Het Binnenhof: 16 juni
Uw politieke nieuwsbrief
Goedemiddag. Het kabinet wacht nog één clash met de oppositie in de Eerste Kamer voordat het zomerreces tussenbeide komt.
Eveneens nog voor de zomer: het Brexit-referendum. Wat Rutte daarvan vindt? 'Very bad news.'
Hier zijn uw Dagkoersen. Deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox ontvangen? Meld u hier aan.
GESPREK VAN DE MAAND
Een laatste clash met de senaat
Zo langzamerhand gaat iedereen op het Binnenhof ervan uit dat na de zomer de verkiezingskoorts de overhand zal krijgen. Tegen die tijd is het ieder voor zich. Voor het zomerreces probeert de oppositie daarom nog eenmaal een gezamenlijke vuist te maken tegen het kabinet.
Het doelwit is de Justitiebegroting van minister Ard van der Steur. Daar moet meer geld bij, vindt de oppositie. Zes partijen - CDA, D66, GroenLinks, PVV, ChristenUnie en SGP - doen hun uiterste best het beeld te creëren dat de veiligheid van Nederland er bekaaid vanaf komt in handen van VVD en PvdA.
Gisteravond debatteerde de Kamer tot na middernacht met Van der Steur. De minister hield zijn poot stijf. Hij had opgeteld al 300 miljoen extra uitgetrokken voor politie, justitie, de diensten en de rechterlijke macht. Meer hoefde de oppositie dit jaar echt niet te verwachten. Bovendien: zijn VVD had ook al 300 miljoen extra voor veiligheid ingeboekt in de begroting van volgend jaar.
Aan het eind van het debat was de patstelling compleet. De voltallige oppositie eiste in een motie 200 miljoen euro extra. Van der Steur ontraadde de motie, waarop D66-leider Pechtold dreigde: 'U hoort nog van ons.' Geen loos dreigement: binnenkort wacht de minister de confrontatie met de senaat, waar de oppositie in de meerderheid is.
Eén gapende lacune in de oppositiemotie: hij is ongedekt. Waar moet die 200 miljoen vandaan komen? Grote kans dat de oppositiepartijen het daar onderling niet over eens zijn. Wat blijft er dan over van de gezamenlijke vuist? Ard van der Steur versus de oppositie, nog deze maand te aanschouwen in de Eerste Kamer.
VIDEO VAN DE DAG
Brexit, Dexit, Zwexit, Nexit?
Terwijl politiek Den Haag richting reces en verkiezingscampagne kabbelt, is aan de overkant van het Kanaal het Verenigd-Koninkrijk verwikkeld in de grootste identiteitscrisis van deze eeuw. Brexit of Bremain? De polls verschillen van dag tot dag.
In veel minder hevige mate wordt de discussie over Brexit ook op het Binnenhof gevoerd. Premier Rutte - die naar verluidt op verzoek van Cameron zich lange tijd op de vlakte hield - heeft zich nu alsnog in het debat gemengd. Een Brexit zou 'very bad news' zijn, zei hij tegen de BBC.
Dat is mede slecht nieuws voor Rutte omdat het een chaotisch einde zou betekenen van het EU-voorzitterschap van Nederland, legt verslaggever Frank Hendrickx uit in zijn wekelijkse politieke video. Maar de zorgen gaan veel verder. Want na een Brexit zouden Scandinavische landen als Denemarken en Zweden - evenals het VK landen met een eigen munt - de EU de rug kunnen toekeren. Zelfs een Nexit-referendum is denkbaar, zei SP-leider Roemer gisteren.
WELLES/NIETES VAN DE DAG
Denk versus NRC
NRC publiceerde gisteren drie artikelen over Selçuk Öztürk, (voormalig PvdA-)Kamerlid en partijvoorzitter van Denk. De krant beschreef twee zakelijke deals uit de tijd dat Öztürk nog PvdA-raadslid en ondernemer was in Roermond. Volgens NRC kocht Öztürk in 2010 twee panden van een lokale zorginstelling tegen een verlaagde prijs zonder dat de toezichthouder daarvan op de hoogte was. Ook zou hij in 2007 een medewerker van een zorginstelling in Utrecht hebben betaald voor het binnenhalen voor een opdracht voor zijn bedrijf.
Denk sloeg gisteravond terug met een Facebookfilmpje waarin de vier kopstukken - Öztürk, Kuzu, Azarkan en Simons - vier 'leugens' van NRC ontleedden. Daarna herhaalden ze de boodschap van hun veelbekeken filmpje van maandag: 'Trap er niet in.' Vandaag was de zet weer aan NRC om 'de leugens en de feiten' nog eens op een rij te zetten. Niet in een filmpje, maar in een artikel op de website.
Wie wint de strijd om de waarheid? Qua bezoekersaantallen moet de Facebookpagina van Denk het mogelijk afleggen tegen de site van NRC. Maar tegelijkertijd: de kans is groot dat Denk-aanhangers toch al geen NRC lazen omdat ze zich niet herkennen in de berichtgeving van de 'mainstream media'. Bij de achterban op Facebook lijkt de NRC-berichtgeving het imago van de partij niet te kunnen deren. Het filmpje heeft inmiddels 60.000 views en ruim 3.000 likes. De meest gewaardeerde reactie onder het filmpje: 'Denk is het begin van een revolutie in Nederland.'
Overigens biedt de controverse ook kansen voor Denk, schrijft chef politiek Raoul du Pré.
Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.
De vier `leugens¿ van NRC https://t.co/CS3cunugJL via @nrc
— Tom-Jan Meeus (@tomjanmeeus) 15 juni 2016
Wat de media je niet liet zien: Het echte verhaal over Selçuk Öztürk. https://t.co/bK86nDmdMi
— DENK (@DenkNL) 14 juni 2016