Het Binnenhof: 15 september

Uw politieke nieuwsbrief

Frank Hendrickx
Van der Steur zegt tabee. Beeld ANP/de Volkskrant
Van der Steur zegt tabee.Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag. Het is de grote cliffhanger op het Binnenhof: komt de nieuwe donorwet straks ook door de Eerste Kamer? Zelfs de stem van 50Plus kan de doorslag geven. Naar nu blijkt, liet Henk Krol zich afgelopen dinsdag op het allerlaatste moment overhalen. Maar of de twee 50Plusleden in de senaat hem volgen is nog onduidelijk.

En verder: Ard van der Steur zegt tabee. En doorstaat de 'street cred' van Jesse Klaver de factcheck?

Hier zijn uw Dagkoersen. U kunt deze nieuwsbrief ook per mail ontvangen. Meld u hier aan.

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

VRAAG VAN DE DAG
Gaat de donorwet het halen?

De VVD-senatoren, die uiteindelijk de doorslag kunnen geven als Pia Dijkstra's donorwet straks in de Eerste Kamer komt, hullen zich nog in stilzwijgen. En ook bij 50Plus is de koers nog mistig.

Henk Krol stemde dinsdag in de Tweede Kamer vóór, maar verkeerde tot vlak voor de stemming in dubio. Het AD meldt vandaag dat hij pas overstag ging na druk van SP-leider Emile Roemer, een hartstochtelijke voorstander.

Krol nuanceert dat: 'Roemer heeft indringend met me gesproken, maar op het laatste moment kreeg ik ook nog de Nierstichting aan de lijn. Enkele ouderenbonden deden ook een beroep op me. Het was twijfelen, twijfelen, twijfelen, maar uiteindelijk is het dubbeltje deze kant op gevallen.'

De kans blijft aanwezig dat de 50Plus-senatoren Jan Nagel en Martin van Rooijen straks toch tegen gaan stemmen. Nagel ontkent dat hij bij voorbaat tegen is: 'We gaan het nog bespreken in de fractie.' Als hij zich niet laat vermurwen, wordt het nóg twijfelachtiger of de wet het gaat halen.

Eén man zal vurig hopen dat de senaat de hakken in het zand zet: Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren. Hij zat, zoals bekend, vast in de trein en kon daardoor zijn cruciale tegenstem niet uitbrengen. Sindsdien heeft de club van Marianne Thieme een nieuwe bijnaam: Partij voor de Nieren.

Trouw biedt vandaag troost door een artikel te schrijven over andere Kamerleden die cruciale stemmingen misten. Bekendste voorbeeld: Francis David Schimmelpennick, het Kamerlid dat in 1900 een been brak na een val van zijn paard. Hij kon daardoor niet aanwezig zijn om de Leerplichtwet weg te stemmen.

'Het paard was verstandiger dan de meester,' concludeerden de voorstanders destijds.

Overigens ziet Volkskrant-commentator Raoul du Pré ook nog andere mogelijkheden om het tekort aan orgaandonaties te verhelpen.

Het was twijfelen, twijfelen, twijfelen voor Henk Krol. Beeld anp
Het was twijfelen, twijfelen, twijfelen voor Henk Krol.Beeld anp

FACTCHECK VAN DE DAG
Westrandje Klaver heeft street cred

De wittebroodsweken zijn voorbij voor GroenLinks-belofte Jesse Klaver. Alles wat hij zegt, ligt nu onder een vergrootglas. Arjen Lubach maakte al pijnlijk duidelijk dat Klaver wel heel enthousiast quotes leent van Barack Obama. En een optreden in het televisieprogramma Pauw was evenmin een warm bad.

Volkskrant-columnist Bert wagendorp schreef het al: 'Als we hier ergens de pest aan hebben, dan is het aan glamourboys en snelle jongens.'

Niet gek dus dat ook Klavers verhaal over zijn jeugd in een achterstandsbuurt - de Westrand in Roosendaal - om nadere inspectie schreeuwt. NRC Next checkt vandaag bijvoorbeeld of het klopt dat één op de vijf kiezers in de Westrand nu PVV stemt, zoals Klaver beweert. Conclusie: Dat is waar.

Ariejan Korteweg liet het niet bij telefoneren en het bestuderen van uitslagenkaarten, maar toog naar Roosendaal. Wie zijn verslaggeverscolumn (+) leest, moet concluderen dat Klaver niet overdrijft. Terwijl Obama vooral koketteerde met het jaartje dat hij als welzijnswekker in de South Side of Chicago doorbracht, is Klaver wel degelijk opgegroeid in een achterstandsbuurt.

Dat de GroenLinks-leider daar dan ook meteen overtuigend over kan speechen is niet gezegd. Twee communicatiespecialisten hebben zijn optreden in de Melkweg geanalyseerd en komen tot een harde conclusie: 'Jesse Klaver lost met rammelende speech zijn belofte niet in.'

Zijn gedachtesprongen zijn volgens de experts slecht te volgen, de statements te abstract en inhoudelijk heeft Klaver zijn verhaal niet op orde.

Zo'n 'dissende' kritiek kan iemand uit de Westrand moeilijk over zijn kant laten gaan.

Klaver komt op voor zijn 'rammelende' toespraak. Beeld anp
Klaver komt op voor zijn 'rammelende' toespraak.Beeld anp

MEDEDELING VAN DE DAG
Van der steur zegt tabee

Voor de zomer waren zijn ambities nog grenzeloos. Ard van der Steur wilde naar eigen zeggen het record breken van zijn verre voorganger, Cornelis Felix van Maanen. Die was in de negentiende eeuw 27 jaar minister.

Het was een grapje, maar de aspiraties van Van der Steur zijn nu wel heel erg geslonken. De VVD'er wil alleen nog maar het einde van het kabinet halen. Daarna is het tabee. Een plek op de VVD-lijst hoeft de kasteelbewoner niet meer.

Zo zijn er al heel wat politici tijdens de vakantie tot inkeer gekomen. Ook Fred Teeven en Harry van Bommel wilden voor de zomer door en na de zomer toch niet meer.

Van der Steur vindt het bij nader inzien geen goed idee om terug te keren in de Tweede Kamer. Dan mag hij als ex-minister volgens de ongeschreven Haagse wetten niet meer het woord voeren over de justitieportefeuille. En daar ligt nou juist zijn 'passie'.

Het staat nu al zo goed als vast dat de VVD bij een volgende formatie het superministerie van Veiligheid en Justitie met plezier overdraagt aan een andere partij. Met de val van het duo Opstelten en Teeven en de talloze struikelpartijen van Van der Steur hebben de liberalen tabak van crime fighten. Ze hopen stilletjes dat een CDA'er straks in het wespennest stapt.

Schrale troost voor Van der Steur is dat het kabinet nog behoorlijk lang in het zadel kan blijven. Iedereen houdt rekening met een lange, moeizame formatie. Maar toch: het record van Cornelis Felix van Maanen gaat Van der Steur niet meer breken.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen. Meld u hier aan om deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox te ontvangen.

Ard van der Steur vertrekt. Beeld anp
Ard van der Steur vertrekt.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden