Het Binnenhof: 16 maart

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Wat begon als een enthousiaste campagnetrip vóór het associatieverdrag met Oekraïne, dreigt voor Alexander Pechtold een wat ongemakkelijke nasleep te krijgen. Ondertussen verloor 50Plus vannacht bijna een oudgediende en verenigt de Turkije-deal de voltallige oppositie tégen het kabinet.

Hier zijn uw Dagkoersen, waarop u zich ook kunt abonneren. Gratis!

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Pechtold in het privévliegtuig

D66-leider Alexander Pechtold en Tweede Kamerlid Kees Verhoeven hebben een betaalde reis naar Oekraïne te laat gemeld bij de Tweede Kamer. De door zakenman Frans Lavooij medegefinancierde trip naar Kiev en Lviv in februari had volgens het reglement van de Tweede Kamer binnen een week geregistreerd moeten zijn. Volgens D66 is dat niet gelukt, omdat de rekeningen nog niet helemaal zijn uitgesplitst.

Volkskrant-verslaggever Frank Hendrickx (@FrankHendrickx) vroeg dinsdag aan D66-leider Pechtold waarom hij in maart elf hakbijlen van tuingereedschapfabrikant Fiskars wel als gift had gemeld in het geschenkenregister, maar de reis naar Oekraïne eind februari niet. De D66'er verwees toen naar Verhoeven. De campagnemanager van D66 zou er mee bezig zijn om de uitgesplitste kosten in kaart te brengen. 'We gaan het allemaal keurig melden', aldus Pechtold.

Hendrickx: 'Volgens een woordvoerder van D66 zal voor dit weekend waarschijnlijk ook alles in het register staan. De vertraging zou zijn ontstaan doordat een deel van de reis is betaald door D66, een deel door Verhoeven en Pechtold en een ander deel door Lavooij. Dat moet nog verrekend worden. D66 tilt er niet zwaar aan dat het geschenk niet binnen een week is gemeld, iets waar onderzoeksjournalist Ton F. van Dijk vandaag op wees.'

Dat zou veel vaker voorkomen. Consequenties zal de omissie waarschijnlijk ook niet hebben. Een formele verplichting om alle giften te melden is er volgens een woordvoerder van de Tweede Kamer niet. Dat Pechtold in een door de zakenman Frans Lavooij gecharterd vliegtuig naar Kiev vloog, stond vorige maand in de Volkskrant. Volgens Pechtold maakte hij gebruik van de uitnodiging van de zakenman, omdat die met zijn ervaringen in Oekraïne kon helpen de trip te organiseren. Zo wilde de D66-leider munitie verzamelen voor de campagne voor het referendum in april.

Beide D66'ers wijzen er op dat ze nooit geheimzinnig hebben gedaan over de betrokkenheid van Lavooij. Zeker is dat de gift van de zakenman in de duizenden euro's loopt. De gecharterde privéjet vloog gedurende vier dagen van Rotterdam via Kiev door naar Lviv en vervolgens terug naar Rotterdam.

In Kiev betaalde Lavooij, die eigenaar is van een Oekraïense koffiefabriek en ook nog handelt in cacao, in elk geval een diner van D66 met een groep activisten. (Journalisten van EenVandaag en de verslaggever van de Volkskrant waren daarbij aanwezig. Beide media hebben daarna gevraagd om de rekening voor hun deel van het eten. Ook die is nog niet ontvangen, red.) In Lviv blijkt Lavooij ook nog het verblijf van D66 te hebben gefinancierd, waaronder één hotelovernachting.

Lavooij, die voorzitter is van de Nederlands-Oekraiense Business Council, maakte er in februari tegen de Volkskrant geen geheim van dat hij belang had bij de trip. Volgens de zakenman is het voordelig als een ondernemer in Oekraïne kan laten zien dat hij goede politieke contacten heeft.

Donderdag meer in de Volkskrant.

Alexander Pechtold onlangs op campagne voor het associatieverdrag.Beeld anp

ONDERTUSSEN BIJ DE OPPOSITIE
Coalitie blokkeert vetorecht Kamer

De tijd dat VVD en PvdA zich omwille van de lieve vrede (en de meerderheid in de Eerste Kamer) veel aantrokken van de oppositie, ligt nu echt wel achter ons. De voltallige oppositie, van Partij voor de Dieren tot de PVV, wil dat Rutte na de Europese top van donderdag en vrijdag eerst toestemming vraagt van de Kamer voordat hij met een eventuele EU-Turkije deal instemt.

Dinsdagavond diende D66'er Kees Verhoeven daartoe een motie in, mede ondertekend door CDA, SP, ChristenUnie, SGP, GroenLinks en PVV. Tijdens de stemmingen vandaag sloten de andere oppositiefracties zich aan. Alleen VVD en PvdA stemden tegen.

Bij de oppositie leven grote zorgen over de Brusselse onderhandelingen met de Turken. De rechten van vluchtelingen zijn in het geding, vrezen GroenLinks, SP en D66. Nederland wordt in de uitverkoop gedaan aan de Turken, vindt de PVV.

VVD en PvdA negeren de kritiek en sluiten de rijen. Rutte moet zonder ruggespraak kunnen opereren in Brussel. Met 28 lidstaten en Turkije aan tafel worden de gesprekken al ingewikkeld genoeg. De verantwoording in Den Haag volgt achteraf wel.

Kees Verhoeven.Beeld anp

KLEIN BIER
Nachtelijke bonje bij 50Plus

Omineus nachtelijk e-mailverkeer vanochtend even na vijven richting de parlementaire redacties op het Binnenhof: Hylke ten Cate, secretaris en hoofdbestuurslid van 50Plus kondigde zijn vertrek aan. 'Hierbij deel ik u mee, dat ik onvoldoende vertrouwen ervaar van medebestuursleden.'

Voor wie hem niet kent: kiesrechtdeskundige Hylke ten Cate is sinds jaar en dag de rechterhand van Jan Nagel. Hij is de man die het technische werk doet als Nagel weer eens een partij opricht. Ten Cate zorgde al dat Leefbaar Nederland in 2002 aan de verkiezingen kon meedoen. Sindsdien volgt hij Nagel in al zijn politieke avonturen en belandde zo dus ook weer bij Nagels huidige project 50Plus. Het zal toch niet zo zijn dat de twee vertrouwelingen nu na al die jaren dan toch uit elkaar gaan?

Hylke ten Cate naast Jan Nagel.Beeld ANP

Nog voordat de dag goed en wel begonnen was, keerde Ten Cate alweer op zijn schreden terug. 'Vanmorgen heb ik gesproken met erelid en bestuursadviseur Jan Nagel en partijvoorzitter John Struijlaard. Zij deden een klemmend beroep op mij mijn functie niet neer te leggen en een bemiddelingspoging af te wachten. Hangende die bemiddelingspoging ben ik bereid aan te blijven. Ik ken Jan Nagel al heel lang en heb daar vertrouwen in.'

Vanmiddag om 14.00 uur was de bemiddelingspoging zelfs al geslaagd. 'De zaak is bijgelegd', meldt Ten Cate monter aan Dagkoersen. Maar wat was er nou aan de hand? 'Ach, het was niks. Even wat botsende karakters. Soms moet je op je strepen staan: tot hier en niet verder. Het is voorbij en ik wil er niks over zeggen.'

Dus alles is weer goed? 'Jaja, alles goed. Alleen wat weinig geslapen.'

WAT WE LAZEN
Hennis' onderzeeërs

Voor het eerst buigt de Kamer zich vandaag over de geplande aanschaf van 4 nieuwe onderzeeërs voor de krijgsmacht. Er is slecht nieuws: Nederland blijkt grote moeite te hebben met het vinden van een internationale partner om de kosten te drukken. Geen van de mogelijke partners 'blijkt goed aan te sluiten op de wensen van de marine'.

De methode-Denk

Ondertussen in onze achter-de-schermenrubriek Binnenskamers: verslaggever Joost de Vries over het groeiend zelfbewustzijn bij de nieuwe politieke beweging DENK. 'Nieuwe media, dáár voltrekt zich de revolutie.'

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw inbox te ontvangen.

Een onderzeeër van het Walrus-type, de Bruinvis.Beeld Maartje Roos / defensie
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden