Het Binnenhof: 16 november

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Wie maakt zich nog druk om een lekkend Kamerlid of een wankelend Belastingplan als even verderop lukraak mensen worden doodgeschoten? Er zijn dagen dat zelfs de fanatiekste hoofdrolspelers op het Binnenhof worden geremd door de ondraaglijke lichtheid van de alledaagse polderpolitiek.

Maar ook Den Haag moet uiteindelijk gewoon door. Dus daar was Alexander Pechtold toch alweer op het ministerie van Financiën... Al was het maar voor even.

Hier zijn uw dagkoersen!

Beeld de Volkskrant

WOORDEN VAN DE DAG
'Vive la France'

De dag begon met herdenking en rouw. Een groot deel van het kabinet was bij de korte plechtigheid bij de Franse ambassade, waar de slachtoffers van de terreuraanslagen werden herdacht. 'Nederland huilt met u', sprak vicepremier Asscher tot het Franse volk. 'Nederland rouwt met u. En wij voelen ons verbonden in vastberadenheid. In de overtuiging dat extremistisch geweld en blinde terreur het nooit mogen en nooit zullen winnen van vrijheid en democratie.'

Vanuit het parlement waren onder anderen Diederik Samsom, Sybrand Buma en Jesse Klaver er, net als de Kamervoorzitters Anouchka van Miltenburg en Ankie Broekers-Knol.

Asscher sprak afwisselend in het Nederlands en in het Frans en oogste applaus met zijn afsluitende woorden. 'Vive la liberté. Vive l'humanité. Vive la France.'

Jesse Klaver en Sybrand Buma bij de herdenking in Den Haag. Beeld anp

PATSTELLING VAN DE DAG
De strijd om 5 miljard

Het was niet zo heel veel later dat D66-voorman Alexander Pechtold werd gespot bij het ministerie van Financiën. Namens de coalitie zaten Eric Wiebes, Halbe Zijlstra en Diederik Samsom daar op hem te wachten.

Nu SGP en ChristenUnie zijn afgehaakt, is Pechtold opeens weer de man om wie het draait. Of de belastingbetaler gecompenseerd wordt voor jarenlange belastingverhoging is immers nog steeds onzeker - als het kabinet niet uitkijkt komt het op 15 december in de Eerste Kamer behoorlijk wat vóór-stemmen tekort.

De bal is door het kabinet nadrukkelijk in de tuin van D66 geschopt. Het hangt van het 'vóór' of 'tegen' van minimaal vijf van de tien D66-senatoren af of het Belastingplan 2016, inclusief een lastenverlichting van 5 miljard voor alle burgers, het haalt. Reden waarom het kabinet D66-leider Pechtold vandaag vroeg te komen praten over zijn wensen.

Vrijdag kwam het kabinet met allerhande veranderingen op het oorspronkelijke plan. Daarmee heeft het kabinet het CDA al binnen, maar D66 vond ze te mager.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.