Het Binnenhof: 16 oktober

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Het is feest op het Binnenhof: het parlement viert zijn tweehonderdjarig bestaan. De gedachten van premier Rutte zullen tijdens de festiviteiten mogelijk zijn afgedwaald naar actuele zaken. Hij had nog zo gewaarschuwd dat hij niet wilde speculeren over de daders van de MH17-aanslag. Maar dat was buiten Tjibbe Joustra gerekend.

Hier zijn uw dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Onwillige Russen

De premier had het nog zo gezegd: niet speculeren, géén beschuldigingen, niets beweren dat tegen ons gebruikt kan worden. Vijftien maanden lang al bijt hij op zijn lip bij elke vraag die hem wordt gesteld over de toedracht van het drama met vlucht MH17. Alles om te vermijden dat Moskou kan zeggen: zie je wel, de Nederlanders wisten van tevoren al hoe het zat, het onderzoek kan dus niet deugen.

Dat hield Rutte ook deze week stug vol, na de publicatie van de bevindingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV): mooi onderzoek, dankuwel, nu op zoek naar de daders en daar kan ik dus verder niets over zeggen.

Maar daar was vanmorgen OVV-voorzitter Tjibbe Joustra in de Volkskrant, met verwijten aan het adres van de Russen die al de hele week harde kritiek uiten op het OVV-rapport. 'Het enige dat ik kan bedenken is dat ze problemen zien rijzen voor het vervolgonderzoek', aldus Joustra tegenover Volkskrant-verslaggevers Natalie Righton en Jeroen Visser.

Hij verwijt de Russen dat ze zijn rapport over de MH17-ramp 'onderuit proberen te halen'. Is Moskou bang dat Russische verdachten zullen komen bovendrijven? 'Kennelijk', aldus Joustra.

In de uren voordat Joustra afgelopen dinsdag zijn bevindingen presenteerde, organiseerde de Russische BUK-fabrikant Almaz-Antey een persconferentie met eigen bevindingen: het was geen Russische raket en het projectiel kwam niet uit pro-Russisch gebied. Het was de zoveelste in een reeks van tegenstrijdige scenario's die in de afgelopen maanden uit Moskou kwamen. Joustra: 'Ik kan er geen touw aan vastknopen, als ik heel eerlijk ben.'

Een onhandige uitspraak van Joustra? Een diplomatieke tegenslag voor het kabinet? Of is Joustra gewoon vooruitgeschoven om de boodschap te brengen die nu toch eens gebracht moest worden? De reactie van minister Koenders van Buitenlandse Zaken, die zich vandaag aansloot bij Joustra, doet vermoeden van wel.

Maar premier Rutte zelf wil ook daar niets over zeggen. Hij herhaalt slechts zijn mantra van het afgelopen jaar: 'U zult mij geen enkele uitspraak horen doen die het einddoel (berechting van de daders, red.) in de weg kan staan.'

Het volledige interview met Tjibbe Joustra staat zaterdag in de Volkskrant.

Tjibbe Joustra. Beeld anp

FEEST VAN DE DAG
200 jaar parlement

Ter gelegenheid van het eigen jubileum was vanmiddag de Bijzondere Verenigde Vergadering van ons parlement bijeen: om te vieren dat ons tweekamerstelsel 200 jaar bestaat. Zoals Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol zei in haar speech: 'Een systeem van checks and balances, in dienst van de rechtsstaat.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.