Het Binnenhof: 16 november

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Wie maakt zich nog druk om een lekkend Kamerlid of een wankelend Belastingplan als even verderop lukraak mensen worden doodgeschoten? Er zijn dagen dat zelfs de fanatiekste hoofdrolspelers op het Binnenhof worden geremd door de ondraaglijke lichtheid van de alledaagse polderpolitiek.

Maar ook Den Haag moet uiteindelijk gewoon door. Dus daar was Alexander Pechtold toch alweer op het ministerie van Financiën... Al was het maar voor even.

Hier zijn uw dagkoersen!

undefined

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

WOORDEN VAN DE DAG
'Vive la France'

De dag begon met herdenking en rouw. Een groot deel van het kabinet was bij de korte plechtigheid bij de Franse ambassade, waar de slachtoffers van de terreuraanslagen werden herdacht. 'Nederland huilt met u', sprak vicepremier Asscher tot het Franse volk. 'Nederland rouwt met u. En wij voelen ons verbonden in vastberadenheid. In de overtuiging dat extremistisch geweld en blinde terreur het nooit mogen en nooit zullen winnen van vrijheid en democratie.'

Vanuit het parlement waren onder anderen Diederik Samsom, Sybrand Buma en Jesse Klaver er, net als de Kamervoorzitters Anouchka van Miltenburg en Ankie Broekers-Knol.

Asscher sprak afwisselend in het Nederlands en in het Frans en oogste applaus met zijn afsluitende woorden. 'Vive la liberté. Vive l'humanité. Vive la France.'

Jesse Klaver en Sybrand Buma bij de herdenking in Den Haag. Beeld anp
Jesse Klaver en Sybrand Buma bij de herdenking in Den Haag.Beeld anp

PATSTELLING VAN DE DAG
De strijd om 5 miljard

Het was niet zo heel veel later dat D66-voorman Alexander Pechtold werd gespot bij het ministerie van Financiën. Namens de coalitie zaten Eric Wiebes, Halbe Zijlstra en Diederik Samsom daar op hem te wachten.

Nu SGP en ChristenUnie zijn afgehaakt, is Pechtold opeens weer de man om wie het draait. Of de belastingbetaler gecompenseerd wordt voor jarenlange belastingverhoging is immers nog steeds onzeker - als het kabinet niet uitkijkt komt het op 15 december in de Eerste Kamer behoorlijk wat vóór-stemmen tekort.

De bal is door het kabinet nadrukkelijk in de tuin van D66 geschopt. Het hangt van het 'vóór' of 'tegen' van minimaal vijf van de tien D66-senatoren af of het Belastingplan 2016, inclusief een lastenverlichting van 5 miljard voor alle burgers, het haalt. Reden waarom het kabinet D66-leider Pechtold vandaag vroeg te komen praten over zijn wensen.

Vrijdag kwam het kabinet met allerhande veranderingen op het oorspronkelijke plan. Daarmee heeft het kabinet het CDA al binnen, maar D66 vond ze te mager.

En dat vindt Pechtold nog steeds. Binnen een half uur stond hij alweer buiten. 'Kennelijk is er toch weer ruimte', dacht hij toen hij de uitnodiging kreeg. Maar nee: 'Men probeert iedereen tevreden te houden, maar drijft steeds meer partijen van zich af.'

Wat nu? Verslaggever Robert Giebels (@RobertGiebels): 'Morgen zou over het hele plan gestemd worden. Dat wordt waarschijnlijk uitgesteld. Eerst moeten Kamer en kabinet nog over de veranderingen van vrijdag debatteren. Dan stemmen en daarna gaat het naar de Eerste Kamer.

'Haalt het plan daar geen meerderheid, doordat alleen VVD, CDA en PvdA vóór stemmen, dan gaat de lastenverlichting niet door. Meteen na het wegstemmen zal het Grote Electorale Afschuifspel beginnen. Dat spel kent maar één regel: schuif tot de eerstvolgende verkiezingen alle schuld voor het niet doorgaan van een belastingverlaging van niet minder dan 5 miljard euro af op Alexander Pechtold en D66.'

Alexander Pechtold. Beeld anp
Alexander Pechtold.Beeld anp

OOK DAG NOG

Het Lek zwijgt....
Toen op 11 september 2001 op de tv-schermen in het Kamergebouw het tweede vliegtuig zich in het World Trade Center boorde, liet een invloedrijk spindoctor zich half schertsend ontvallen: 'Dit is een uitstekende dag om er even een paar persberichten uit te gooien waar we al een tijdje mee in onze maag zitten...'

In die zin lag er afgelopen weekend een kans voor Het Lek: zijn bekentenis zou geen groot nieuws meer zijn geworden. Maar hij zweeg. De ongemakkelijke speurtocht moet en zal er kennelijk komen.

...terwijl de Binnenhofrecherche gestalte krijgt...
Vrijdag schoof de PvdA al Jeroen Recourt naar voren als lid van de opsporingscommissie die Het Lek moet gaan ontmaskeren. Vandaag leverde ook de VVD: financieel specialist Mark Harbers gaat op onderzoek uit namens de liberalen. De kandidaten namens de andere partijen worden vanavond of dinsdag verwacht.

...en Van der Staaij doet niet mee
De SGP krijgt geen Kamerlid in de onderzoekscommissie. Het doet er niet toe, zegt Van der Staaij in de Nieuwsbreak. 'De samenstelling van die commissie is geen partijpolitieke keuze. De leden moeten los van hun partij een fair oordeel vellen over hoe we hiermee doorgaan. Als je daar een rol in zou hebben, dan zou je die naar eer en geweten invullen. Nu geldt voor ons dat wij naar eer en geweten het resultaat zullen toetsen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden