Het Binnenhof: 16 januari

Uw politieke nieuwsbrief

Monasch bij de presentatie in november van zijn partij Nieuwe wegen.Beeld ANP

Goedemiddag. Nog twee maanden te gaan tot de verkiezingen. Nu al is duidelijk dat (bijna) niemand met Geert Wilders wil regeren. Hier zijn uw Dagkoersen, de eerste van 2017.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het via volkskrant.nl/dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Cordon sanitaire

Met het 'njet' van VVD-lijsttrekker Mark Rutte, zondag bij Buitenhof, lijkt het cordon sanitaire rondom Geert Wilders compleet. De kans is 'nul' dat de VVD met de PVV gaat regeren, zei Rutte. Wilders is te rabiaat in zijn opvattingen over de islam en Marokkanen en bovendien een wegloper, zo heeft de VVD'er inmiddels geleerd.

Eerder sloten PvdA, D66, GroenLinks, CDA en SP samenwerking met de PVV ook al uit. Alleen 50Plus (zo'n tien zetels in de peilingen) en nieuwkomer VNL (schommelt rond de 1 à 2 zetels) houden de deur naar Wilders open. Effectief betekent het dat de PVV na 15 maart er zo goed als alleen voor staat en zelfs als de partij de grootste wordt, is een kabinet-Wilders uitgesloten.

Dit vindt Wilders ervan: 'Het vooraf uitsluiten van de mogelijke winnaar van democratische verkiezingen is een belediging naar miljoenen kiezers en riekt naar dictatuur.' Rutte zal er zijn schouders over ophalen. Zijn boodschap deze campagne: een stem op de PVV is een verloren stem.

Veel andere lijsttrekkers die dit weekend hun congressen toespraken richtten hun pijlen juist op Rutte, de man die vooralsnog de meeste kans maakt op (nogmaals) het premierschap. 'De premier ontkent de morele crisis', beweerde CDA-leider Buma. De VVD wil de welvaartsstaat verder inperken, stelde PvdA'er Asscher. Die hield overigens vol dat Rutte na de verkiezingen wel met Wilders zal aanpappen. SP-leider Roemer waarschuwde dat de PvdA zomaar weer in zee zou kunnen gaan met de VVD. 'Wie rechtse Rutte uit het Torentje wil jagen, solliciteert niet stilletjes als zijn linkse lakei.'

Premier Rutte tegenover PVV-leider Wilders in de Tweede Kamer.Beeld anp

NIEUWKOMER VAN DE DAG
18min

Het activistische scholierencollectief LAKS is te laat om onder eigen naam mee te doen met de verkiezingen, maar met een zogenoemde blanco lijst kan het nog wel. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, bekend van de jaarlijkse klachtenlijn voor eindexamenkandidaten, krijgt op het stembiljet dan alleen een nummer.

Toch is deelname hoognodig, zei LAKS-voorzitter en beoogd lijsttrekker Sven Annen (6 vwo) vanochtend in een van de kleinere zaaltjes van Nieuwspoort. Want de huidige politieke partijen kunnen de negatieve ontwikkelingen in het onderwijs niet keren. Slagingspercentages en rendementsdenken zijn dominant. Heel demotiverend voor leerlingen. Dat moet anders en daarom moet LAKS zelf de politiek in.

Verslaggever Remco Meijer: 'Het Komitee heeft daartoe een 20-puntenplan opgesteld. Schaf de rekentoets af, verbied peperduur schaduwonderwijs door particuliere bureaus, voer de basisbeurs weer in en neem de centrale examens op de schop - het zijn enkele punten uit het rijtje.'

Omdat scholieren doorgaans nog niet mogen stemmen, richt LAKS zich ook op studenten en ouders met een hart voor onderwijs. De Kiesraad bepaalt over twee weken of aan alle voorwaarden (onder meer 11 duizend euro overmaken en voldoende handtekeningen verzamelen) is voldaan. En dan op 15 maart dus even goed zoeken ergens rechts op uw stembiljet.

Correctie: LAKS verkiesbaar is 'verkiezingsstunt'

Het plan dat LAKS maandag presenteerde, om in maart mee te doen aan de verkiezingen, blijkt een hoax. De scholierenorganisatie zei de Kamer in te willen om de problemen in het onderwijs aan te pakken. LAKS zegt nu zich niet verkiesbaar te stellen en spreekt van een 'verkiezingsstunt'.

LAKS-lijsttrekker Sven Annen in Nieuwspoort.Beeld anp

LIJST VAN DE DAG
Monasch op twee

Het is Jacques Monasch niet te doen om Jacques Monasch, zo lijkt de boodschap van de kandidatenlijst van zijn partij Nieuwe Wegen. Niet de ex-PvdA'er maar de Zoetermeerse consultant Alfred Oosenbrug staat op één. Oosenbrug waarschuwde tien jaar geleden al tegen de teloorgang van het pensioenstelsel, schrijft de partij op haar site.

Monasch presenteerde vanmiddag in het Haagse café De Posthoorn zijn lijst 'met mensen uit de praktijk, met de poten in de modder'. Hijzelf staat op plek twee. De lijsttrekker was zichtbaar nog wat onwennig in zijn nieuwe rol. Met enig haperen verkondigde hij zijn speech tegen de afbraak van het pensioenstelsel.

Andere kandidaten zijn onder meer zorgmanager Ramona Beemsterboer, teamleider bij de marechaussee Ibrahim Ekiz, vmbo-docent Wendy Vianen en advocaat Sietze Jan Dijkstra.

Ex-PvdA'er Jacques Monasch.Beeld anp

ONDERTUSSEN BIJ DE SGP
Doodstraf haalt program niet

Bijna honderd jaar stond de doodstraf in het SGP-programma. Dit jaar heeft het partijbestuur besloten om de maatregel te schrappen. De reden is pragmatisch: het voorstel levert steevast veel negatieve aandacht op, dat past niet in de positieve campagne die de partij wil voeren. Op verkapte wijze zit de doodstraf nog wel in het program. Zo wil de SGP terroristen kunnen uitleveren aan landen waar nog wel een doodstraf bestaat, zoals de VS.

Ook is het afschaffen van het homohuwelijk niet meer expliciet onderdeel van de SGP-verkiezingsplannen. Wel definieert het programma het huwelijk expliciet als een verbintenis tussen man en vrouw.

Op het verkiezingscongres afgelopen zaterdag (een primeur in de SGP-geschiedenis) leidde het softe programma meteen tot discussie. De afdeling Zwartewaterland (Overijssel) diende een doodstraf-amendement in. SGP'ers uit Ameland verzochten om het verzet tegen het homohuwelijk weer in het programma op te nemen. Een meerderheid van de leden stemde in beide gevallen voor de lijn van de partijtop.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Lijsttrekker Kees van der Staaij bij het eerste SGP-verkiezingscongre.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden