Het Binnenhof: 16 december

Uw politieke nieuwsbrief

Premier Rutte gisteravond bij de Europese top in Brussel. Beeld ANP

Goedemiddag. Rutte heeft in Brussel zijn 'geitenpaadje' gevonden. Nu moet hij de oppositie in de senaat nog overtuigen van zijn annex bij het Oekraïneverdrag.

Verder in Dagkoersen: soms lukt linkse samenwerking wel, minister Schultz geeft haar chauffeur een standje, en Kamerlid Öztürk zint op wraak op 'tendentieuze' NRC.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

DEAL VAN DE DAG
Rutte krijgt Europees fiat

Sinds 6 april, de dag van het Oekraïnereferendum, heeft premier Rutte elke gelegenheid aangegrepen om te benadrukken hoe moeilijk het zou worden om in Brussel de Nederlandse zorgen ook maar enigszins voor het voetlicht te krijgen. Hij zag slechts een 'geitenpaadje', een smalle richel langs een diepe afgrond, richting het verlossende fiat van de andere lidstaten. Het zal deels strategie zijn geweest: een onpopulair besluit verkoopt beter als je het vermomt als hels politiek gevecht.

Hoe het ook zij, vanochtend kwam Rutte terug uit Brussel met de benodigde instemming van de Europese collega's. Alle lidstaten zijn het eens met een bindende bijlage bij het Oekraïneverdrag met daarin enkele Nederlandse kanttekeningen (onder andere geen financiële steun voor Oekraïne, geen militaire samenwerking, geen opmaat naar EU-lidmaatschap). Met die toezegging op zak klautert Rutte verder op zijn geitenpaadje naar de volgende hobbel: de Eerste Kamer. Pas als ook een groot deel van de CDA-fractie instemt, is het akkoord gered. Maar dan moeten die CDA-senatoren wel ingaan tegen de lijn van hun collega's in de Tweede Kamer.

Een geitenpaadje op Oost-Java, Indonesië. Ruttes geitenpaadje leidt via Brussel naar de Eerste Kamer. Beeld EPA

DUO VAN DE DAG
Weer initiatiefwet PvdA en D66

Voor de derde keer in korte tijd slaan PvdA en D66 de handen ineen. Eerder ging het over bijverdiensten voor mensen in de bijstand (ex-PvdA-leider Samsom en D66-voorman Pechtold) en over het stimuleren van elektrisch rijden (Kamerleden Hoogland en Van Veldhoven). Vandaag lanceren de partijen een voorstel om het dubbele paspoort te omarmen (Kamerleden Marcouch en Sjoerdsma). De Rijkswet op het Nederlanderschap schrijft in principe één paspoort voor, al gelden daarop allerlei uitzonderingen. Wat D66 en PvdA betreft moet het makkelijker worden om naast de Nederlandse nationaliteit een andere nationaliteit aan te nemen, bijvoorbeeld tijdens een periode werken in het buitenland.

Preluderen de twee partijen ook op dubbele politieke identiteit (met de verkiezingen in het vooruitzicht)? Nee, stellen ze in dit artikel van verslaggever Remco Meijer. De huidige gedeelde initiatieven zijn nog geen aanzet tot een progressief blok in formatietijd. Meijer: 'Wel willen PvdA en D66 expliciet duidelijk maken hoe belangrijk politieke samenwerking is in plaats van het opkloppen van verschillen.'

D66-leider Alexander Pechtold neemt afscheid van vertrekkend PvdA-leider Diederik Samsom. Beeld ANP

BLOOPER VAN DE DAG
Mobiel achter het stuur

Het was ongetwijfeld uit enthousiasme dat de buschauffeur van minister Melanie Schultz (Verkeer) al rijdend een filmpje maakte van de eerste rit door de nieuwe Koning Willem-Alexandertunnel in Maastricht. Inmiddels zal hij het betreuren. Een fotograaf legde het tafereel vast: Schultz met de duim in de lucht en de tunnel op de achtergrond, daarnaast de chauffeur met filmende smartphone boven zijn stuur.

De rapen zijn gaar. De minister, die campagne voert tegen mobiele telefoons in het verkeer, kon niet anders dan de man een standje geven. 'Ik heb hem aangesproken, gezegd dat het gevaarlijk is en dat hij het voor de veiligheid weg moest doen.' Zijn werkgever gaat een stap verder en noemt zijn gedrag 'onacceptabel'. De politie heeft zelfs een onderzoek ingesteld.

Een duim van de minister voor de tunnel, niet voor de filmende chauffeur. Beeld ANP

ONDERZOEK VAN DE DAG
'Geen verwijten' richting Öztürk

NRC Handelsblad publiceerde in juni meerdere artikelen over het zakelijk verleden van Denk-politicus Selçuk Öztürk. Hij zou onder meer een wel erg lucratieve deal hebben gesloten met de Limburgse zorginstelling Daelzicht bij de koop van een pand in Swalmen, nabij Roermond. Hij vestigde er een hotel. NRC bestempelde de transactie als 'verdacht'.

Onderzoeksbureau Integis onderzocht de zaak en publiceerde vandaag zijn conclusies. Het bureau is kritisch over Daelzicht. De zorginstelling 'heeft als verkoper onzorgvuldig gehandeld', maar Öztürk 'valt geen verwijten te maken'. Saillant detail: 'In strijd met het archiveringsbeleid is het dossier van het vastgoedobject in Swalmen vernietigd.' Het was voor NRC aanleiding voor een nieuw artikel: 'Dossier Öztürk omstreden vastgoeddeal blijkt vernietigd'.

Kamerlid Öztürk ziet zijn onschuld bevestigd in het onderzoeksrapport en zint op wraak. Hij beraadt zich op juridische stappen tegen de 'onware, tendentieuze en suggestieve berichtgeving' van NRC, meldt hij in een persbericht.

Ook zijn partijgenoot Tunahan Kuzu is verwikkeld in een gevecht met 'de media', specifieker RTL5. Kuzu figureerde onlangs in een quizvraag van het programma 'Lekker slim', een quiz voor niet al te intelligente deelnemers. De vraag bij Kuzu's foto luidde: 'Wie is dit? A. De vermeende leider van de 9/11 kapers. B. De oprichter van de groep Denk. C. Aanstichter van de mislukte coup in Turkije.' Kuzu was not amused. 'Dit programma criminaliseert even voor heel Nederland mijn persoon', schreef hij op zijn Facebookpagina.

Kamerlid Selçuk Öztürk overweegt juridische stappen tegen NRC Handelsblad. Beeld anp
Denk-Kamerleden Öztürk en Kuzu. Beeld anp
Een screenshot van Kuzu's Facebookpost. Beeld facebook.com/kieskuzu

OOK DAT NOG
En de winnaar is...

PVV-Kamerlid Harm Beertema twitterde donderdagavond verbolgen: 'PVV, CDA, VVD, PvdA, SP nu bezig met plenair handwerk onderwijswetgeving. D66 mist. Zit in Nieuwspoort, pubquiz.' Sterker nog, het team van D66 met daarin Kamerlid Paul van Meenen werd de winnaar van de Jong Nieuwspoort Politieke Pubquiz 2016. De wisselbeker kwam drie jaar na de eerste editie van de quiz weer in handen van de Democraten. Team Trouw won vorig jaar, maar eindigde dit keer in de middenmoot. Team ChristenUnie, de winnaar van 2014, liet dit jaar verstek gaan.

PVV'er Beertema speelde overigens zelf ook een klein rolletje in de quiz. Vraag 6 van ronde 3 luidde: 'Hoeveel Kamerleden hebben een dier in hun naam?' Echter zocht de jury alleen naar namen die letterlijk een dier zijn, geen namen met een dier erin verstopt. 'Sorry Harm Beertema', merkte presentator Jaap Jansen op.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Staatssecretaris Dekker (Onderwijs) bewondert de stropdas van D66-Kamerlid Paul van Meenen. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden