Het Binnenhof: 16 februari

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld null

Goedemiddag. Balen voor Pechtold: Rutte maakt de kosten van de renovatie van de Gouden Koets niet bekend. Balen voor de Christenunie: een meerderheid van de Kamer omarmt de NIP-test. Balen voor Marokko: de Nederlandse uitkeringen worden - waarschijnlijk - per 2017 niet meer overgemaakt. Balen voor de Kamer: plaatsvervangend voorzitter Ton Elias ging vanmiddag wel heel traag door de stemmingen.

Hier zijn uw Dagkoersen.

null Beeld null

GESPREK VAN DE DAG
Wat kost die koets?

Nee, het is niet zijn hobby om voortdurend te jagen op de financiën van het koningshuis, zegt D66-leider Alexander Pechtold, maar hij laat niet los zolang hij geen antwoord krijgt van premier Rutte. Vandaag kwam een briefje van de premier op Pechtolds vragen over de kosten van de renovatie van de Gouden Koets. In de brief staan geen uitgesplitste bedragen. Dat zit zo: 'De Koning heeft de vrijheid om binnen de grenzen van begrotingsartikel 2 te bepalen hoe hij zijn 'Huis' inricht.' Sterker nog: het 'transparant maken van individuele uitgaven' spoort niet met de Grondwet.

Pechtold zet zijn strijd 'namens de belastingbetaler' voort. 'De aanhouder wint', weet hij sinds hij de kosten van het onderhoud van de Groene Draeck boven water kreeg.

De Gouden Koets is voor minstens vier jaar uit de roulatie. Het rijtuig uit 1898 wordt uit elkaar gehaald en de onderdelen worden apart gerestaureerd. De Glazen Koets dient de komende Prinsjesdagen als vervanger.

De Gouden Koets, september 2015. Beeld null
De Gouden Koets, september 2015.

DEBAT VAN DE DAG
Breken met Marokko

De voortslepende ruzie tussen Nederland en Marokko over de export van uitkeringen lijkt vanavond een climax te bereiken. De Eerste Kamer stemt waarschijnlijk in met opzegging van het verdrag per 2017. Dat geeft de regering nog wel tien maanden de tijd alsnog een akkoord met de Marokkanen te sluiten. Verslaggever Gijs Herderscheê: 'Marokko heeft al laten weten opzegging te beschouwen als een onvriendelijke daad. Dat is diplomatentaal voor een klap in het gezicht.'

In 2015 bereikte Asscher nog een akkoord met Marokko. Maar net voordat dat geformaliseerd zou worden, werd het getorpedeerd door de Marokkaanse eis dat uitkeringen ook naar de Westelijke Sahara zouden worden overgemaakt. Nederland noch de VN erkennen de Marokkaanse annexatie van dat gebied ten zuiden van Marokko. In januari ging de Tweede Kamer de Eerste Kamer voor in haar steun voor opzegging van het verdrag. De senaat stemt vanavond.

Minister Asscher van Sociale Zaken in de Eerste Kamer. Beeld null
Minister Asscher van Sociale Zaken in de Eerste Kamer.

BOEMERANG VAN DE DAG
Kamermeerderheid voor NIP-test

De ChristenUnie zette deze week de rechten van mensen met Down op de agenda. Kamerlid Carla Dik-Faber omarmde een 'zwartboek' van bezorgde ouders van kinderen met Down. Het initiatief verzet zich tegen de NIP-test, die zwangere vrouwen in staat stelt hun kind te controleren op een drietal afwijkingen, waaronder Down.

De CU-campagne had een averechts effect: een Kamermeerderheid lijkt zich te scharen achter vergoeding van de test via de basisverzekering. Zo ver is het nog niet, schrijft verslaggever Gijs Herderscheê in ons achter-de-schermen-blog #binnenskamers. 'Die meerderheid is er pas na stemming en dan moet minister Schippers nog in actie komen. En die wacht vooralsnog geduldig op rapportages van de Gezondheidsraad.'

Mei 2015: Marco Borsato trapt het sportevenement 'Geef Down de toekomst' af. Beeld null
Mei 2015: Marco Borsato trapt het sportevenement 'Geef Down de toekomst' af.

UITSPRAAK VAN DE DAG
Weg met de vermogenstaks

Als u minder dan 1,2 procent rendement haalt over uw spaargeld of vermogen, moet u naar de rechter stappen. Zo luidt het advies van advocaat-generaal René Niessen. In een zogenoemde conclusie voor de Hoge Raad schrijft Niessen dat meer belasting betalen dan rendement behalen in strijd is met het recht van eigendom zoals geformuleerd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Verslaggever Robert Giebels: 'Zou de Hoge Raad het advies van Niessen volgen, dan is niet alleen het einde van de uit 2001 stammende zogenoemde vermogensrendementsheffing nabij. Ook de opvolger ervan, waaraan staatssecretaris Wiebes van Financiën nu werkt, kan mogelijk in de prullenbak.'

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Beeld null
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.

ONDERTUSSEN IN DE VOORZITTERSTOEL
Stemmen tellen met Ton Elias

'Heeft Elias slakken gegeten? Dit gaat drie dagen duren. Pfff.' Het duurde toch nog een uur voordat Geert Wilders vanmiddag openlijk op Twitter begon te klagen over het tempo waarin waarnemend Kamervoorzitter Ton Elias zich door de stemmingen heen worstelde.

Die wekelijkse stemmingen over tientallen wetten, moties en amendementen zijn toch al geen hoogtepunt voor de drukbezette Kamerleden. Maar gelukkig heeft voorzitter Arib - evenals haar voorgangers - er een grote behendigheid in gekregen. Razendsnel overziet zij het speelveld en ratelt de voor-stemmen op, alsof zij tot één grote partij behoren: 'Voor zijn SPVVPvdAVVD6650PlusKuzuÖzturk. Motie aangenomen.'

Dat dit niet vanzelfsprekend is, toonde Elias dinsdagmiddag aan. Hij raakte de draad voortdurend kwijt. Bril af om de tekst van de motie voor te lezen, bril af om de zaal in te turen: wie zit ook alweer waar? 'Vóórrr zijn Groenlinks....euh, Partij voor de Dieren...Krol, nee 50Plus, sorry, de VVD........het CDA.....en......ja daar: Bontes/Van Klaveren!' En dat dan tientallen keren herhaald.

Chef politiek Raoul du Pré sloeg het tafereel gade vanaf de publieke tribune. 'Eerst was er besmuikt gegrinnik in de bankjes, daarna kwamen de zuchten, na een halfuur begonnen Kamerleden onrustig op hun stoelen te wiebelen en daarna werd het iets beter, vooral omdat Elias opzichtig werd gesouffleerd door de ambtelijke ondersteuning om hem heen. Maar dat kon de klaagtweets niet meer voorkomen.'

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u aan via volkskrant.nl/nieuwsbrief.

VVD-Kamerlid Ton Elias. Beeld null
VVD-Kamerlid Ton Elias.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden