuze plaatsen. Voor Samsom is de vermogensbelasting een essentieel onderdeel van het pakket. Maar zonder de steun van het CDA maakt de begroting in de Eerste Kamer straks nauwelijks een kans.

Wij doen hier live verslag van het debat, dat nog zeker uren gaat duren.

Klaver, Pechtold en Wilders woensdagmiddag bij de interruptiemicrofoons.Beeld anp

WAT WE ELDERS LAZEN
Het Syrische paspoort van Mark Malek Ramadan Rutte

De veronderstelling was er al langer, maar Nieuwe Revu toont nu aan dat het waar is: in Syrië worden valse paspoorten gemaakt die gebruikt worden om Europa binnen te komen. Het verkrijgen van zo'n paspoort is vrij eenvoudig, bewees journalist Harald Doornbos. Binnen veertig uur en voor omgerekend zo'n 750 euro had hij een Syrisch paspoort in handen voor onze eigen minister-president, Mark Rutte. Ruttes Syrische pseudoniem: Malek Ramadan.

Bijna overbodig te zeggen dat PVV-leider Wilders een afdruk van het valse paspoort woensdag meteen meenam naar de Algemene Beschouwingen, om VVD-fractieleider Zijlstra voor de voeten te werpen dat terroristen makkelijk een paspoort kunnen kopen in Syrië en daarmee naar Europa kunnen reizen. Wilders eiste, opnieuw, dat de grenzen dicht gaan voor alle asielzoekers.

PIJNLIJK MOMENT VAN DE DAG
'U hoeft niet telkens dankuwel te zeggen'


Drie jaar is Anouchka van Miltenburg nu voorzitter van de Tweede Kamer. Er was gemor. Er was een onhandige, mislukte coup, er was nog meer gemor. En er is, uiteindelijk, toch ook een soort gewenning. Maar helemaal goed zal het nooit meer komen tussen de Kamer en deze voorzitter.

De debatrecensenten Roderik van Grieken en Donatello Piras van het Nederlands Debat Instituut tonen zich vandaag op Volkskrant.nl zeer kritisch: 'Wilders interrumpeert zonder een vraag te stellen en Van Miltenburg probeert tot drie keer toe hem te onderbreken maar hij bitst haar toe: 'Ik ga over mijn eigen inbreng'. In zo'n geval moet de Kamervoorzitter haar autoriteit wel meer laten gelden. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.'

Vlak voor de lunchpauze ging het nogmaals mis, in een debatje tussen VVD-fractieleider Zijlstra en GroenLinks-voorman Klaver. Na elke vraag van Klaver reageerde Van Miltenburg met een 'dankuwel' in de richting Van Klaver, tot die het niet meer trok: 'Mijn hemel, dit zijn de algemene politieke beschouwingen! U hoeft toch niet na elke zin 'dankuwel' te zeggen?'

Een schrikachtige stilte viel over de zaal.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden