Het Binnenhof: 16 juni

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld anp/volkskrant

De formatie is weer in rustig vaarwater terecht gekomen. VVD, CDA en D66 hebben van informateur Herman Tjeenk Willink huiswerk gekregen voor volgende week.

Ondertussen ontmoet premier Mark Rutte zijn derde Franse president. Vandaag was Emmanuel Macron aan de beurt.

Hier zijn uw politieke Dagkoersen, die u ook dagelijks per e-mail kunt ontvangen. Regel het hier heel eenvoudig. Gratis.

Beeld De Volkskrant

ADEMPAUZE IN DE FORMATIE
Een beslissende week wacht, alweer

Na een week van chaos en afrekeningen is de formatie weer in rustig vaarwater gekomen. Informateur Herman Tjeenk Willink heeft rust, reinheid en regelmaat teruggebracht nu de ruzie tussen VVD, CDA en D66 enerzijds en GroenLinks anderzijds is verstomd.

Er liggen nu nog twee opties op tafel voor Mark Rutte, Sybrand Buma en Alexander Pechtold om tot een meerderheidskabinet te komen: ze moeten er uit zien te komen met de ChristenUnie óf de PvdA, al blijft Lodewijk Asscher zeggen dat hij niet aanschuift.

Eerst gaan ze samen weer overleggen dinsdag. Vooral Pechtold wil zeker weten dat er een redelijk evenwicht komt tussen progressief en conservatief. Als hij die garantie heeft, kan ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers wellicht toch een uitnodiging verwachten.

Herman Tjeenk Willink heeft de teugels in handen genomen.Beeld anp

PREMIER IN PARIJS
Rutte is toe aan zijn derde president

De premier had vandaag andere zaken aan zijn hoofd. Hij bezocht vanochtend Emmanuel Macron, de nieuwe Franse president.

De trip heeft meteen resultaat opgeleverd, schrijft politiek redacteur en voormalig correspondent in Frankrijk, Ariejan Korteweg. 'De mannen gaan 31 augustus samen naar de EK kwalificatiewedstrijd Frankrijk - Nederland. De Franse president heeft goede hoop dat de vriendschappelijke betrekkingen daartegen bestand zijn, zei hij in zijn verklaring na afloop.

Er wordt dezer dagen veel gesproken over het nieuwe machtsevenwicht in Europa: de Brexit, een pro-Europese president voor Frankrijk. Vraag is hoe een nieuwe Nederlandse regering zich tot dat alles gaat verhouden? Eurocommissaris Frans Timmermans dringt aan op het aanhalen van de banden met Parijs.

Ontluikende wederzijdse genegenheid klinkt alvast door na het bezoek van Rutte aan het Élysée. Macron toont zich complimenteus. Bij de herziening van de Franse arbeidsmarkt wil hij zich laten inspireren door Nederland. Hij hoopt met Nederland samen te werken aan een Europa dat beschermt en herinnert eraan hoe ze beiden in hun verkiezingscampagne het populisme en extremisme hebben bestreden. Verrassend: Macron dringt aan op een meer efficiënte en menswaardige migratiepolitiek.

Aparte waardering is er voor de Nederlandse militaire aanwezigheid in Mali. 'U doet dat met de efficiëntie en bescheidenheid die kenmerkend voor u zijn', zei Macron. Die lof zal niet helemaal onbaatzuchtig zijn. De Nederlandse regering moet binnenkort beslissen of de missie in Mali verlengd wordt. De Tweede Kamer is daarover verdeeld.

Macron eindigde het bezoek stijlvol. 'Met die mooie formulering die ik aan onze taal en uw land ontleen en die mij dierbaar is: Je maintiendrai.'

Later op dag wachtte een minder hoffelijke ontvangst voor Rutte. De premier, die naar Groningen reisde om te praten over de gaswinning, werd daar opgewacht door een dertigtal boze actievoerders.

Een nieuwe vriend in Parijs: Rutte ontmoet Macron.Beeld anp

BONNETJES IN BRUSSEL
Annie is zich van geen kwaad bewust

'Onzin-berichten.' Zo betitelt CDA-europarlementariër Annie Schreijer-Pierik alles wat is geschreven over haar omgang met de onkostenvergoeding van het Europees Parlement. 'Pertinent onwaar' dat ze voor 155.000 euro aan bonnetjes kwijt zou zijn. 'Flauwekul' dat ze bonnen door de papierversnipperaar zou hebben gehaald. 'Ik heb niet eens een versnipperaar'.

Dat schrijft Schreijer-Pierik vandaag in haar Nieuwsbrief, waar CDA-watcher Korteweg uiteraard ook op geabonneerd is. Als lid van het Europarlement krijgt de CDA'er, bovenop haar maandinkomen van 8.213 euro bruto, een onkostenvergoeding van 4.320 euro belastingvrij per maand waarover geen verantwoording hoeft te worden afgelegd. Toen een groep journalisten bij diverse europarlementariërs informeerde waar die hun vergoeding zoals voor gebruiken, gaf Schreijer-Pierik niet thuis. Ze bleek ook niet mee te doen aan de CDA-regeling, waarbij europarlementariërs hun uitgaven laten controleren door een accountant.

Inmiddels is ze op haar schreden teruggekomen. Ze laat haar uitgaven vanaf 1 juli door een CDA-accountant controleren. Maar niet met terugwerkende kracht. De bonnen van de afgelopen jaren heb ik weggegooid, vertelde ze een verslaggever van Tubantia.

Dat blijkt nu toch weer anders te zitten. 'Een doosje met bonnetjes dat ik twee weken geleden heb weggegooid, betreft slechts kassabonnetjes voor koffie, koekjes en water van de laatste weken', schrijft ze in de Nieuwsbrief. De administratie van de laatste jaren 'heb ik vanzelfsprekend gewoon bewaard'. Ze vindt nu dat Tubantia haar 'valselijk beticht en onjuist geciteerd' heeft, wat haar 'karrenvrachten aan kritiek en bedreigingen' opleverde. Een rectificatie lijkt haar op zijn plaats.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Annie Schreijer-Pierik heeft haar bonnetjes nog.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden