Het Binnenhof: 16 november

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld De Volkskrant

Goedemiddag. Henk Krol zit in de lift met 50Plus, maar het verleden blijft de voormalige voorman van de Gaykrant achtervolgen. Een journalist die een nieuwtje twitterde over een rechtszaak tegen Krol, kreeg naar eigen zeggen in de wandelgangen een duw van de boze 50Plus-leider. De lijsttrekker ontkent, een mogelijke getuige zwijgt.

Verder: de opmars van de schrijvende politicus is niet te stuiten en er wordt druk gewerkt aan wéér een nieuwe partij.

Beeld De Volkskrant

HANDTASTELIJKHEID VAN DE DAG
Krol duwde wel/niet journalist

Marc Belinfante, chef van de politieke redactie van EenVandaag, stond gisteren nietsvermoedend in het Kamergebouw met SP-Kamerlid Ronald van Raak te praten toen een woedende Krol op hem afkwam. De voorman van 50Plus was zo boos dat hij de journalist een duw gaf. 'Ik wil voorlopig niks meer met EenVandaag te maken hebben,' beet hij de journalist toe.

Belinfante is niet onder de indruk, maar waarschuwt Krol wel. 'Als hij nog een keer handtastelijk wordt, dien ik een klacht tegen hem in bij het Presidium.'

Dat is de versie van de journalist. Krol heeft heel andere herinneringen aan het voorval. Het oudste Kamerlid van het Binnenhof erkent dat hij boos was over een nieuwtje dat Belinfante had getwitterd, maar ontkent in alle toonaarden te hebben geduwd. 'Ach gossie.. Je kent me toch hopelijk beter dan dat. Ik duw nooit iemand. Never nooit!'

Waarom was de 50Plus-leider zo boos? Vrijdag is er een juridische procedure in Den Bosch over subsidiegelden die Henk Krol ooit via zijn stichting Vrienden van de Gaykrant incasseerde. Het ministerie van Onderwijs wil ruim twee ton terughebben, omdat bij nader inzien is gebleken dat de bestedingen niet goed zijn verantwoord. Het overgebleven bestuur ('teleurgestelde nichten', aldus Krol) stelt de 50Plus-leider aansprakelijk: die was decennialang voorzitter van de stichting en bepaalde volgens hen alles op eigen houtje.

Belinfante onthulde maandag dat Krol heeft geprobeerd om de zaak over de verkiezingen van 15 maart heen te tillen. Krol ontkent glashard. 'Ik heb helemaal niet gevraagd om de zaak uit te stellen. Integendeel!', zei hij gisteren nog bij BNR Nieuwsradio. Hier vanaf 55:10

Klein detail: Belinfante heeft schriftelijk bewijs. Daaruit blijkt dat de 50Plus-leider wel degelijk om uitstel vroeg om 'beïnvloeding van de verkiezingen' te voorkomen. Citaat: 'De heer Krol verzoekt u de comparitiezitting na 15 maart te houden.'

De advocaat van Krol bevestigt het verzoek. Volgens hem heeft zijn cliënt dat ook nooit ontkend, maar dat valt weer niet te rijmen met de opnames van BNR.

Blijft de vraag of Krol de journalist heeft geduwd. SP-Kamerlid Van Raak wil geen duidelijkheid verschaffen. 'Ik ga me hier niet in mengen.'

Henk Krol bij de presentatie van de 50Plus-lijst.Beeld anp

BOEK VAN DE DAG
Buma 'kietelt zichzelf'

Genoeg stof voor Henk Krol om een boek te schrijven. Dat is namelijk een trend op het Binnenhof: de schrijvende politicus.

Vandaag presenteerde CDA-leider Sybrand Buma - aka Van Haersma Buma - zijn boek 'Tegen het cynisme'. Lees hier de recensie van Ariejan Korteweg. De liefhebber kan inmiddels een kleine bibliotheek beginnen met werken van de grootheden van het Binnenhof, merkt onze chef politiek, Raoul du Pré, op.

'Vorige week GroenLinks-voorman Jesse Klaver, deze week dus Buma, volgende week Kees van der Staaij (SGP): wie erbij wil horen op het Binnenhof schrijft een boek. Liefst een mix van autobiografische elementen en politieke gedachten. Want met alleen een verkiezingsprogramma kom je allang niet meer weg in de mediacratie.'

Begon de trend met Pim Fortuyn? Deze had al een reeks boeken op zijn naam toen hij überhaupt de politiek in ging. Maar toen het zover was, gaf Fortuyn ook zijn verkiezingsprogramma uit in boekvorm en stoomde hij prompt op naar de top van de bestsellerlijsten. De toen nog kersverse lijsttrekker Jan Peter Balkenende wist niet hoe snel hij moest volgen met zijn 'Anders en beter'. Nog datzelfde jaar zat hij in het Torentje.

Een boek is goed voor een paar dagen aandacht en je bewijst meteen dat je niet van de straat bent. Toch ging destijds nog niet iedereen mee in de trend. SGP-leider Bas van der Vlies bijvoorbeeld vond het in 2005 nog nergens voor nodig: 'In onze kringen zijn wij niet zo van dat jezelf kietelen.' Hij zal dus even opkijken van de aankondiging dat zijn opvolger volgende week in de winkel ligt met 'Goede gesprekken over geloof, hoop en liefde'.

Van Buma's vandaag verschenen 'Tegen het cynisme' zijn alvast 4.000 exemplaren gedrukt - een oplage waar de meeste beginnende schrijvers jaloers op zullen zijn.

De schrijver Buma.Beeld anp

NIEUWE PARTIJ VAN DE DAG
Monasch onderweg

Voormalige partijgenoten doen er schamper over, maar Jacques Monasch is nog altijd optimistisch dat zijn nieuwe partij er komt. Vanuit zijn auto - 'op weg naar een nieuwe afspraak' - laat hij weten dat het er allemaal goed uitziet.

Tal van mensen hebben zich volgens de ex-PvdA'er gemeld om mee te werken. Ergens volgende week valt de beslissing. Monasch denkt na over een naam. 'Die moet in één keer goed zijn.'

De voormalige campagnestrateeg wil zijn partij 'bottom-up' organiseren en zal openstaan voor ideeën. Critici deden al eerder een suggestie - PVV Light - maar die naam zal het niet halen.

Monasch: ex-PvdA'er.Beeld anp

WAAR GAAN WE NAAR KIJKEN
De gemiste kans van Klein

Vanavond debatteert de Tweede Kamer over het initiatiefwetsvoorstel van Norbert Klein om de AOW-leeftijd te flexibiliseren. Schot voor open doel zou je denken, want VVD, PvdA, SP en D66 hebben daarover iets in hun verkiezingsprogramma staan.

Helaas: Klein, die zich in de Tweede Kamer heeft afgesplitst van 50Plus en de verkiezingen ingaat als Vrijzinnige Partij, schiet de bal huizenhoog over, constateert Gijs Herderscheê. 'Een slordig voorstel, waarbij niet gekeken is naar gevolgen voor bijvoorbeeld toeslagen. En voor mensen die rond 65 jaar hun arbeidzame leven voltooid achten, biedt het voorstel geen soelaas, zo is de communis opinio.'

Jammer, vindt Herderscheê. 'Het was een stunt geweest als een afsplitser in zijn nadagen in die rol een initiatiefwet op zijn naam kon schrijven.'

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.


Norbert Klein met andere eenpitters.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden