Het Binnenhof: 16 december

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Krijgen we een parlementaire enquête naar de Teevendeal? Als Rutte en Van der Steur vanavond niet uitkijken, gaat de kans daarop snel stijgen.

Intussen toonde minister Asscher berouw en bood Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol moedig weerstand tegen de modernisering.

Hier zijn uw Dagkoersen!

Beeld de Volkskrant

DEBAT VAN DE DAG
De strijd om de waarheid

Een zeer getergde oppositie vuurt sinds 14.00 uur vanmiddag een spervuur aan vragen af op het kabinet, premier Rutte en minister Van der Steur in het bijzonder.

Om bij de oneliners te blijven:

'Wat is nog het verschil tussen de staat en een roversbende als de overheid niet is onderworpen aan de wet?' (CU-fractieleider Segers).

'Het vertrouwen van de mensen in de politiek en de rechtsstaat is ernstig aangetast' (SP-leider Roemer).

'Vanaf het moment dat minister Opstelten een bedrag van 1,25 miljoen bij elkaar verzon, had de VVD-machine nog maar één doel: Opstelten overeind houden.' (CDA-fractieleider Buma)

'Premier Rutte toonde een totaal gebrek aan regie. Een totaal gebrek aan leiderschap. Hij is de Godfather van de VVD-clan. Intussen vinden steeds meer VVD'ers een paardenhoofd in hun bed. Opstelten, Teeven, Van Miltenburg. Meneer Rutte, niemand gelooft u nog, niemand wil u nog, niemand vertrouwt u nog.'

Rutte, Van der Steur en Dijkhoff horen de Kamer aan. Beeld anp

Hoe het gaat aflopen? Dat is nog lastig te voorspellen, want Rutte en Van der Steur moeten nog aan de beantwoording van al die vragen beginnen. Daarvan hangt alles af. Met openheid en deemoed kunnen ze een eind komen, laten veel fractievoorzitters doorschemeren. Maar als zij zich defensief en verhullend blijven opstellen, zal er ongetwijfeld zwaar geschut naar het front komen.

Segers (CU) en Pechtold (D66) dreigden daar vanmiddag al mee. Segers: 'Als de rookmachine niet vandaag uit gaat moet de Kamer er desnoods met een korte parlementaire enquête achteraan.'

Zo'n enquête biedt de gelegenheid om alle betrokkenen onder ede te kunnen horen. Maar het zou de lijdensweg voor de VVD nog aanmerkelijk verlengen - een waar schrikbeeld voor de liberalen.

Rutte heeft het in eigen hand, dreigt Segers: 'Dit is het debat van de waarheid.'

Het debat is nu geschorst. Om 18.00 uur geeft het kabinet antwoord. Volg de ontwikkelingen de komende uren via ons liveblog op volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.